Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου για το ωράριο των καταστημάτων, ζητά η ΠΟΒΕΚ

αναρτήθηκε στις 10 Απρ 2014, 5:32 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 10 Απρ 2014, 5:33 π.μ. ]
Μεσολάβηση Αρχιεπισκόπου... για τον Επιτάφιο ζητά η ΠΟΒΕΚ
 

Την παρέμβαση του  Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για να μπορέσουν οι πιστοί που εργάζονται με ωράριο καταστημάτων να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν τις Ακολουθίες του Επιταφίου και της Αναστάσεως ζητά με υπόμνημά της η ΠΟΒΕΚ. Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή: 

«Μακαριότατε, Από τον Ιούνιο του 2013 η Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου εκδίδει μονομερώς διατάγματα βάση των οποίων οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων επεκτείνονται μέχρι τις 11 μ.μ. από Δευτέρα – Σάββατο και μέχρι τις 7.30 μ.μ. τις Κυριακές. Έχουμε γίνει αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών  από καταστηματάρχες μέλη μας αλλά και υπαλλήλους καταστημάτων ότι  πέραν των άλλων προβλημάτων που δημιουργούνται, περιορίζεται και η άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων από αυτά τα απάνθρωπα ωράρια. 

Επισημαίνουμε ότι με βάση τον Περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των υπαλλήλων Νόμο 155(Ι) του 2006, κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα εφαρμόζεται το ποιο κάτω ωράριο: -Δέκα ημέρες που προηγούνται της ημέρας του Πάσχα από Δευτέρα μέχρι και της Κυριακής επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων μέχρι τις 8μ.μ., εξαιρουμένων της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου επιτρέπεται μέχρι τις 6 μ.μ. 

Γίνεται αντιληπτό ότι με βάση τα σημερινά  Διατάγματα και νέα ωράρια είναι αδύνατη η παρακολούθηση και συμμετοχή  των  εργαζομένων   είτε στην Ακολουθία του Επιταφίου είτε ακόμη και στην Ακολουθία του  Μεγάλου Σαββάτου της Αναστάσεως. 

Σας παρακαλούμε Μακαριότατε, Όπως ασκήσετε την επιρροή και την δύναμη της εκκλησίας προς την Κυβέρνηση και την υπουργό Εργασίας ούτως ώστε τα νέα Διατάγματα για εργασία τις Κυριακές και τα ωράρια μέχρι τις 11  το βράδυ τις καθημερινές ανακληθούν άμεσα. Η θέση της Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ είναι η επαναφορά και εφαρμογή της Νομοθεσίας του 2006 που σοφά λαμβάνει υπόψη της τις Κοινωνικές – Οικογενειακές – Θρησκευτικές ανάγκες και υποχρεώσεις των εργαζομένων καταστηματαρχών και υπαλλήλων στο λιανικό εμπόριο.» 

Πηγή: philenews 

10/4/2014