Υποσχέσεις ΕΤΕπ για μεγάλα δάνεια

αναρτήθηκε στις 3 Απρ 2014, 11:01 μ.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 3 Απρ 2014, 11:01 μ.μ. ]
Λευκωσία: Ενδιαφέρον χρηματοδότησης μεγάλων έργων στην Κύπρο επέδειξε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer και ο Mihai Tanasescu δήλωσαν έτοιμοι να συμβάλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας με χρηματοδότηση δίχως όρια. Κατά την διάρκεια ειδικής τελετής συνομολόγησης συμφωνίας χρηματοδότησης ύψους €25 εκατ. μεταξύ της ΕΤΕπ και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) προς χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Ηοyer εξέφρασε την αισιοδοξία του σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. 

Η τελετή συνομολόγησης έλαβε χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών και υπογράφτηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Mihai Tanasescu και τον Μάριο Κληρίδη γενικό διευθυντή της ΣΚΤ. Οι εμπλεκόμενες πλευρές ανέφεραν ότι η συμφωνία ύψους €25 εκατ. για στήριξη των ΜμΕ και για τη απασχόληση των νέων μέσω της ΣΚΤ αποτελεί την πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης της ΕΤΕπ καθώς η χρηματοδότηση ανέρχεται στα €50 εκατ.

Όπως επεξήγησαν οι αρμόδιοι, στα €25 εκατ. που θα διαθέσει η ΕΤΕπ, η ΣΚΤ θα διαθέσει τουλάχιστον άλλα €9 εκατ. ενώ σε κατοπινό στάδιο θα υπογραφεί νέα σύμβαση για τα υπόλοιπα €25 εκατ. για τα οποία η ΣΚΤ θα διαθέσει άλλα τουλάχιστον €9 εκατ. ανεβάζοντας το συνολικό ποσό το οποίο θα διατεθεί προς τις ΜμΕ στα €68 εκατ. Η σύμβαση χρηματοδότησης προστίθεται στα €250 εκατ. που ενέκρινε για την Κύπρο η ΕΤΕπ μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (€100 εκατ.) και του Σχεδίου Χρηματοδότησης Εξωτερικού Εμπορίου (€150 εκατ.). Για το 2014 η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ προς την Κύπρο αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα. 

Προτεραιότητα για την ΕΤΕπ σύμφωνα με τον πρόεδρό της είναι η ανάπτυξη, η καινοτομία και η απασχόληση των νέων ενώ αποτελεί δέσμευση της ΕΤΕπ να υποστηρίξει τις επενδύσεις στην Κύπρο. Αναφερόμενος στις ΜμΕ πρόσθεσε ότι συμβάλλουν και στους τρεις αυτούς τομείς και θα πρέπει να ενισχυθούν. 

Πηγή: Philenews
4/4/2014