Καθημερινό φαινόμενο πλέον οι απολύσεις

αναρτήθηκε στις 25 Απρ 2013, 4:43 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 25 Απρ 2013, 4:58 π.μ. ]

Κυρίως στους τομείς εμπορίου και ακινήτων

Καθημερινές είναι πλέον οι απολύσεις από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας με την ανεργία να εισέρχεται ολοένα και σε περισσότερα νοικοκυριά. Πριν μερικές ημέρες, μεγάλο συγκρότημα που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο εδώ και χρόνια, προχώρησε στην απόλυση 60-80 εργαζομένων, η πλειονότητα ήταν Κύπριοι, και όπως καταγγέλλουν οι συντεχνίες, διατήρησε σε εργασία άτομα που ήταν μερικώς απασχολούμενα.

Συνάμα, το εν λόγω συγκρότημα απέστειλε επιστολές στους εργαζόμενους των καταστημάτων εγείροντας θέμα μείωσης του μισθού ώς και 12%, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχαν προηγηθεί και άλλες περικοπές στα ωφελήματα του προσωπικού. 

Για το θέμα, εκπρόσωπος του συγκροτήματος δήλωσε στον «Φ», ότι «αναγκαστικά έγινε περιορισμένος αριθμός απολύσεων», προσθέτοντας πως «από την οικονομική κρίση, τα καταστροφικά κουρέματα και τους μεγάλους περιορισμούς στις συναλλαγές, που έχουν επιβληθεί στην αγορά, ουδεμία επιχείρηση έμεινε ανεπηρέαστη».

Το συγκρότημα διατυπώνει ανησυχία γιατί «αυτά τα μέτρα πλήττουν δραστικά τη διεξαγωγή των εργασιών και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση των επιχειρήσεων».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δηλώνει πως «στο λιανικό εμπόριο ειδικότερα, στην εμπορία αυτοκινήτων και στην οικοδομική βιομηχανία σημειώνεται μεγάλη μείωση στον κύκλο εργασιών και αυξάνονται τα ζημιογόνα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις σε όλες τις επιχειρήσεις, η δε λήψη άμεσων μέτρων για επιβίωσή τους είναι απολύτως αναγκαία, διαφορετικά δεν θα αντέξουν», εξηγεί.

Αυξημένες απολύσεις καταγράφονται και σε όλο το φάσμα της οικοδομικής βιομηχανίας, με συντεχνιακά στελέχη να δηλώνουν ότι καθημερινά είναι δέκτες πληθώρας απολύσεων ακόμη και από μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες.

Μεγάλες εταιρείες, μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ, προχώρησαν σε αναστολή της δραστηριότητάς τους καθώς δεν διέθεταν ρευστότητα για να κινηθούν και κάποιες μόλις πριν μερικές ημέρες επαναδραστηριοποιήθηκαν.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες επίσης μεγάλες εταιρείες οι οποίες εξακολουθούν να είναι με αναστολή των εργασιών τους και όλο το προσωπικό παραμένει σε στάση αναμονής. Και σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουν και άλλες εταιρείες στο επόμενο βήμα, τις ομαδικές απολύσεις.

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη

Πηγή: Philenews