Η πλαστική σακούλα χρεώνεται και στα περίπτερα

αναρτήθηκε στις 9 Ιουλ 2018, 12:00 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 9 Ιουλ 2018, 12:00 π.μ. ]
Στη μεγάλη προσπάθεια για περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλα συμμετέχει ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ), ο οποίος απέστειλε σχετική ενημερωτική ανακοίνωση σε 1,500 περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης ανά το παγκύπριο, καλώντας τα μάλιστα να την αναρτήσουν στα καταστήματά τους.
Rά

Στην ενδελεχή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος ενημερώνει για τη νέα νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου του 2018, σύμφωνα με την οποία όλοι οι πωλητές υποχρεούνται να χρεώνουν κατ’ ελάχιστον 5 σεντ συν ΦΠΑ για κάθε πλαστική σακούλα μεταφοράς.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΚΑΔΕ, το μέτρο εφαρμόζεται για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 50μm, ενώ δεν εφαρμόζεται για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα τροφίμων (όπως φρούτα) ή όταν η χρήση τους συμβάλλει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων.

Εξάλλου, διευκρινίζει ότι τη νομοθεσία υποχρεούνται να εφαρμόσουν υπεραγορές, φαρμακεία, καταστήματα και περίπτερα, χρεώνοντας κάθε πλαστική σακούλα, η οποία θα φεύγει από τα ταμεία τους.


Τα έσοδα
Η νομοθεσία προνοεί ότι τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τη χρέωση της πλαστικής σακούλας θα διατίθενται για δράσεις προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς. 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ΣΥΚΑΔΕ προς τα μέλη του, σε επόμενο στάδιο, θα υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με την Green Dot Cyprus για σκοπούς γενικών δράσεων, μέσω του οποίου μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιούνται στο συλλογικό πρόγραμμα και το υπόλοιπο από τους ίδιους τους πωλητές για δικές τους δράσεις. 

Ωστόσο, ο Σύνδεσμος διευκρινίζει ότι στόχος είναι η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας και όχι η συλλογή χρημάτων. 

Οι δράσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας και την ενθάρρυνση εναλλακτικών λύσεων όπως η επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα.


Απέδωσε καρπούς το μέτρο
Ο Σύνδεσμος, ο οποίος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζει και ευχαριστεί το κοινό για τη συνεργασία του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κίνηση αυτή του Συνδέσμου έχει ήδη αποφέρει καρπούς, καθώς σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, καταγράφεται ήδη μια μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας στα περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης που φτάνει το 70-80%.

Συμμεριζόμενος τις ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατανάλωση πλαστικής σακούλας ο ΣΥΚΑΔΕ καλεί όλους να συμβάλουν στην προσπάθεια μετριασμού των επιπτώσεων μέσω της εφαρμογής της νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνει σημαντικό οι καταστηματάρχες να ενημερώνουν τους καταναλωτές και να τους καλούν να μην χρησιμοποιούν ή να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας.