Δυναμική κινητοποίηση για τα ωράρια απο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

αναρτήθηκε στις 20 Μαΐ 2014, 4:55 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 20 Μαΐ 2014, 4:56 π.μ. ]

Με μαύρα πανό οι βιτρίνες των καταστημάτων την Πέμπτη

Δυναμική κινητοποίηση κατά της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, διοργανώνουν μεθαύριο Πέμπτη, οργανώσεις, φορείς και σύνδεσμοι μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την κινητοποίηση εξήγγειλαν σήμερα η ΠΟΒΕΚ, μαζί με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αρτοποιών, την Παγκύπρια Ομοσπονδία κομμωτών-κουρέων, τον Σύνδεσμο Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης, τους ομίλους υπεραγορών mas, ΣΥΚ- ΑΝΕΜΟΣ και SAVE MORE, τους Παγκύπριους Συνδέσμους ένδυσης – υπόδησης, κρεοπωλών, περιπτεριούχων και εμπορικών καταστημάτων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης τους οι μικρομεσαίοι θα κρεμάσουν το πρωί της Πέμπτης μαύρα πανό στις βιτρίνες των καταστημάτων τους, και από τις 12 μέχρι τη μία το μεσημέρι θα σταθούν, συμβολικά, μπροστά από τα καταστήματά τους, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα εμπορικά κέντρα των πόλεων για έγκριση ψηφίσματος, το οποίο θα επιδοθεί στην υπουργό Εργασίας.

«Η κινητοποίηση της Πέμπτης, 22ας Μαΐου, είναι μόνο η αρχή», προειδοποιούν οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι σε κοινή τους δήλωση εκφράζουν τη διαφωνία τους με τις πολιτικές κατάργησης και φιλελευθεροποίησης των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων και υπογραμμίζουν ότι δεν δέχονται την πολιτική των διαταγμάτων που ακολουθεί η υπουργός Εργασίας.

«Παλεύουμε για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας», τονίζουν οι οργανώσεις των μικρομεσαίων, που ζητούν νομικά ρυθμισμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και αποκατάσταση της ισορροπίας στο λιανικό εμπόριο.

«Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας επιβάλλεται όπως επανέλθουν στη νομιμότητα και επαναφέρουν άμεσα την ισορροπία και τον υγιή ανταγωνισμό στο λιανικό εμπόριο με νομοθετική ρύθμιση» αναφέρουν και υπογραμμίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί στο λιανικό εμπόριο «το παράδειγμα της ασυδοσίας των πρακτικών των τραπεζών και των τραπεζιτών».

Σύμφωνα με τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, η συρρίκνωση της κατανάλωσης και του τζίρου των επιχειρήσεων ξεπερνά το 30%, ενώ 170 περίπτερα και 120 φούρνοι έβαλαν «λουκέτο», 700 κομμωτήρια και κουρεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και εκατοντάδες επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης και εμπορικά καταστήματα έχουν κλείσει.

Η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων εξυπηρετεί, όπως αναφέρουν «τα συμφέροντα μιας δεκάδας πολυεπιχειρήσεων-πολυκαταστημάτων και αλυσίδων υπεραγορών και καταδικάζει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο θάνατο και τον αφανισμό».

«Θα αγωνιστούμε ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως εργαζόμενοι και ως καταναλωτές για να μην επικρατήσουν ολιγοπώλια και μονοπώλια στην κυπριακή οικονομία και στο λιανικό εμπόριο», αναφέρουν.

20/5/2014