Τη Δευτέρα εκ νέου το ωράριο στη Βουλή

αναρτήθηκε στις 21 Απρ 2015, 6:21 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 21 Απρ 2015, 6:21 π.μ. ]
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου ώστε να επεκταθεί χρονικά η εφαρμογή του υφιστάμενου ωραρίου των καταστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή για τη ρύθμισή του, αφού ούτε και στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, που συζήτησε παρουσία της αρμόδιας Υπουργού, το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς που κατέθεσε η Κυβέρνηση, κατέστη εφικτό να βρεθεί η χρυσή τομή.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα όποτε αναμένεται ότι όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα τοποθετηθούν με συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί να οδηγηθούν στην Ολομέλεια. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανδρέα Φακοντή, η Επιτροπή έχει την πρόθεση να τροποποιήσει το νόμο, για να δοθεί χρόνος να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος, διευκρινίζοντας ότι θα επεκτείνουν το υφιστάμενο διάταγμα κατά μία με δύο εβδομάδες. Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι έθεσαν τις προτάσεις τους, ενώ η ΕΔΕΚ αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της στην επόμενη συνεδρία, και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος στηρίζει την πρόταση της Κυβέρνησης, θα τοποθετηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

 Ενώπιον της Επιτροπής η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου τόνισε ότι “υπάρχουν τόσες διαφορετικές απόψεις (επί του θέματος) που όσες προσπάθειες και αν κάνει κάποιος δεν θα βρει τη χρυσή τομή”, απορρίπτοντας παράλληλα την τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής ότι δεν έκανε διάλογο με τους εμπλεκόμενους. “Δεν δέχομαι τη θέση ότι δεν έκανα διάλογο. Εξαντλήθηκε ο διάλογος. Έκαμα δεκάδες αντιπροτάσεις. Δεν είναι διατεθειμένα τα μέρη να βρουν ενδιάμεση λύση” είπε, παραπέμποντας σε θέση της ΠΟΒΕΚ ότι “δεν συζητά” άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

 Η Υπουργός παρέθεσε στοιχεία του ΤΚΑ με βάση τις νέες εισφορές που έγιναν από την 1/7/2013, που εκδόθηκε το πρώτο διάταγμα, μέχρι τις 31/12/2014, σύμφωνα με τα οποία οι νέες προσλήψεις στο λιανικό εμπόριο την περίοδο αυτή ήταν 10.852. Στη θέση βουλευτών ότι έχει αυξηθεί η μερική απασχόληση, τεχνοκράτης του Υπουργείου Εργασίας απάντησε πως εργαζόμενοι μπήκαν στην αγορά εργασίας με μερική απασχόληση λόγω της Κυριακής και της Τετάρτης και παράλληλα κάποιοι έγιναν μερικής απασχόλησης επειδή έκαναν ειδικές συμφωνίες με τους εργοδότες, για μείωση του μισθού τους και κατ` επέκταση των ωρών εργασίας τους, για να μην χάσουν τη δουλειά τους. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του ΑΚΕΛ με τους κανονισμούς που έχουν κατατεθεί και είπε ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο νόμο που καθορίζει χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο. Το χειμώνα, δηλαδή από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου, τα γενικά καταστήματα θα είναι κλειστά παγκύπρια, και την καλοκαιρινή περίοδο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, να καθοριστούν γεωγραφικά οι τουριστικές περιοχές στις οποίες να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές. Ανέφερε επίσης ότι “καταρρέει ο μύθος ότι υπήρξαν 7.000 νέες προσλήψεις στο λιανικό εμπόριο”. Όπως ανέφερε, με βάση στοιχεία του ΤΚΑ, υπήρξε μείωση στην απασχόληση από το 2011 μέχρι 2014 κατά 3.000 άτομα κι από το τέλος του 2012 υπήρξε μείωση στην απασχόληση κατά 1000 άτομα. Η επιμήκυνση των ωραρίων εργασίας και το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, ολόχρονα, καταδεικνύει, πρόσθεσε, ότι αυξήθηκε η μερική απασχόληση και περιορίστηκε η πλήρης. Συγκεκριμένα, είπε πως εργαζόμενοι οι οποίοι το εισόδημά τους είναι μέχρι €350 έχουν αυξηθεί κατά 100%, εργαζόμενοι με εισοδήματα από €350-€500 έχουν αυξηθεί κατά 50%, εργαζόμενοι από €500-€800 αυξήθηκαν κατά 2% και εργαζόμενοι με μισθό πάνω από €800 ευρώ έχουν μειωθεί κατά 5.000.

 Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής επανέλαβε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης ικανοποιεί το κόμμα του, τονίζοντας ότι δεν θα αποδεχτούν την οριοθέτηση τουριστικών περιοχών, κάτι το οποίο θα αποτελέσει, όπως είπε, “πισωγύρισμα” και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Ανέφερε δε ότι ο ΔΗΣΥ θα δώσει την τελική του τοποθέτηση στο τέλος της εβδομάδας. Την πρόταση του ΔΗΚΟ να είναι αργία η Κυριακή για όλα τα γενικά καταστήματα, ολόχρονα, με μόνη εξαίρεση την περιοχή Αμμοχώστου, επανέλαβε ο βουλευτής του κόμματος Άγγελος Βότσης. Στις υπόλοιπες περιοχές, ανέφερε, θα πρέπει να παραμείνουν τα γενικά καταστήματα κλειστά την Κυριακή και “να υπάρχει ένας θεμιτός ανταγωνισμός όλες τις υπόλοιπες μέρες από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, για να μπορούν να εξυπηρετούνται και οι καταναλωτές αλλά και να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς να χρειαστεί να γίνουν οποιεσδήποτε απολύσεις”. 

Ο κ. Βότσης είπε πως το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι έγιναν χιλιάδες προσλήψεις νέων εργαζομένων δεν επιβεβαιώνεται απόλυτα από τα στοιχεία που συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή. Ζητήθηκαν, ανέφερε, στοιχεία για τους μισθούς που έχουν πληρωθεί στους εργαζόμενους σε αυτή την κατηγορία επαγγελμάτων για να φανεί η “πραγματική διαφορά στο εργατικό δυναμικό σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας”. Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα τάσσεται υπέρ του να παραμείνει η Κυριακή αργία και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα καταστήματα να ανοίγουν μόνο όπου υπάρχουν κρουαζιέρες.

 Όπως ανέφερε, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, «αποδεικνύεται ότι ελάχιστη ως καθόλου ήταν η θετική επίπτωση του μέτρου της φιλελευθεροποίησης του ωραρίου των καταστημάτων στην εργοδότηση στον τομέα αυτό». «Η εργοδότηση παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτά πριν από την έκδοση του διατάγματος της Υπουργού και αυτό νομίζω διαψεύδει αυτούς που ισχυρίζονται – και ακόμα και σήμερα δυστυχώς η Υπουργός ισχυρίστηκε ενώπιον της επιτροπής- ότι με την αφαίρεση της Κυριακής τάχα θα βγουν στο δρόμο ως άνεργοι 7,000 εργαζόμενοι», είπε. “Αυτοί που κέρδισαν από αυτή την ιστορία εις βάρος των εργαζομένων και εις βάρος των καταναλωτών τελικά είναι οι ιδιοκτήτες των μεγαλοκαταστημάτων και αυτό αποδείχτηκε με στοιχεία που κατέθεσε βουλευτής της συμπολίτευσης”, πρόσθεσε.

Πηγή: Philenews