Προς μείωση του φόρου στα στριφτά τσιγάρα

αναρτήθηκε στις 17 Σεπ 2014, 2:57 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 17 Σεπ 2014, 2:58 π.μ. ]

Από €150 ανά κιλό στα €120

Προσανατολίζεται στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τον καπνό στριφτών τσιγάρων η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο φόρος θα μειωθεί στα €120 ανά κιλό, από φόρο €150 ανά κιλό που ισχύει σήμερα. Θα γίνει διαβούλευση και με την Τρόικα. Σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τον Οκτώβρη στη Βουλή μαζί με τους προϋπολογισμούς για το 2015. 

Σήμερα, στην αγορά, η λιανική τιμή του δημοφιλέστερου καπνού στριφτών τσιγάρων κυμαίνεται στα €4,50 και νοουμένου ότι η μείωση της φορολογίας θα μετακυλιστεί στο σύνολό της στον καταναλωτή, η λιανική τιμή θα διαμορφωθεί στα €3,90. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για φέτος με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα υπολογίζεται ότι τα έσοδα του κράτους από τη φορολόγηση όλων των καπνικών ειδών θα ανέλθουν στα €200 εκατ., εκ των οποίων τα 22,5 εκατ. από τον καπνό στριφτών τσιγάρων και το υπόλοιπο ποσό των €177,7 εκατ. από τα έτοιμα τσιγάρα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι από τη μείωση αυτή θα υπάρξει επηρεασμός στα έσοδα του κράτους κατά €9 εκατ., ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται από άλλους εμπλεκόμενους, οι απώλειες στα έσοδα του κράτους θα αγγίζουν τα €11 εκατ. Όπως μας αναφέρθηκε, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να αυξηθεί η κατανάλωση των τριφτών τσιγάρων κατά 25%, θα υπάρξει μείωση στη ζήτηση των έτοιμων τσιγάρων και κατ' επέκταση στα έσοδα του κράτους από τους φόρους. 

Μετά από οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών, το Τμήμα Τελωνείου εξέτασε το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου αρχικά στα €60 ανά κιλό και ακολούθως στα €100, αλλά και τα δύο σενάρια απορρίφθηκαν, λόγω σοβαρής συρρίκνωσης των εσόδων του κράτους. 

Πηγή: Philenews, 17/9/2014