Σε τεντωμένο σχοινί για το ωράριο καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 17 Μαρ 2015, 6:32 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 17 Μαρ 2015, 6:33 π.μ. ]

Εξετάζεται σήμερα η συνταγματικότητα του νόμου που καταργεί διατάγματα 

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι εμπορευόμενοι μετά τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή και αφαιρεί από τον υπουργό Εργασίας την εξουσία να ρυθμίζει το τουριστικό ωράριο των καταστημάτων και να καθορίζει τις τουριστικές περιοχές με διάταγμα. Όλοι περιμένουν πώς θα αντιδράσουν αυτοί που βοηθήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, με το άνοιγμα των λιανικών καταστημάτων Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα, καθώς και την Κυριακή.

Σε δυσκολότερη θέση βέβαια βρίσκονται οι νεοπροσληφθέντες οι οποίοι εξασφάλισαν εργασία και μισθό και τώρα θα βρεθούν ξανά στην ανεργία, αλλά και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (mall), μεγάλες υπεραγορές και φρουταρίες που είδαν τις επιχειρήσεις τους να αποκτούν κίνηση τζίρου και ρευστότητας και τις Κυριακές. Την ίδια ώρα βέβαια σε δύσκολη θέση βρίσκεται η εκτελεστική εξουσία, και δη η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία θα πρέπει να συμμορφωθεί και πλέον να καθορίσει με κανονισμούς που θα εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα εγκρίνονται από τη Βουλή για τη ρύθμιση των τουριστικών περιοχών/ζωνών, την τουριστική περίοδο, το τουριστικό και ειδικό κατάστημα και τα ωράρια λειτουργίας και τις αργίες.

Το σημαντικό στοιχείο αυτή της πρότασης είναι ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή, η πλειοψηφία της οποίας συμφωνεί ότι η συμπερίληψη ολόκληρης της Κύπρου ως τουριστικής έχει προκαλέσει προβλήματα σε μια σειρά από επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να εργαστούν και την Κυριακή (μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, κομμωτήρια, καταστήματα ένδυσης–υπόδησης, κρεοπωλεία) ενώ παράλληλα προβλήματα αντιμετώπισαν και όσοι ευνοούνταν από το προηγούμενο καθεστώς οι οποίοι άνοιγαν Κυριακή ανεξάρτητα αν βρίσκονταν σε τουριστική περιοχή ή όχι (περίπτερα, αρτοποιεία).

 Με στόχο να προλάβει τα στενά χρονοδιαγράμματα, η υπουργός Εργασίας πιάνει δουλειά από σήμερα προκειμένου να ετοιμαστούν έγκαιρα οι κανονισμοί και να κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι στα τέλη Απριλίου εκπνέει το διάταγμα που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ, και πριν την 1η Μαΐου 2015 θα πρέπει να εγκριθούν οι κανονισμοί από τη Βουλή που θα καθορίζονται οι τουριστικές περιοχές που θα έχουν διευρυμένο ωράριο. Επιπλέον, σήμερα η υπουργός Εργασίας αναμένεται να εγείρει θέμα για τη συνταγματικότητα του νόμου που ψήφισε η Βουλή με στόχο να διαφανεί κατά πόσο η Νομική Υπηρεσία θα καλέσει τον Πρόεδρο να προχωρήσει σε αναπομπή του νόμου, εφόσον βέβαια συντρέχουν λόγοι. Σε διαφορετική περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να υπογράψει τον σχετικό νόμο, ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο να καταθέσει το συντομότερο στη Βουλή τους σχετικούς κανονισμούς. Σχολιάζοντας την απόφαση της Βουλής, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι δεν επιλύεται το όλο ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αφού η ρύθμιση αυτή μετατίθεται στους κανονισμούς, οι οποίοι πρέπει να κατατεθούν από την εκτελεστική εξουσία. Όπως είπε το διάταγμα ήταν μια εξουσία με βάση τον νόμο και ότι τα προηγούμενα χρόνια αυτό το θέμα ρυθμιζόταν με τα διατάγματα. Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, εκείνο το οποίο έγινε είναι η αντικατάσταση του διατάγματος με κανονισμούς. 

Εξήγησε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει κανονισμούς, που θα ρυθμίζουν το όλο θέμα, θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να συζητηθούν, να τροποποιηθούν και ανάλογα να ψηφιστούν. Υπογράμμισε ότι μέχρι τις 30 Απριλίου θα ισχύει το διάταγμα, και αν εγκριθούν οι κανονισμοί, τότε το όλο θέμα θα ρυθμίζεται με αυτούς. Οι Οργανώσεις, Συνδέσμοι και Φορείς, που υποστήριξαν την πρόταση νόμου εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς όσους την ψήφισαν. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι πλέον καταργείται ένα προνόμιο το οποίο επανειλημμένα, καταχρηστικά και παράτυπα χρησιμοποιούσε η υπουργός Εργασίας, εξουδετερώνοντας και καταργώντας τη νομοθεσία των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων.

Πηγή: Philenews