Δικαστική μάχη βουλής για ωράριο

αναρτήθηκε στις 7 Ιαν 2016, 12:03 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 7 Ιαν 2016, 12:04 π.μ. ]
Η βουλή θα δώσει τη μάχη και ενώπιον του δικαστηρίου σε σχέση με το ωράριο των καταστημάτων, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου, που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι έχει προχωρήσει σε διορισμό δικηγόρου ο οποίος θα χειριστεί, όπως είπε, την υπόθεση.

Η πρώτη εμφάνιση, κατά τον κ. Ομήρου, θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου και εξέφρασε ότι στο χρονικό αυτό διάστημα η κυβέρνηση θα κάνει δεύτερες σκέψεις.

«Αναμένω ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μία προσέγγιση η οποία θα οδηγήσει σε μία χρυσή τομή που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές για να μην οδηγηθούν σε περαιτέρω όξυνση των πραγμάτων», σημείωσε ο κ. Ομήρου.

Υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι να διαπιστώσει το ανώτατο δικαστήριο ότι η βουλή των αντιπροσώπων δεν έχει το δικαίωμα να απορρίπτει κανονισμούς. Δηλαδή η βουλή να επιθέτει σφραγίδα επικυρώσεως επί οιουδήποτε κανονισμού κατατίθεται στο Σώμα από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό σημαίνει αφαίρεση εξουσιών της βουλής των αντιπροσώπων και θα έχει τεράστιες επιπτώσεις πολιτειακού και θεσμικού χαρακτήρα», υπέδειξε ο πρόεδρος της νομοθετικής εξουσίας.

«Η βουλή», υπογράμμισε, «έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τις θεσμικές της εξουσίες που της παρέχει το Σύνταγμα, σε ένα πολίτευμα προεδρικό του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η διάκριση των εξουσιών».

Επεσήμανε ότι για τον ίδιο αυτό που έχει σημασία είναι η διατήρηση αλώβητων και ακέραιων των εξουσιών της βουλής των αντιπροσώπων.

Σημείωσε ότι «το διακύβευμα είναι μείζονος πολιτειακής και θεσμικής σημασίας, γιατί αφορά στις συντεταγμένες εξουσίας της βουλής των αντιπροσώπων, δηλαδή τις εξουσίες που κέκτηται η βουλή των αντιπροσώπων εκ του Συντάγματος».

Προειδοποίησε ότι το ανώτατο δικαστήριο θα εκδικάσει μία υπόθεση στην οποία εμπεριέχονται άκρως σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τη μορφή του πολιτεύματος.
Διευκρίνισε πάντως ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις των δικαστηρίων θα γίνουν αποδεχτές με πλήρη σεβασμό.

Η ώρα του προέδρου της Δημοκρατίας

O βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της επιτροπής εργασίας της βουλής Άγγελος Βότσης έριξε και σήμερα το γάντι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι είναι η ώρα του κ. Αναστασιάδη.

«Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα το πρόβλημα θα εκτονωθεί και θα επιλυθεί μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων, αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πάρει αυτή την πρωτοβουλία και υιοθετήσει μία πρόταση που θα είναι αποδεχτή από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές».

Εξέφρασε την ευχή ο πρόεδρος να αφουγκραστεί την αγωνία όλων ώστε να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες για να εκτονωθεί η θεσμική κρίση, να δει το θέμα στην ουσία του και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε δομική περιπέτεια.

«Μπορεί να το πράξει αυτό ο πρόεδρος», υπέδειξε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόσθεσε:

«Εκτιμώ ότι μία συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την επιτροπή εργασίας της βουλής θα ήταν πολύ χρήσιμη».

«Επιβάλλεται», είπε, «η παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό θα πρέπει να γίνει τώρα και όχι μετά τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα είναι η σύγκρουση των θεσμών. Πρέπει να πρυτανεύσει ο αλληλοσεβασμός μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας».