Τι λέει η υπ. Εργασίας για ωράριο καταστημάτων και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

αναρτήθηκε στις 6 Οκτ 2013, 3:08 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 6 Οκτ 2013, 3:08 π.μ. ]
Οι ρυθμοί της ανεργίας ναι μεν ανεβαίνουν, αλλά ανεβαίνουν με πολύ μικρότερη ποσοστιαία αναλογία από ό,τι προηγουμένως, δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τονίζοντας ότι τα δεδομένα δείχνουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να μην αυξηθεί σε πάρα πολύ μεγαλύτερο βαθμό η ανεργία. 

Ερωτηθείσα για το διάταγμα του ωραρίου των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι στις 13 Οκτωβρίου λήγει το διάταγμα, έχουμε αξιολογήσει όλα τα στοιχεία, βλέπουμε μια θετική αποτίμηση και ανάλογα - σίγουρα πριν από τις 13 Οκτωβρίου - θα αποφασιστεί κατά πόσο θα επεκταθεί ή όχι. Για το ωράριο των καταστημάτων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η υπουργός Εργασίας είπε ότι με βάση το Νόμο, από την 1η μέχρι την 31η Δεκεμβρίου είναι ανοικτά όλα τα καταστήματα. Εξάλλου, με βάση τα τελευταία δεδομένα που έχουν προκύψει, 1461 έχουν εργοδοτηθεί είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση. 

Ερωτηθείσα αν συμμερίζεται την άποψη της ΠΟΒΕΚ ότι το νέο ωράριο θα βοηθήσει μόνο τους μεγαλοεπιχειρηματίες, η υπουργός Εργασίας είπε ότι «πράγματι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο, όμως, είχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι πρέπει να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, ωστόσο υπέδειξε ότι η επέκταση του ωραρίου στις τουριστικές περιοχές έδειξε ότι οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει αυτή τη ρύθμιση. 

Ανέφερε επίσης ότι δεν θεωρεί πως η επέκταση του ωραρίου είναι η αιτία για περαιτέρω κλείσιμο καταστημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Να μην ξεχνούμε ότι είναι ένα διάταγμα που αφορά επιλογή του οποιουδήποτε θέλει να μείνει ανοικτός», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αιμιλιανίδου. Τέλος, ερωτηθείσα για τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «για τη στήριξη των μικρομεσαίων υπάρχουν σκέψεις και αξιολογούνται». Ανέφερε επίσης ότι πολύ σύντομα θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και τόνισε ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι απαραίτητη. 

Πηγή: philenews