Υπ. Εργασίας: Απέρριψε συζήτηση για αλλαγή ωραρίου καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 25 Ιαν 2016, 7:02 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 25 Ιαν 2016, 7:02 π.μ. ]

Ενώπιον της επιτροπής εργασίας της Βουλής

Ενώπιον της επιτροπής εργασίας της Βουλής, μίλησε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά τη διάρκεια συζήτησης που τέθηκε, με αφορμή την πρόταση νόμου για αύξηση των ποινών σε όσους παραβιάζουν τα ωράρια των καταστημάτων. 

Η κυρία Αιμιλιανίδου υπέδειξε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της 3ης Δεκεμβρίου, αλλά και την αναμενόμενη απόφαση για τη δυνατότητα δημοσίευσης των κανονισμών της κυβέρνησης.

Η υπουργός Εργασίας είπε πως η λειτουργία των καταστημάτων δεν ρυθμίζεται με νόμο και συνεπώς θα ήταν πλήρως λανθασμένη η συζήτηση οποιασδήποτε τροποποίησης ενός νόμου που πιθανότατα είναι αντισυνταγματικός και ενώ παράλληλα αναμένεται και η νέα απόφαση επί των κανονισμών ενδεχομένως στις πέντε Φεβρουαρίου.

Παράλληλα η κυρία Αιμιλιανίδου, υποστήριξε ότι η πρόταση νόμου  που κατέθεσαν το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και ο βουλευτής  του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, περιέχει σωρεία νομικών λαθών.

Η πρόταση νόμου προβλέπει σχεδόν διπλασιασμό των ποινών σε όσους παραβιάζουν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και άλλων προνοιών της νομοθεσίας και εισάγει τη δυνατότητα κλεισίματος καταστημάτων ύστερα από επανειλημμένες καταδίκες.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι θέση της Κυβέρνησης σε αυτό το στάδιο, είναι ότι δεν μπορούμε να συζητούμε αύξηση ποινών.
 
Είπε πως ως έχει η πρόταση νόμου εάν ένας περιπτεριούχος συλληφθεί τρεις φορές να πωλεί ενάμισι λίτρο ελαιόλαδο, αντί του ενός λίτρου, το περίπτερο θα κλείνει 6 μήνες.
 
“Με αγωνία παρατηρούμε όλη αυτή τη συζήτηση για την αύξηση των ποινών”, ανέφερε προσθέτοντας ότι η αύξηση ποινών θα έχει συνέπεια κάποια καταστήματα να μην ανοίγουν τα Σαββατοκύριακα που θα σημαίνει 18 ώρες εργασίας την εβδομάδα, για τους εργαζόμενους.

Από πλευράς της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ανέφερε ότι θα συνεχίσει τη συζήτηση της πρότασης νόμου για την αύξηση των ποινών στις παραβιάσεις της νομοθεσίας της λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε το νομοθετικό σώμα να είναι σε θέση να ψηφίσει το νόμο όταν εκδοθεί η αναμενόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις εξουσίες της Βουλής να ψηφίζει ή να απορρίπτει κανονισμούς.
 
Ο Ανδρέας Φακοντής δήλωσε “Η Κυβέρνηση δήλωσε ότι διαφωνεί με την πρόταση νόμου”, ενώ ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως εκείνοι που συμφωνούν με την απασχόληση την Κυριακή διαφωνούν με την αύξηση των ποινών και όσοι διαφωνούν με την απασχόληση την Κυριακή συμφωνούν με την αύξηση των ποινών.

Ο κ. Φακοντής πρόσθεσε επίσης ότι κάποιες πρόνοιες της πρότασης νόμου χρήζουν καλύτερης επεξεργασίας. Εξήγησε πως όποια ρύθμιση και να υπάρξει για το ωράριο, θα υπάρχει ώρα έναρξης και λήξης και ως εκ τούτου θα χρειαστεί ρύθμιση ποινών.
 
Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής εξήγησε πως ο ΔΗΣΥ θεωρεί παντελώς λανθασμένη την ποινικοποίηση της λειτουργίας των καταστημάτων. Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι η κατάθεση της πρότασης νόμου είναι ρεβανσιστική στην απόφαση της 3ης Δεκεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο και παραβλάπτει τα συμφέροντα των εργαζομένων.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως πρέπει να υπάρξει εφαρμογή της νομοθεσίας. Η επιβολή αυστηρών ποινών είναι ένα μέτρο που θα συμβάλει στην εφαρμογή, συνέχισε προσθέτοντας ότι το κράτος θα πρέπει να μπορεί να εφαρμόζει τις νομοθεσίες και να βρει τους τρόπους ώστε να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή τους.
Ο κ. Βότσης διερωτήθηκε γιατί αγχώνονται αυτοί που διαφωνούν με την αύξηση των ποινών, αφού όπως δηλώνουν δεν έχουν πρόθεση να παρανομούν.
 
Τέλος, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει το ρητό “αντί να τρίζει η άμαξα, τρίζει ο αμαξηλάτης”.
 
“Εκείνοι που γράφουν τις νομοθεσίες στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και λειτουργούν στη βάση της λογικής “επειδή έχω συμφέρον θα συνεχίσω να παρανομώ μέχρι τη δευτέρα παρουσία”, πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή η λογική δεν μπορεί να συνεχίσει να διαιωνίζεται, συνέχισε ο κ. Περδίκης.
 
Ανέφερε επίσης ότι οι ποινές πρέπει να είναι ανάλογες του κέρδους που προκύπτει από την παρανομία και διατύπωσε τη θέση ότι η αύξηση ποινών είναι άσχετη και δεν πρέπει να συνδέεται με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πηγή: Philenews