Ορόσημο ο Οκτώβριος για το ωράριο των καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 30 Σεπ 2016, 12:24 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 30 Σεπ 2016, 12:24 π.μ. ]

Σε ανοικτή γραμμή υπουργός – Βουλή, ενώ θα κληθούν σε διάλογο οι εμπλεκόμενοι φορείς

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για το ωράριο καταστημάτων στη βάση της πρότασης, η οποία θα κατατεθεί ενώπιον τους εντός των επόμενων εβδομάδων από την υπουργό Εργασίας.

Κοινή θέση τόσο του Υπουργείου και της Βουλής όσο και των υπόλοιπων εμπλεκομένων συνδέσμων και οργανώσεων είναι η εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, θέτοντας τέρμα στην πλήρη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου και τις συνθήκες αναρχίας στην αγορά.

Σε δηλώσεις της στο InBusinessNews η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι συνεχίζεται ο διάλογος με τη νομοθετική εξουσία, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του ερχόμενου μήνα. 

Διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για επίτευξη συμφωνίας, η κ Αιμιλιανίδου τόνισε ότι στόχος είναι να παρουσιαστεί κοινή πρόταση, μετά από την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τη Βουλή, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη το συντομότερο. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας, Ανδρέας Φακοντής χαιρέτισε το γεγονός ότι έχει επαναρχίσει ο «άτυπος», όπως τον χαρακτήρισε, διάλογος μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας σε μία προσπάθεια να διερευνηθεί η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

«Συμφωνήσαμε και οι δύο πλευρές ότι το υφιστάμενο καθεστώς δεν γίνεται αποδεκτό από καμία πλευρά και ότι η λύση στο πρόβλημα θα εξευρεθεί μέσα από τον διάλογο και όχι μέσω της δικαστικής οδού», ανέφερε στο InBusinessNews ο κ. Φακοντής.

Επισημαίνοντας ότι έχει παρουσιαστεί μικρή πρόοδος στις διαφορές μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, σημείωσε ότι εντούτοις «τις δύο πλευρές χωρίζει ακόμα απόσταση».

Νέα συνάντηση σε λίγες μέρες
Ωστόσο, στο επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ της Βουλής και της Υπουργού Εργασίας. Στην επερχόμενη συνάντηση θα συγκεκριμενοποιηθούν οι θέσεις της υπουργού, πάνω στις οποίες θα εκφραστούν απόψεις και θα κατατεθούν προτάσεις από την άλλη πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει το InBusinessNews, το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε εξέλιξη επαφές μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, οι οποίες αναζητούσαν φόρμουλα για τη ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων.

Άμεση λύση ζητούν οι καταστηματάρχες
Την πρόθεσή τους να προσέλθουν σε διάλογο με στόχο την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ωραρίου εκφράζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Όπως δήλωσε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑ.ΣΥ.ΛΙ.Ε, Μάριος Αντωνίου, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς να μην υπάρξει ρύθμιση.

Εντούτοις, σημείωσε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί μία συνολική δίκαιη λύση, η οποία θα είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών, των εργαζομένων και του υγιούς ανταγωνισμούς.

«Χρειάζεται να εξευρεθεί μία σφαιρική λύση, η οποία θα είναι προς όφελος του καταναλωτή, θα προστατεύει τους εργαζομένους και τα εισοδήματά τους, ενώ θα θέτει τέρμα στον αθέμιτο ανταγωνισμό», ανέφερε ο κ. Αντωνίου, επισημαίνοντας ότι ο Σύνδεσμος θα υποβάλει σχετικό αίτημα για «επαναφορά της τάξης στο λιανικό εμπόριο». 

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι το τελευταίο δίμηνο έχει αυξηθεί περαιτέρω η δυναμική των Κυριακών, κατά τις οποίες τα καταστήματα είναι ανοιχτά, επισημαίνοντας ότι «εξαιτίας της αυξημένης κίνησης στην αγορά, προστέθηκε επιπλέον προσωπικό στα καταστήματα ή δόθηκε περισσότερη υπερωριακή απασχόληση στους υφιστάμενους εργαζομένους».

Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων τόνισε ο γγ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, σημειώνοντας ότι θα προσέλθουν στον διάλογο μόλις κληθούν από την αρμόδια υπουργό.

«Φτάσαμε πλέον στο άκρον άωτο κα σε χαώδη κατάσταση στο λιανικό εμπόριο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άλλα περιθώρια», είπε ο κ. Κουρσάρης, τονίζοντας ότι η κατάληξη σε συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί εντός Οκτωβρίου.

Πηγή: InBusinessNews

30/9/2016