Ζυμώσεις για μείωση ενοικίων

αναρτήθηκε στις 9 Οκτ 2013, 5:27 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 9 Οκτ 2013, 5:28 π.μ. ]
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και κομματικές ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να πεισθεί το ΔΗΚΟ να ψηφίσει την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για μείωση 20% στα ενοίκια για οικιστικούς και εμπορικούς σκοπούς. 

Αύριο η πρόταση νόμου οδηγείται εκ νέου στην ολομέλεια αφού προ μηνών είχε αποφασιστεί να ανασταλεί η συζήτηση της. 

Σύμφωνα με την πρόταση του ΑΚΕΛ η μείωση των οικιστικών ενοικίων κατά 20% δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα €200 και για εμπορικούς σκοπούς η μείωση να φτάνει μέχρι τα €400. 

Μάλιστα στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ θα συνυπολογίζεται και η μείωση των ενοικίων των τελευταίων 18 μηνών, δηλαδή σε περίπτωση μείωσης του ενοίκου κατά 10%, αυτό μειώνεται επιπλέον 10%. 

Η μείωση καλύπτει συμβόλαια που συνάφθηκαν μέχρι το τέλος του 2012. 

Από την άλλη η ΕΔΕΚ με τροπολογία που ετοίμασε προτείνει μέγιστο ποσό μείωση για οικιστικούς σκοπούς τα €120 και για επαγγελματικούς σκοπούς τα €600. 

Μάλιστα η ΕΔΕΚ προτείνει κλιμακωτή μείωση των ενοικίων. 

Συγκεκριμένα για οικιστικούς σκοπούς για ενοίκιο μέχρι €100 η μείωση να είναι 10%, για ενοίκιο από €100 μέχρι €300 η μείωση θα είναι 15% και για ενοίκιο πάνω των €300 η μείωση θα είναι €120. 

Για επαγγελματικούς σκοπούς η ΕΔΕΚ εισηγείται για ενοίκια μέχρι €300 μείωση 10%, για ενοίκια από €300 μέχρι €600 μείωση 15% και για ενοίκια άνω των €600 μείωση 20%. 

Πάντως ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ μέχρι αύριο θα επιδιώξουν να βρουν μια κοινή συνιστάμενη με στόχο η πρόταση να ψηφιστεί από την πλειοψηφίας της ολομέλειας. 

Από την άλλη μέχρι αύριο καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε το ΔΗΚΟ να μπει στην ίδια πορεία με τα αντιπολιτευόμενα κόμμα. 

Ουσιαστικά το ΔΗΚΟ έχει επιφυλάξεις για τη συμπερίληψη στη μείωση των ενοικίων και των υποστατικών για οικιστικούς σκοπούς καθώς και με την χρονική περίοδο που καλύπτει ο νόμος. 

Συγκεκριμένα ζητά να αφορά συμβόλαια που συνάφθηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012. 

Ο ΔΗΣΥ από την άλλη διαφωνεί με τη μείωση των ενοικίων ενώ σε προηγούμενες γνωματεύσεις της η Νομική Υπηρεσία σημείωσε πως η μείωση των ενοικίων είναι αντισυνταγματική και ότι βουλή υπεισέρχεται σε ιδιωτικές συμφωνίες. 

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης δήλωσε ότι τόσο η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ όσο και της ΕΔΕΚ συγκλίνουν και έχουν ως στόχο να ανακουφίσουν τους πολίτες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. 

Εξέφρασε την ελπίδα μέχρι αύριο να βρεθεί η μέση λύση για να υπάρξει θετική κατάληξη στην ολομέλεια. 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης σημείωσε πως στόχος της κλιμακωτής μείωσης των ενοικίων είναι για να λειτουργήσει προς όφελος των μικροϊδιοκτητών. 

Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθεί στην απαίτηση της κοινωνίας. 

Της Ελευθερίας Παϊζάνου

9 Οκτωβρίου 2013

Πηγή: Stockwatch