Στενά περιθώρια για λύση στο ωράριο των καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 3 Νοε 2016, 7:00 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 3 Νοε 2016, 7:00 π.μ. ]

Ορατό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας και την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας για το ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, επαναβεβαιώθηκε η διαφωνία μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών. 

Παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ της Ζέτας Αιμιλιανίδου και της κοινοβουλευτικής επιτροπής, οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη τους προηγούμενους μήνες με στόχο την εξεύρεση της χρυσής τομής για νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, το οποίο παραμένει σε καθεστώς πλήρους φιλελευθεροποίησης από τον Μάρτιο, εντούτοις εκτελεστική και νομοθετική εξουσία φαίνεται να εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη διάσταση απόψεων.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Ανδρέας Φακοντής, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, στην οποία η αρμόδια υπουργός κατέθεσε πρόταση για ρύθμιση του ζητήματος, που δεν έγινε αποδεκτή. «Δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής οτιδήποτε νεότερο, μιας και δεν συμφωνήσαμε στο περιεχόμενο της πρότασης, ενώ έχουμε δώσει πίστωση χρόνου για να επανέλθουμε στη συζήτηση σε περίπου μία εβδομάδα», τόνισε ο κ. Φακοντής, επισημαίνοντας ότι ο συμβιβασμός θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, «αλλιώς η κάθε πλευρά θα πάρει τον δρόμο της».

Προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση, μοναδική οδός φαίνεται να είναι η εκ νέου παραχώρηση από το κοινοβούλιο στην υπουργό Εργασίας του δικαιώματος έκδοσης διατάγματος, μιας και οποιαδήποτε νομοθεσία θεσπιστεί από τη Βουλή θα δύναται μελλοντικά να απορριφθεί από τη δικαιοσύνη, δεδομένου ότι, σύμφωνα με απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου, αρμόδια για ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων είναι η εκτελεστική και όχι η νομοθετική εξουσία. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις πληροφορίες, ορατό είναι το ενδεχόμενο να παραμείνει ως έχει η υφιστάμενη κατάσταση, με τα γενικά καταστήματα να λειτουργούν με πλήρως φιλελευθεροποιημένο ωράριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», μία από τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο τραπέζι ήταν όπως τα γενικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές κατά τους έξι μήνες της θερινής περιόδου, ενώ κατά τη χειμερινή περίοδο λειτουργούν τις δύο από τις τέσσερις Κυριακές κάθε μήνα. Πρόταση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε γίνει αποδεκτή από τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο διάλογος.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας αναμένεται να συνεχιστούν εντός της επόμενης εβδομάδας, με τα περιθώρια συμφωνίας να είναι εξαιρετικά στενά, με αποτέλεσμα η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης να είναι ιδιαίτερα πιθανή.

ΠΑΣΥΛΙΕ: Ας δουν τα οφέλη
Σχολιάζοντας τοποθετήσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Άγγελου Βότση και του προέδρου της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Ανδρέα Φακοντή, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΙΕ, Μάριος Αντωνίου ανέφερε στο InBusinessNews ότι «καταγγέλονται τα εκβιαστικά τελεσίγραφα που μπαίνουν από τους δύο βουλευτές προς την κυβέρνηση όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην αφαίρεση του δικαιώματος έκδοσης διατάγματος από την υπουργό Εργασίας», παραπέμποντας ταυτόχρονα σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία αρμόδια για τη ρύθμιση του ζητήματος είναι η εκτελεστική εξουσία και όχι η Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Αντωνίου καλεί τους δύο βουλευτές «εφόσον κόπτονται για το καλό του λιανεμπορίου, να δουν τα οφέλη που προκύπτουν μέσα από τους δείκτες της Στατιστικής Υπηρεσίας, τις προσλήψεις και τις θέσεις εργασίας που προέκυψαν λόγω του διευρυμένου ωραρίου της Κυριακής, τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, καθώς και τις απόψεις των καταναλωτών για το πόσο τους εξυπηρετεί η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή».

Σημειώνεται επίσης ότι εντός των ημερών ολοκληρώνεται σχετική έρευνα του ΠΑΣΥΛΙΕ, η οποία απευθύνθηκε σε καταναλωτές και αφορούσε τις απόψεις τους για τις αγορές που πραγματοποιούν τις Κυριακές.

Πηγή: InBusinessNews