Εμπόριο: Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες

αναρτήθηκε στις 13 Μαρ 2014, 12:13 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 13 Μαρ 2014, 12:13 π.μ. ]
Τα δεδομένα των επόμενων μερικών μηνών περιμένουν τα στελέχη στον τομέα του εμπορίου ώστε να έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του τομέα εντός του 2014.

Οι πρώτοι μήνες, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, δείχνουν μία μείωση της τάξης του 10% σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι πρώτοι μήνες δεν θεωρούνται αντιπροσωπευτικοί αφού ήταν προ κουρέματος.

Μάρτιος και Απρίλιος θα δώσουν μία καλύτερη εικόνα της τάσης που επικρατεί αλλά και του τρόπου συμπεριφοράς των καταναλωτών.
Πάντως, οι περισσότεροι λιανέμποροι καταγράφουν αύξηση στην επισκεψιμότητα αλλά συρρίκνωση στο καλάθι που φτάνει στο ταμείο. Private labels και προϊόντα σε προσφορά έχουν την τιμητική ενώ η πτώση στις τιμές φαίνεται πως συνέβαλε θετικά στη συγκράτηση της κατανάλωσης. Ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο 2014 μειώθηκε με ρυθμό -2,6% σε σύγκριση με -2,9% τον Ιανουάριο 2014 και 1,6% το Φεβρουάριο 2013.
Πάντως, οι πλείστοι των λιανεμπόρων αλλά και των χονδρεμπόρων θα διατηρήσουν και το 2014 θέση αυτοάμυνας για καλύτερη διαχείριση των λογαριασμών τους και κυρίως των πιστώσεων.

Ο δείκτης όγκου εργασιών λιανικού εμπορίου για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι σημείωσε μείωση 6.1% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ο δείκτης αξίας υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 5.4%.

Πρόσφατη έρευνα της RAI Consultants κατέδειξε ότι το 30% των καταναλωτών άλλαξε τις αγοραστικές του συνήθειες μετά τον Μάρτιο του 2013. Το 37% των ερωτηθέντων, απάντησε πως περιόρισε τις αγορές από την υπεραγορά και το 23% σημείωσε πως πλέον αγοράζει μόνο τα απαραίτητα.