SOS εκδοτών για έντυπα

αναρτήθηκε στις 23 Ιουν 2014, 6:46 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 23 Ιουν 2014, 6:47 π.μ. ]
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο κυπριακός Τύπος, με τον κύκλο εργασιών του από την κυκλοφορία των εντύπων να είναι καταθλιπτικός σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη σημερινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου. 

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος Κύπρος Κουρτελλάρης στον απολογισμό της τελευταίας πενταετίας «συνολικά ο κυπριακός Τύπος βρίσκεται σε ελεύθερη, πλην όμως απόλυτα ανεξέλεγκτη, πτώση. Τα συγκεντρωτικά νούμερα στον κύκλο εργασιών από την κυκλοφορία των εντύπων, για το σύνολο του κυπριακού Τύπου είναι καταθλιπτικά». 

Ο κ. Κουρτελλάρης πρόσθεσε ότι «μιλώντας για τη σημερινή θέση του έντυπου Τύπου, δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε με ακρίβεια αν δεν αναφερθούμε σε συγκεκριμένα νούμερα. Τα οποία ο κάθε εκδότης γνωρίζει από της δικής του σκοπιάς, αλλά στο σύνολο τους δεν δείχνουν τίποτε άλλο παρά μια καταθλιπτική εικόνα. Μια εικόνα, που δραματικά εκπέμπει το μήνυμα ότι ο Τύπος όπως τον γνωρίζαμε τις περασμένες δεκαετίες κινδυνεύει να μην υπάρχει. Και τούτο όχι κατ’ ανάγκην ως αποτέλεσμα των όποιων τεχνολογικών εξελίξεων στον χώρο των ΜΜΕ και της ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού και διαδικτυακού Τύπου και ενημέρωσης». 

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών υπογράμμισε πως όταν το σήμα κινδύνου που εκπέμπει ο Τύπος φτάσει εκεί που πρέπει, ίσως να είναι ήδη πολύ αργά. 

Πρόσθεσε ότι «η τραγωδία δε του κλάδου μας είναι ότι, ενώ ο Τύπος είναι αυτός που ενημερώνει τους πολίτες για τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους διάφορους κλάδους της οικονομίας, και εξ αυτών στις χιλιάδες εργαζόμενους των κλάδων αυτών και τις οικογένειες τους, για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος ο Τύπος ουδείς λέγει κάτι. Κι όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επηρεάζονται από αυτό, αφού πέραν των εργαζομένων στον Τύπο μια σειρά άλλοι παρεμφερείς κλάδοι -τυπογραφεία, έμποροι χάρτη και τυπογραφικών υλικών, διαφημιστικά γραφεία, πρακτορεία διακίνησης του Τύπου, περίπτερα, εφημεριδοπώλες κα - συμπαρασύρονται στη δίνη αυτής της κρίσης». 

Απώλειες για εφημερίδες, περιοδικά, διαφήμιση 

Αναλύοντας τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία του Τύπου χρόνο με χρόνο από το 2009 ίσαμε το τέλος του 2013, ο κ. Κουρτελάρης υπογράμμισε εμφαντικά: «Επιχειρώντας να μεταφέρουμε τις απώλειες του 2013 με βάση το 2009, τότε τα αποτελέσματα είναι συνταρακτικά: 40% απώλειες στις εφημερίδες από το 2009 στο 2013 και 74% απώλειες στα περιοδικά!». 

Επεκτείνοντας δε την γραμμή ίσαμε σήμερα, στο πρώτο δηλαδή πεντάμηνο του 2014, τόνισε πως «δυστυχώς το 2014 συνεχίζει στην πτωτική πορεία του 2013 αφού στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 2014 οι εφημερίδες καταγράφουν περαιτέρω απώλειες, συγκριτικά με το 2013, της τάξης του 12%, ενώ τα περιοδικά κυριολεκτικά έχουν αγγίξει πάτο!». 

Κι αυτά μόνο στον τομέα του κύκλου εργασιακών του Τύπου από την κυκλοφορία. Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών, αν σ’ αυτά προστεθεί και το τεράστιο πλήγμα που ο κλάδος δέχτηκε στον τομέα της διαφήμισης, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Κουρτελλάρης, επίσης συνολικά καταγράφει τρομακτική πτώση και ουσιαστικά άγγιξε πάτο, τότε ολοκληρώνεται η απόλυτα καταθλιπτική εικόνα στον κλάδο του έντυπου Τύπου. 

Χαρακτηρίζοντας ως μέγιστη πρόκληση την η επιβίωση του Τύπου, διότι συρρίκνωση του Τύπου, συνιστά συρρίκνωση της δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου υπέβαλε αριθμό θεμάτων που θα πρέπει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να αγγίξει. 

Ανάμεσα στα θέματα που το νέο ΔΣ θα πρέπει να μελετήσει, κωδικοποιήσει και προωθήσει όπου χρειάζεται, ο κ. Κουρτελλάρης υπέδειξε ότι το νέο ΔΣ πρέπει να ανοίξει διάλογο με την οργανωμένη πολιτεία και τους φορείς της για να εξεύρουν τρόπους ενίσχυσης του Τύπου. Κι αυτό, είπε, όχι μόνο γιατί είναι κι αυτός ένας κλάδος της οικονομίας, όπως τόσοι άλλοι, που πάσχει και κατά συνέπεια δικαιούται κι αυτός να ζητήσει στήριξη, αλλά πρωτίστως γιατί ο Τύπος και ο πλουραλισμός του Τύπου είναι συστατικό της Δημοκρατίας. 

Αναφέροντας στη συνέχεια ότι στήριξη του Τύπου δεν είναι μόνο η άμεση οικονομική ενίσχυση, αλλά και μια σειρά έμμεσες ενέργειες που δίνουν ανάσες ζωής στις εφημερίδες, ο κ. Κουρτελλάρης σημείωσε ως τέτοιες την ενίσχυση του ΚΥΠΕ (του οποίου τελευταία ο προϋπολογισμός συρρικνώνεται επικίνδυνα με άμεσες επιπτώσεις στην ικανότητα και δυνατότητα επαρκούς ειδησεογραφικής κάλυψης προς όφελος των εφημερίδων και άλλων συνδρομητών του), την προώθηση και καλλιέργεια αναγνωστικής κουλτούρας κυρίως στη νεολαία, την οργανωμένη είσοδο των εφημερίδων στα σχολεία και τα στρατόπεδα, την αγορά εφημερίδων από τις κρατικές υπηρεσίες και την προστασία του Τύπου από την κλοπή και εμπορική εκμετάλλευση από τρίτους του έργου και της πνευματικής εργασίας δημοσιογράφων και εφημερίδων. 

Νέο ΔΣ Συνδέσμου εκδοτών 

Στο μεταξύ, η ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εκδοτών εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για την επόμενη διετία, το οποίο αφού συνήλθε στην πρώτη του συνεδρία καταρτίστηκε σε σώμα ως εξής: 

Νίκος Παττίχης, πρόεδρος 
Γιάννης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος 
Κυριάκος Ιακωβίδης, γραμματέας 
Μασίς ντε Παρτόγ, ταμίας 
Λάμπρος Λάμπρου, μέλος 
Παύλος Παύλου, μέλος 
Ανδρέας Χατζημάρκος, μέλος. 

Κατά την έναρξη των εργασιών της γενικής συνέλευσης, τα μέλη τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του τέως προέδρου του Συνδέσμου Πέτρου Ζαχαριάδη.

Πηγή: Stockwatch

23/6/2014