Το εμπόριο χαμένο στη θεωρία του χάους

αναρτήθηκε στις 3 Οκτ 2013, 1:15 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 3 Οκτ 2013, 1:16 π.μ. ]
Και εκεί που η κατάρρευση της μεγαλύτερης αλυσίδας υπεραγορών της Κύπρου, του ομίλου Ορφανίδη και μιας μικρότερης αυτής του Σαρρή κάποιος θα σκεφτόταν ότι θα ωφελούσε όλους τους υπόλοιπους, εναπομείναντες «παίκτες» στο λιανικό μάλλον αντίθετα αποτελέσματα ειφέρει για κάποιους. Δύσκολα –εξακολουθούν- να τα βγάζουν πέρα γνωστές αλυσίδες στο εμπόριο την ώρα που ανήσυχοι είναι προμηθευτές και καταναλωτές.

Δυσκολίες στις πληρωμές, ασυνέπεια στις υποχρεώσεις έναντι προμηθευτών και καχύποπτοι έμποροι λόγω των ευρύτερα αρνητικών συνθηκών στο εμπόριο καθιστούν την κυπριακή αγορά να διαβαίνει μία από τις πιο περίεργες φάσεις της, την ώρα που φαίνεται πως ο δρόμος της διόρθωσης θα είναι μακρύς.
Μάλιστα, ακόμη δυσκολότερο έργο τόσο στις υπεραγορές όσο και για τους προμηθευτές κάνει η μηδενική ρευστότητα από πλευράς τραπεζών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη πίστωση για την εύρυθμη λειτουργία του εμπορίου.

Πάντως, την ίδια στιγμή ορισμένες από τις αλυσίδες που επιβίωσαν φαίνεται όχι απλώς να αντέχουν αλλά να αναπτύσσονται και μάλιστα με ιδιαίτερα σημαντικό ρυθμό. Στο εγγύς μέλλον κι άλλες υπεραγορές από την αλυσίδα Ορφανίδη θα περάσουν σε χέρια άλλων εταιρειών του εμπορίου, την ώρα που αβέβαιο είναι το μέλλον άλλων, μικρότερων αλυσίδων στην Κύπρο.

Η θεωρία του χάους είναι και εμφανής και σοβαρή στο κυπριακό εμπόριο. Και επειδή και στο παρελθόν τις ίδιες συνθήκες παρατηρήσαμε αρχικά και στη συνέχεια είδαμε εταιρείες να κλείνουν, αλυσίδες να βάζουν λουκέτο και κόσμο να μένει στον δρόμο επισημαίνουμε πως αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα ανάλογες καταστάσεις δεν πρέπει να αποκλείονται.

Πηγή; InBusinessNews