Η χρονιά που άλλαξε το εμπόριο

αναρτήθηκε στις 17 Φεβ 2014, 1:03 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 17 Φεβ 2014, 1:03 π.μ. ]
Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην Κύπρο, πέραν της οικονομίας, ειδικότερα στο λιανικό εμπόριο επανακαθορίζουν ρόλους, ανακατανέμουν την πίτα και αλλάζουν τον χαρακτήρα της κυπριακής αγοράς. 
 
Και μπορεί όλα όσα συνέβησαν να φαντάζουν ιλιγγιωδώς πολλά εντός μικρού χρονικού διαστήματος, ωστόσο, το σκηνικό θα αλλάξει σε ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες ή και τα αμέσως επόμενα ένα-δυο χρόνια.
 
 Την κατάρρευση Ορφανίδη επωφελήθηκαν άμεσα οι αλυσίδες ΑΛΦΑΜΕΓΑ και Μετρό που εξασφάλισαν καταστήματα που μέχρι αρχές του 2013 ανήκαν στην αλυσίδα, ενώ τα μερίδια αφγορά που άφησε η πάλαι ποτέ κραταιά πήραν σίγουρα και οι μεγάλοι παίκτες το Carrefour, η αλυσίδα Παπαντωνίου (παρουσία σε Πάφο και Λεμεσό) αλλά και οι discounters Lidl, Smart και Plus. Άλλωστε πέραν της αλυσίδας Ορφανίδη σε διαχείριση οδηγήθηκαν οι υπεραγορές Σαρρή και τα discount shops Elomas. 
 
Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η εικόνα στο λιανικό εμπόριο έχει αλλάξει και σε επίπεδο τζίρου, ο οποίος πλέον διαμορφώνεται στα 800 εκ. ευρώ, ενώ προ διετίας το εν λόγω ποσό ξεπερνούσε το 1 δισ. Βεβαίως, το ευρύτερο κλιμα ύφεσης που συμπληρώνεται από το χαοτικό παζλ ανεργίας, αστάθειας σε κλάδους της αγοράς και το αβέβαιο περιβάλλον. Οι συγκεκριμένες συνθήκες είναι που φέρνουν σύννεφα πάνω από επιχειρήσεις τόσο του λιανικού όσο και του χονδρικού εμπορίου. 
 
Η έλλειψη ρευστότητας που συνδυάζεται με την ιδιαίτερα κακή εξασφάλιση οφειλών από χρεώστες στο εμπόριο έχει φέρει σε δυσμενή θέση ακόμη και μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο, ανεξαρτήτως επιπέδου (χονδρικό, λιανικό, εφοδιαστική αλυσίδα). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του 2014 εταιρείες με χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, δεν θα αντέξουν στις πιέσεις που δέχονται από διάφορες πλευρές που καθιστούν τη ρευστότητα πόσω μάλλον την κερδοφορία ανέφικτα δεδομένα για τα βιβλία τους. Την ίδια ώρα σε επίπεδο συγχωνεύσεων θα παρατηρηθούν συμφωνίες ακόμη και μεταξύ εμβληματικών εταιρειών, κατάσταση στην οποία μοιραία έχουν οδηγεί και θα οδεύσουν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις προκείμενου μέσα από τις οικονομίες κλίμακας και ευρύτερες συνέργειες να εξοικονομήσουν αναγκαία κεφάλαια. 
 
Το μοντέλο πλέον στο λιανικό εμπόριο με πολλούς μικρότερους παίκτες σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάσταση, μοιάζει πιο υγιές παρόλο που αναλυτές και στενοί παρατηρητές του εμπορίου, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για επιχειρήσεις που πιθανόν να μην αντέξουν και να καταρρεύσουν στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: InBusinessNews

17/2/2014