Προσφυγή της Βουλής στο Ανώτατο ζητά η ΠΟΒΕΚ

αναρτήθηκε στις 27 Μαΐ 2015, 5:00 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 27 Μαΐ 2015, 5:01 π.μ. ]

Προειδοποιεί ότι θα προβεί άμεσα «σε όλες τις νόμιμες και δυναμικές δράσεις και ενέργειες»

Παραβίαση του Άρθρου 139 του Συντάγματος επικαλείται η Ομοσπονδία.

Την άμεση προσφυγή της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Ανώτατο Δικαστήριο για παραβίαση του Άρθρου 139 του Συντάγματος «Περί της διάκρισης των Εξουσιών για αποκατάσταση της νομιμότητας και της θεσμικής λειτουργίας του Κράτους» αποφάσισαν να ζητήσουν  εμπλεκόμενοι Οργανώσεις, Σύνδεσμοι και Φορείς του λιανικού εμπορίου, μέλη της ΠΟΒΕΚ.

Σε ψεσινή τους σύσκεψη, στην παρουσία Νομικού Συμβούλου  συζήτησαν τις εξελίξεις αναφορικά με τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, την εμπλοκή της Βουλής στο όλο ζήτημα, καθώς και την στάση και θέση της Υπουργού  και της Κυβερνητικής Εκτελεστικής Εξουσίας.

Γενική διαπίστωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΒΕΚ, είναι πως «η στάση της Κυβέρνησης άγγιξε τα όρια σκανδάλου και συνιστά ποδηγέτηση, παντελή έλλειψη σεβασμού που ουσιαστικά συνιστά κατάργηση της Βουλής εκ μέρους της Εκτελεστικής Εξουσίας», με την Ομοσπονδία να εκτιμά ότι «η κυβερνητική πράξη και ενέργεια έκδοσης νέου διατάγματος για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων παραβιάζει την βασική αρχή της θεσμικής διάκρισης των εξουσιών μεταξύ Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας, γεγονός που τραυματίζει ανεπανόρθωτα το Σύνταγμα (Αρθρο 139 )και την ίδια την υπόσταση του Κράτους». Γι’ αυτό, οι εμπλεκόμενοι Οργανώσεις, Σύνδεσμοι και Φορείς  έχουν αποφασίσει ομόφωνα  να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Βουλής  και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας την άμεση προσφυγή της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Ανώτατο Δικαστήριο για παραβίαση του Αρθρου 139 του Συντάγματος Περί της διάκρισης των Εξουσιών για αποκατάσταση της νομιμότητας και της θεσμικής λειτουργίας του Κράτους.

Ωστόσο, η ΠΟΒΕΚ σημειώνει ότι οι χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων, «των οποίων τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και δικαιώματα έχουν κατακρεουργηθεί από την κυβερνητική πολιτική των διαταγμάτων δεν θα σταματήσουν ποτέ  τον αγώνα τους  για επιβίωση και προστασία των δικαιωμάτων τους», τονίζοντας ότι θα προβεί άμεσα «σε όλες τις νόμιμες και δυναμικές δράσεις και ενέργειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας  και της ισορροπίας στο εμπόριο και την διαφύλαξη του Κοινωνικού Ιστού».

Οι Σύνδεσμοι που αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΠΟΒΕΚ

Παγκύπριος Σύνδεσμος Αρτοποιών