Μπόρα στο λιανεμπόριο

αναρτήθηκε στις 9 Αυγ 2016, 12:56 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 9 Αυγ 2016, 12:56 π.μ. ]
Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την αργία του δεκαπενταύγουστου για τα καταστήματα καθώς δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν οι καταστηματάρχες υποχρεούνται ή όχι, να διατηρήσουν κλειστά τα καταστήματά τους τη συγκεκριμένη μέρα. 

Το θέμα επαναφέρει στην επιφάνεια τα ζητήματα που παραμένουν άλυτα για τον κλάδο του εμπορίου με τον πρόεδρο της επιτροπής εργασίας της βουλής Ανδρέα Φακοντή να κάνει λόγο για «αναρχία» στο γενικό εμπόριο καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες. 

Η αργία της 15ης Αυγούστου αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ ΠΟΒΕΚ και συνδέσμου υπεραγορών, με τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να τους αναγκάζει να μένουν κλειστοί και ότι η απόφαση επαφίεται στον κάθε επιχειρηματία, ενώ η ΠΟΒΕΚ υποστηρίζει ότι υπάρχει νομοθεσία που τους υποχρεώνει να μείνουν κλειστοί. 

Το περασμένο Σάββατο, το τμήμα εργασιακών σχέσεων του υπουργείου εργασίας, ανακοίνωσε ότι τα γενικά καταστήματα οφείλουν να τηρήσουν πλήρως την αργία της 15ης Αυγούστου και να παραμείνουν κλειστά, ενώ οι εργαζόμενοι των ειδικών καταστημάτων, οι οποίοι θα εργαστούν τις πιο πάνω ημέρες, θα πρέπει να αποζημιωθούν με αναλογία 1:2 για κάθε ώρα εργασίας. 

Οι εμπλεκόμενοι φαίνεται να ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο την ανακοίνωση του υπουργείου που μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση. 

Ο κ. Φακοντής, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο για τη λειτουργία των καταστημάτων τον δεκαπενταύγουστο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει νομοθεσία του 2006 η οποία καθορίζει τις αργίες κατά τις οποίες τα γενικά καταστήματα πρέπει να είναι κλειστά. 

Όπως εξήγησε, ο νόμος του 2006 παραμένει σε ισχύ εκτός από το άρθρο 20Α το οποίο καθόριζε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τη χειμερινή περίοδο, τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου παραμένουν σε ισχύ άρα, τα γενικά καταστήματα πρέπει να παραμείνουν κλειστά στις 15 Αυγούστου. 

Τόνισε ότι με βάση τον νόμο, θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος από το υπουργείο εργασίας και την αστυνομία και να υπάρξουν καταγγελίες για τα καταστήματα που θα ανοίξουν. 

«Το να ανοίξουν κάποιοι θα είναι πρόκληση και θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της και να τους καταγγείλει», είπε ο κ. Φακοντής, προσθέτοντας ότι εάν ακολούθως, κάποιος θέλει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, το θέμα θα κριθεί εκεί. 

Σχολιάζοντας το περιθώριο ερμηνείας που αφήνει η ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας ανέφερε ότι σίγουρα θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη. 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει αναρχία στο γενικό εμπόριο και αναμένουμε όπως είχαμε ζητήσει και μέσω του πρώην προέδρου της βουλής, να γίνει συνάντηση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας για να βρεθεί λύση», είπε ο κ. Φακοντής, σημειώνοντας ότι αναμένεται η υπουργός εργασίας να ξεκινήσει διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. 

«Η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι υποφερτή, υπάρχει η δυνατότητα για τον καθένα να ανοίγει και να κλείνει όποτε θέλει, υπάρχουν παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας, του κατώτατου μισθού και των αργιών και η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συζητήσει με τη βουλή. 

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τις θέσεις της ενώπιον της βουλής τον Σεπτέμβριο, καθώς με βάση τον νόμο είναι υποχρεωμένη να φέρει σχετικούς κανονισμούς. 

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση η οποία να ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό όλες τις επηρεαζόμενες ομάδες και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Φακοντής.

Πηγή: Stockwatch 9/8/2016