Οι Βρετανοί περιόρισαν τις αγορές τους τον Αύγουστο

αναρτήθηκε στις 3 Οκτ 2013, 1:09 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 3 Οκτ 2013, 1:10 π.μ. ]
Οι Βρετανοί καταναλωτές επιβράδυναν τις αγορές τους τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα την απροσδόκητη πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά την διάρκεια του μήνα, μετά τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό τον Ιούλιο που πυροδότησε άνοδο στις πωλήσεις τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο και ενισχύθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ONS. Τα μεγέθη ήταν πιο αδύναμα από ότι αναμενόταν, καθώς οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μηνιαία άνοδο 0,3% και ετήσια αύξηση 3,1%. Η πτώση στις πωλήσεις τροφίμων – που υποχώρησαν 2,7% σε μηνιαία βάση – αποτέλεσε τον βασικότερο παράγοντα της πτώσης. Σύμφωνα με την ONS, η πτώση οφείλεται στο ότι οι πωλήσεις τροφίμων και ποτών τον Αύγουστο επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα μετά την εκτόξευσή τους τον Ιούλιο λόγω των barbecues και πικνίκ που επέτρεψε η καλοκαιρία.

Στο τρίμηνο από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,7%, που δείχνει πως οι δαπάνες για κατανάλωση είναι πιο «ζωηρή» σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

Η πτώση των πωλήσεων όμως που ανακοινώθηκε σήμερα δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η καταναλωτική δαπάνη παρά των ενδείξεων για ανάκαμψη μετά από παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας.

Πηγή: InBusinessNews