Μπούμερανγκ η απότομη αύξηση φόρου στα στριφτά

αναρτήθηκε στις 28 Απρ 2014, 4:49 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 28 Απρ 2014, 4:50 π.μ. ]
Σε αθρόες εισαγωγές λαθραίων και παράνομων καπνικών προϊόντων όλων των κατηγοριών (τσιγάρα, καπνού για στριφτά, καπνού για ναργιλέ κλπ) οδήγησε η υπερβολική επιβολή φορολογίας του Καπνού Στριφτού Τσιγάρου (από €60/kg σε €150/kg ήτοι αύξηση +150%), σύμφωνα με την Cosmos Trading Ltd.

«Η υπερβολική επιβολή φορολογίας, οδήγησε σε δημιουργία παράνομων δικτύων διακίνησης και πώλησης των ανωτέρων καπνικών προϊόντων, σε βάρος του νόμιμου εμπορίου και με καταστροφικές συνέπειες για την βιωσιμότητα του».

Η παραπάνω εξέλιξη, προστίθεται, είχε αρνητικότατα αποτελέσματα σε ότι αφορά τα έσοδα (τζίρος και κερδοφορία) για το σύνολο του κλάδου (εισαγωγείς, διανομείς, λιανεμπόριο). «Ειδικά για το λιανεμπόριο οι συνέπειες ήταν καταστροφικές αφού μέσα σε  12 μήνες χάθηκε όγκος 200.000.000 τεμαχίων τσιγάρων με ισοδύναμο τζίρο €40.000.000, καθώς και 175.000 κιλά καπνού για στριφτά τσιγάρα με ισοδύναμο τζίρο €42.000.000». Σε ότι αφορά στους διανομείς καπνικών προϊόντων, σημειώνει η εταιρεία, μόνο η Cosmos Trading Ltd που κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των διανομέων/εισαγωγέων στην Κυπριακή Δημοκρατία, απώλεσε τζίρο €20.000.000 το 2013. «Όλα αυτά χωρίς καμία αξιόλογη αύξηση στα φορολογικά έσοδα για την κυβέρνηση, όπου παρά τις προβλέψεις της τελευταίας για αύξηση τους κατά €30.000.000 έπειτα από την σχετική αύξηση της φορολογίας, τα έσοδα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά και υποχώρησαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Δηλαδή επικράτησε το σενάριο Lose-Lose-Lose για το σύνολο των εμπλεκομένων στον κλάδο».

Name

Η εταιρεία θεωρεί πως θα πρέπει και στην Κύπρο να εφαρμοστεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (COM 460/2) προς τα 27 κράτη μέλη, σύμφωνα με την οποία ο καπνός για στριφτά τσιγάρα θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τα 2/3 του φόρου των τυποποιημένων τσιγάρων, αναλογία την οποία έχουν ήδη εφαρμόσει τα κράτη μέλη. Για το 2013, τα φορολογικά έσοδα διατηρήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2012 (210εκ. ευρώ) παρά την δραματική αύξηση της φορολογίας, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια προβλέπεται συνεχιζόμενη μείωση που μπορεί να αγγίξει το 35%.

Η διεθνής εμπειρία, τονίζει η Cosmos, έχει αποδείξει ότι οι απότομες και υψηλές φορολογικές αυξήσεις  στα καπνικά προϊόντα αναγκάζουν τον καταναλωτή να στραφεί σε φθηνότερα προϊόντα, συνήθως λαθραίας εισαγωγής ή και παραποιημένα, καθώς και στροφή στο παραεμπόριο.
 «Δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι τα έσοδα όλων των εμπλεκομένων (εισαγωγείς, διανομείς, λιανεμπόριο) είναι άμεσα συνδεδεμένα με την διατήρηση του μεγέθους της νόμιμης αγοράς και τον αποκλεισμό κάθε παράνομης και λαθραίας εισαγωγής. Οι παράμετροι, οικονομική κρίση  - αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, δεν έπρεπε  να αγνοηθούν όταν σχεδιαζόταν η αυξήσεις στη φορολογίας  προκειμένου να προστατευτούν ταυτόχρονα το μέγεθος και η βιωσιμότητα της αγοράς καθώς και τα κρατικά έσοδα».

Υπάρχει προηγούμενο

Σε  χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχουν αποφασισθεί απότομες και υψηλές φορολογίες, τα αποτελέσματα ήταν παντού τα ίδια:  Κατάρρευση της αγοράς - Αύξηση του παραεμπορίου - Μείωση των κρατικών εσόδων.
Η κατηγορία του καπνού για στριφτά, λειτουργεί σαν δίκτυ προστασίας και ανάχωμα από τα λαθραία, παράνομα εισαγόμενα και παραποιημένα καπνικά προϊόντα (όπως τα τσιγάρα και ο καπνός για στριφτά), προστατεύοντας και εξασφαλίζοντας το νόμιμο εμπόριο καθώς και τα φορολογικά έσοδα των κρατών.

Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν ήδη εφαρμόσει την παραπάνω αναλογία της οδηγίας  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής COM 460/2 (H.B, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Πορτογαλία κλπ.).  Στην περίπτωση της Κύπρου όμως ένα κιλό καπνού στριφτού για τσιγάρα φορολογείται με €150 ανά χίλια γραμμάρια, ενώ τα χίλια τσιγάρα με €121.50, η σχέση αυτή όχι μόνο δεν διατηρείται αλλά και διαταράσσεται κατάφορα. Να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές της κατηγορίας αυτής υποχρεούνται να αγοράζουν χαρτάκια και φίλτρα (αξίας 1 Ευρώ/μονάδα ή €22.0 ανά κιλό) ανεβάζοντας σημαντικά  το συνολικό κόστος του προϊόντος.
 
Στην Κύπρο, σχολιάζει η εταιρεία, αγνοήθηκε παντελώς το γεγονός της ύπαρξης των κατεχομένων, με τιμές κάτω από το μισό για τα ίδια προϊόντα, γεγονός που είχε σαν συνέπεια τις μαζικές παράνομες εισαγωγές και τη δημιουργία παρανόμων δικτύων  τροφοδοσίας που υποσκάπτουν την νόμιμη αγορά. Σήμερα, η τιμή των 50γρ λεπτοκομμένου καπνού στα κατεχόμενα είναι στα €5,00 όταν το ίδιο προϊόν στη συσκευασία των 27γρ κοστίζει €6.50 στις ελεύθερες περιοχές. Ενώ η τιμή ενός πακέτου international τσιγάρων στα κατεχόμενα είναι σήμερα στα €3,90 σε σύγκριση με την ελεύθερη αγορά όπου ανέρχεται στα €4,50.  
Ανεξάρτητη έρευνα της ACNielsen για το 2013 καταδεικνύει δραματική αύξηση των λαθραίων και παρανόμων εισαγωγών στη Κύπρο (5,8% από 3,5% το 2012) και ειδικότερα στη περιοχή της Λευκωσίας όπου το φαινόμενο είναι πραγματικά ανεξέλεγκτο ( 7.6%) και λόγω της γειτνίασης με το ψευδοκράτος.
Τέλος, πέραν των κατεχομένων, σημαντική αύξηση είχε η εισαγωγή λαθραίων και παρανόμων τσιγάρων από χώρες της ΕΕ με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την μάρκα Victory όπου ένα πακέτο  διατίθεται στα €1.50 από τα παράνομα δίκτυα. 

Πηγή: InBusinessNews

28/4/2014