Ωραριο-λογιακή βόμβα στο λιανικό εμπόριο - Δηλώσεις Προέδρου ΣΥΚΑΔΕ

αναρτήθηκε στις 18 Φεβ 2015, 3:20 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 18 Φεβ 2015, 3:20 π.μ. ]

Οι δύο πλευρές του νομίσματος- Σημείο αιχμής η Κυριακή

Σε δύο στρατόπεδα έχει χωριστεί ο κλάδος του λιανικού εμπορίου. Από τη μια οι υπέρμαχοι της φιλελευθεροποίησης του ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κι από την άλλη αυτοί που στηρίζουν την πρόταση νόμου των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, με την οποία επιχειρείται ο τερματισμός της δυνατότητας της υπουργού Εργασίας να εκδίδει διατάγματα και η όποια διαφοροποίηση του ωραρίου να γίνεται με κανονισμούς που θα κατατίθενται στη Βουλή για έγκριση. Το ΙnBusinessNews παρουσιάζει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. 

Υπέρμαχοι της Κυριακής

Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Υπεραγορών, Φρουταριών και του Συνδέσμου του Λιανικού Εμπορίου τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του ωραρίου ως έχει, περιλαμβανομένης και της Κυριακής. 

Μιλώντας στο ΙnBusinessNews, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών Αντρέας Χατζηαδάμου, ανέφερε ότι θεωρούν λάθος την πρόταση νόμου των τριών κομμάτων, κατηγορώντας τα για σκοπιμότητες και για συμφέροντα. «Οι βουλευτές και τα κόμματα προσπαθούν να ικανοποιήσουν τιε πελατειακές σχέσεις και τα συμφέροντα μιας ομάδας επαγγελματιών που για χρόνια είχαν τη νοοτροπία του προστατευτισμού. Η πρόταση νόμου όχι μόνο δεν θα επιλύσει τα προβλήματα, αλλά θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην αγορά. Με τα διατάγματα οι δείκτες της οικονομίας ήταν θετικοί, δημιουργήθηκαν 7.500 θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα η ψυχολογία του κόσμου ανέβηκε. Η προσπάθεια μεθόδευσης στρέφεται εναντίον των καταναλωτών που επωφελούνται από τον ελεύθερο ανταγωνισμό (μειωμένες τιμές και επιλογές προϊόντων) υπέρ των επαγγελματικών ομάδων που είναι η μειοψηφία». 

Παράλληλα, ο κ. Χατζηαδάμου τόνισε ότι το επιχείρημα με το κλείσιμο των καταστημάτων είναι μύθος. «Κατ’ ουδένα λόγο δεν ευθύνεται το ωράριο των καταστημάτων για το κλείσιμο καταστημάτων. Ακόμη και τα χρόνια όπου οι αριθμοί ευημερούσαν, έκλειναν καταστήματα. Ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας και η λειτουργία καταστημάτων σε προνομιακές θέσεις και περιοχών δεν αφήνουν να κοιτάξουμε μπροστά και τα νέα δεδομένα στην αγορά. Είναι θέμα νοοτροπίας και κουλτούρας. Όλοι ήθελαν να γίνουν αυτοεργοδοτούμενοι και τα περίπτερα ξεφύτρωναν παντού».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου του Λιανικού Εμπορίου Βάσος Θεοδότου ανέφερε στο InBusinessNews ότι η πρόταση νόμου που κατατέθηκε φαίνεται ότι αποτελεί μια προσπάθεια για κατάργηση της Κυριακής. "Αναμένουμε να ξεκαθαριστεί πού θα καταλήξει αυτή η προσπάθεια. Δεν υπάρχει Σύνδεσμος που να μην επιθυμεί τη μόνιμη διευθέτηση του θέματος των ωραρίων των καταστημάτων. Επιθυμούμε και επιδιώκουμε μια δίκαιη και σωστή ρύθμιση του ωραρίου".

 
Υπέρ της πρότασης νόμου ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ - Κόκκινη γραμμή η Κυριακή

Στον αντίποδα αυτών, η ΠΟΒΕΚ, οι Σύνδεσμοι Ένδυσης και Υπόδησης, Εμπορικών Καταστημάτων, Αρτοποιών, Kομμωτών και Κουρέων, Κρεοπωλών, Περιπτεριούχων, μικρότερων υπεραγορών (73 υπεραγορές μεταξύ των οποίων οι όμιλοι ΜΑS και Save More),  και ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ) υπεραμύνθηκαν της πρότασης για κατάργηση των διαταγμάτων και εισαγωγή κανονισμών. 

Μιλώντας στο ΙnBusinessNews, o γγ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης είπε πως με την κατάθεση της πρότασης νόμου εκ μέρους των τριών κομμάτων θα αποκατασταθεί η ισορροπία και κάλεσε τη Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της, προσθέτοντας ότι η σύγχυση στο λιανικό εμπόριο δεν βοηθά κανένα. «Θεωρούμε ότι έπρεπε η Βουλή να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Εδώ και δύο χρόνια κυβερνούν το λιανικό εμπόριο τα διατάγματα. Έπρεπε να λυθεί το ζήτημα αυτό δια νόμου. Αναμένουμε τους κανονισμούς πάνω στους οποίους είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Κόκκινη γραμμή για μας είναι η Κυριακή». 

«Τα διατάγματα το μόνο που πέτυχαν ήταν το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΔΕ, Ανδρέας Θεοδούλου, συμπληρώνοντας ότι «με την έγκριση κανονισμών από τη Βουλή, θεωρούμε ότι θα υπάρχει μια πιο συναινετική προσέγγιση που θα επιφέρει μια πιο ομαλή λειτουργία της αγοράς», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΔΕ, είπε επίσης, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ουσιαστικά συμφωνήσει σε ένα αμοιβαία αποδεκτό πλαίσιο λειτουργίας των ωραρίων των καταστημάτων, εκτός από τις υπεραγορές «οι οποίες προκλητικά αρνούνται να διαβουλευτούν και συνεχίζουν μέχρι να επιτύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από το να συγκεντρώσουν στα χέρια τους ολόκληρη την αγορά του λιανικού εμπορίου».  

Το κλειδί της λύσης, κατέληξε, είναι να δώσουν το πλεονέκτημα της Κυριακής και του ωραρίου στα ειδικά καταστήματα όπως, για παράδειγμα, φρουταρίες, ψησταριές, κάβες, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, περίπτερα ώστε να δουλέψουν και να στηριχτούν πραγματικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

18/2/2015