Στη Βουλή η αναπομπή του νόμου για τη μείωση των ενοικίων

αναρτήθηκε στις 7 Νοε 2013, 7:14 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 7 Νοε 2013, 7:14 π.μ. ]
Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την απογευματινή συνεδρία θα τοποθετηθούν τα κόμματα υπέρ ή κατά της προεδρικής αναπομπής του νόμου που ψήφισε η Βουλή για τη μείωση των ενοικίων. Η αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου και του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έκριναν, μετά από συμβουλή του Νομικού Εισαγγελέα, ότι ο νόμος για τη ρύθμιση των ενοικίων συγκρούεται με το Σύνταγμα και το άρθρο 26 που προστατεύει την ελευθερία των συμβάσεων και ως εκ τούτου η ρύθμιση με νόμο είναι αντισυνταγματική. Τα ενοίκια μπορούν να συμπιεστούν προς μείωση με βάση τους κανόνες της αγοράς, ανέφερε ο κ. Νικολάου, επισημαίνοντας ότι για τα θέματα ενοικίων υπάρχει το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεως.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι δεν διασώζεται η διαφοροποίηση των οικιακών ενοικιοστασίων από τα εμπορικά ενοικιοστάσια. Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην περίπτωση που η Βουλή απορρίψει την αναπομπή, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι αυτή θα αποφασιστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Περαιτέρω ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι δεν δικαιολογείται η επίκληση του δίκαιου της ανάγκης για τη ρύθμιση των ενοικιοστασίων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης εκτιμά πως εάν η Βουλή ψηφίσει ξανά το νόμο ίσως πιεστεί η εκτελεστική εξουσία να κάνει δεύτερες σκέψεις και να κινηθεί με ρυθμίσεις για τη μείωση των ενοικίων. Ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι η ουσία του θέματος είναι ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη και η υποχρέωση όλων να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη με τη διόρθωση της διαπιστωθείσας στρέβλωσης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών παρατήρησε ακόμα ότι τους τελευταίους έξι μήνες η Βουλή δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ρυθμίζει ζητήματα στο όνομα της Τρόικας και όχι του δικαίου της ανάγκης και διερωτήθηκε γιατί να μην μπορεί να γίνει η ρύθμιση για τα ενοίκια.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης διατύπωσε τη θέση ότι αποτελεί πρόκληση η αιτιολόγηση της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν μπορεί να εκληφθεί ως η ίδια με το 1964 και το 1974 για να γίνει επίκληση του δικαίου της ανάγκης. Είπε επίσης ότι η αναπομπή του νόμου για τα ενοίκια είναι οιωνός για την τοποθέτηση της Κυβέρνησης στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για μείωση των επιτοκίων και προστασία της πρώτης κατοικίας. Το Κίνημα Οικολόγων θα απορρίψει την αναπομπή.

Πηγή: philenews

7/11/2013