Με κανονισμούς τα ωράρια καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 16 Φεβ 2015, 7:15 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 16 Φεβ 2015, 7:15 π.μ. ]
Η αντιπολίτευση αφαιρεί με πρόταση νόμου το δικαίωμα της υπουργού Εργασίας να καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και εξαναγκάζει την κυβέρνηση να καταθέτει κανονισμούς στη βουλή για να ρυθμίζεται το ωράριο των καταστημάτων. 

Διιστάμενες ήταν οι απόψεις των επηρεαζόμενων μερών ενώ η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ η οποία θα οδηγηθεί στην ολομέλεια σε 15 ημέρες. 

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε πως ο λόγος που δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με νόμο ήταν οι αντίθετες απόψεις των επηρεαζόμενων μερών. 

Η κ. Αιμιλιανίδου κάλεσε τα μέλη της επιτροπής Εργασίας, όπως οποία απόφαση λάβουν προσμετρήσουν τα οφέλη καταναλωτών οι οποίοι έχουν επιλογές για πιο φθηνά προϊόντα τις Κυριακές καθώς και το γεγονός πως αριθμός ανέργων έχει εξασφαλίσει θέσεις εργασίας. 

Η υπουργός υπέδειξε στους βουλευτές πως επιχειρούν να ρυθμίσουν κάτι που ρυθμίζει η κυβέρνηση με διατάγματα ή με κανονισμούς, επισημαίνοντας πως πάλι η κυβέρνηση θα ρυθμίζει το ωράριο. 

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, δήλωσε πως η βουλή επιχειρεί να θέσει τέρμα στη ρύθμιση των ωραρίων καταστημάτων μέσω διαταγμάτων. 

«Αντικαθιστούμε τα διατάγματα με κανονισμούς» είπε ο κ. Φακοντής προσθέτοντας πως «η ψήφιση της πρότασης νόμου θα αναγκάσει την κυβέρνηση να καταθέσει κανονισμούς ενώπιον της βουλής και μέσα από τη συζήτηση να βρούμε τη χρυσή τομή, να κόψουμε το γόρδιο δεσμό έτσι ώστε να μπορέσει να επέλθει υγιής ανταγωνισμός στο εμπόριο και την ίδια στιγμή να αντιμετωπιστεί η μεγάλη καταστρατήγηση του κατώτατου μισθού και του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων στο λιανικό εμπόριο». 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης σημείωσε πως η χρήση των διαταγμάτων δεν δίνει λύση αλλά διαιωνίζει, είπε, το πρόβλημα. 

«Η δική μας εισήγηση» είπε «είναι ότι η Κυριακή θα πρέπει να είναι αργία, με εξαίρεση συγκεκριμένα καταστήματα. 

Είπε πως το εργασιακό πρόβλημα που θα προκύψει για όσους δεν θα εργάζονται τις Κυριακές θα επιλυθεί με την επέκταση του ωραρίου τις υπόλοιπες μέρες για όλα τα καταστήματα, προσθέτοντας πως «έτσι τα μικρά καταστήματα θα έχουν το κίνητρο να μπορούν να εργοδοτήσουν κόσμο και να είναι σε ανταγωνιστικό περιβάλλον όλες τις άλλες μέρες της εβδομάδες εκτός της Κυριακής»

16/2/2015