Με μαύρα πανό σήμερα οι βιτρίνες των καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 22 Μαΐ 2014, 11:52 μ.μ. από το χρήστη SYKADE Admin

Δυναμική κινητοποίηση για τα ωράρια απο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

Από το πρωί της Πέμπτης τα πλείστα καταστήματα λιανικού εμπορίου, που διαφωνούν με την ελευθεροποίηση των ωραρίων των καταστημάτων, τοποθέτησαν μαύρο στις βιτρίνες των καταστημάτων τους και βγήκαν έξω από τα κατάστημα τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας στα εμπορικά κέντρα των πόλεων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και εγκρίθηκε ψήφισμα που επιδόθηκε στην υπουργό Εργασίας, με το οποίο προειδοποιούν για κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση που συνεχιστεί η λειτουργία των καταστημάτων με τον ισχύον ωράριο. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι επιχειρήσεις που υπάγονται στην ΠΟΒΕΚ, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αρτοποιών, την Παγκύπρια Ομοσπονδία Κομμωτών-Κουρέων, τον ΣΥΚΑΔΕ, σε Ομίλους Υπεραγωγών, στους Παγκυπρίους Συνδέσμους Ένδυσης- Υπόδησης – Κρεοπωλών – Περιπτεριούχων – Εμπορικών Καταστημάτων.

Η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ αντιπροσωπεύει και εκπροσωπεί το σύνολο, σχεδόν, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων παγκύπρια, που με βάση την τελευταία καταγραφή ανέρχονται στις 56.000 επιχειρήσεις.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η πλειοψηφία των 990 αρτοποιείων και φούρνων, 1.800 περιπτέρων και καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης, 1.200 Κουρεία- Κομμωτήρια, 1.400 Μικρές και Μεσαίες Υπεραγορές, Μπακάλικα, Μίνι-Μάρκετ, Φρουταρίες, 2.500 Καταστήματα Ένδυσης- Υπόδησης, 700 Κρεοπωλεία, 2.000 Εμπορικά καταστήματα(Αθλητικά Είδη, Βιβλιοπωλεία, Δερμάτινα, Παιχνίδια, Οπτικοί, Εργαλεία, Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές Συσκευές).

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα και επιδόθηκε, εκφράζεται η κάθετη διαφωνία με την πολιτική «των αυθαίρετων και μονομερών  διαταγμάτων τα οποία εκδίδονται από την υπουργό Εργασίας από τον Ιούνιο του 2013 και με βάση τα οποία έχουν φιλελευθεροποιηθεί τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και ουσιαστικά έχουν καταργήσει  την σχετική Νομοθεσία».

Ζητείται από το Υπουργείο Εργασίας και από την κυβέρνηση να αφουγκρασθούν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις αρνητικότατες συνέπειες για τις χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τις οποίες η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει στο κλείσιμο και στον αφανισμό.

Προστίθεται ότι η πολιτική αυτή εξυπηρετεί και βολεύει τα συμφέροντα ενός πολύ μικρού αριθμού αλυσίδων υπεραγορών και πολυκαταστημάτων και δηλώνεται η αποφασιστικότητα των διαφωνούντων να κλιμακώσουν τα μέτρα αντίδρασης κατά της έκδοσης των παράνομων και παράτυπων διαταγμάτων.

Καταλήγοντας, ζητούν από την υπουργό να μην ξεχνά ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας του τόπου. ΠΕΟ: «Όχι» στη συνέχιση της πολιτικής των διαταγμάτων
 
Η Κλαδική Επιτροπή Εργαζομένων στο Λιανικό Εμπόριο Σ.Ε.Β.Ε.Τ.Τ.Υ.Κ. ΠΕΟ., σε ανακοίνωση της εκφράζει τη στήριξή της στη σημερινή παγκύπρια κινητοποίηση.
 
Ενώνουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μας μαζί με τους διοργανωτές αυτής της διαμαρτυρίας», σημειώνεται, «για να αντιληφθούν επιτέλους στα ψηλά δώματα του Υπουργείου Εργασίας ότι η πλειοψηφία του λιανικού εμπορίου δεν επιθυμεί τη συνέχιση της πολιτικής των διαταγμάτων».
 
Αυτή η πολιτική που έχει ουσιαστικά καταργήσει το νόμο για το λιανικό εμπόριο έχει οδηγήσει στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην αύξηση των κρουσμάτων παραβίασης του διατάγματος για το κατώτατο μισθό και των νομοθετημένων όρων απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο. Η Κυριακή ως μέρα ξεκούρασης και οικογενειακής συνεύρεσης έχει καταργηθεί για χιλιάδες εργαζόμενους στο κλάδο», προστίθεται.
 
Ενώνουμε λοιπόν τη φωνή μας και απαιτούμε άμεσο τερματισμό της πολιτικής των διαταγμάτων και επαναφορά της ισορροπίας και του πλήρους σεβασμού των όρων απασχόλησης των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή:Philenews
Comments