"Διχάζει" τη Βουλή το ωράριο των καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 20 Απρ 2015, 7:23 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 20 Απρ 2015, 7:24 π.μ. ]
Στη Βουλή μεταφέρθηκαν σήμερα οι διαφωνίες για το θέμα της ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων, το οποίο έχει αποτελέσει σημείο αντιπαραθέσεων μεταξύ της Κυβέρνησης από τη μια και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και επαγγελματικών κλάδων από την άλλη.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας άρχισε το πρωί τη συζήτηση των κανονισμών, που αφορούν τη ρύθμιση λειτουργίας των καταστημάτων και του τροποποιητικού νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των όρων απασχόλησης των υπαλλήλων, που κατέθεσε η Κυβέρνηση, στην παρουσία της αρμόδιας Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως οι κανονισμοί προνοούν ώστε τα γενικά καταστήματα να είναι ανοιχτά σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο από τις 5πμ μέχρι τις 10μμ και την Κυριακή από τις 11πμ μέχρι της 7μμ, ενώ στην ελεύθερη Αμμόχωστο να είναι ανοιχτά από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο από τις 5πμ μέχρι τις 11μμ και την Κυριακή από τις 730πμ μέχρι τις 11μμ.

Επιπρόσθετα, βάσει των Κανονισμών, όλα τα καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο, την 24η και την 31η Δεκεμβρίου, όχι αργότερα από τις 6μμ.

Η Υπουργός τόνισε ότι οι κανονισμοί δεν είναι υποχρεωτικοί για κανένα γενικό κατάστημα και επαφίεται στον κάθε καταστηματάρχη αν θα είναι ανοιχτός την Κυριακή.

Όσον αφορά τους όρους απασχόλησης των υπαλλήλων, η Υπουργός είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει νόημα αν τα γενικά καταστήματα δύνανται να είναι ανοιχτά την Κυριακή, διότι ρυθμίζει τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους σε αυτή την περίπτωση.

Εάν καταστηματάρχης επιλέξει το γενικό του κατάστημα να είναι ανοιχτό επτά μέρες την εβδομάδα τότε είναι υποχρεωμένος να παραχωρεί σε κάθε υπάλληλο δύο 24ωρες περιόδους ανάπαυσης ή μία 48ωρη περίοδο ανά εβδομάδα.

Όσα γενικά καταστήματα επιλέξουν να μην είναι ανοιχτά την Κυριακή, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή θα εγκρίνει το μέτρο αυτό, συνεχίζουν να έχουν την υποχρέωση να παρέχουν τρία ελεύθερα πρωινά ή απογεύματα και μία 24ωρη περίοδο ανάπαυσης.

Σε όσους υπαλλήλους εργάζονται πέραν των τεσσάρων ημερών την εβδομάδα, θα πρέπει να παρέχεται υποχρεωτικά μία 24ωρη περίοδος ανάπαυσης κάθε δεύτερη Κυριακή, δηλαδή, ο υπάλληλος μόνο δύο Κυριακές το μήνα μπορεί να εργάζεται.

Οποιοσδήποτε υπάλληλος που σήμερα δεν εργάζεται Κυριακή, μπορεί να αρνηθεί να εργαστεί τη μέρα αυτή εάν αυτό του ζητηθεί, εφόσον ψηφιστεί το μέτρο. Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το δικαίωμα αυτό των εργαζομένων θα διασφαλιστεί, σημειώνοντας πως έχουν γίνει 2500 επιθεωρήσεις και έχουν προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης εργοδότες που δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επιπλέον, προστίθεται η Κυριακή του Πάσχα ως αργία επί πληρωμή, που μέχρι σήμερα δεν καθοριζόταν στο Νόμο και εισάγεται πρόνοια ώστε τα καταστήματα να λειτουργούν τη 2α Ιανουαρίου και να παραμένουν κλειστά την Κυριακή του Πάσχα.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, οποιοσδήποτε εργάζεται την Κυριακή που θα είναι η εβδομαδιαία ανάπαυσή του θα πρέπει να αποζημιώνεται 1:2.

“Στόχος μας ως Κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε ότι όσοι μπόρεσαν να βρουν εργασία μέσα στις τόσο δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος, να διατηρήσουν την εργασία τους”, σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Η Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει θέμα σύγκρουσης με τη νομοθεσία, καθώς τόσο οι κανονισμοί όσο και το νομοσχέδιο προτού κατατεθούν στη Βουλή έχουν περάσει από το νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας.

Επίσης απέρριψε τη θέση ότι αγνοήθηκε η Βουλή, σημειώνοντας πως “με βάση την απόφαση της Βουλής προχωρήσαμε στην κατάθεση κανονισμών με περιεχόμενο το οποίο έχει δικαίωμα η εκτελεστική εξουσία να το ορίσει και να το φέρει ενώπιον της Βουλής”.

Κατά τη συνεδρία δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, κατέθεσαν τις θέσεις τους, με κάποιους εξ αυτών να συμφωνούν και άλλους να διαφωνούν με το μέτρο.

Διαφοροποίηση για κρεοπωλεία
---------------------

Στο τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση υπάρχει πρόνοια για δημιουργία νέας κατηγορίας ειδικού καταστήματος για τα κρεοπωλεία, ώστε αυτά να μπορούν την Κυριακή να ανοίγουν από τις 7.30πμ, αντί 11πμ που ισχύει σήμερα, διότι, σύμφωνα με την Υπουργό, υπήρξαν πολλά επιχειρήματα ότι οι καταναλωτές θέλουν να προμηθεύονται το κρέας τους νωρίτερα.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι ο λόγος που έγινε αυτή η διαφοροποίηση ήταν επειδή “ήταν άδικο για τα κρεοπωλεία να ανοίγουν στις 11 και θέλαμε να τους δώσουμε το δικαίωμα να ανοίγουν πιο νωρίς”.

Να διατηρηθεί η Κυριακή ζήτησαν δεκάδες εργαζόμενοι
---------------------

Δεκάδες εργαζόμενοι σε καταστήματα και υπεραγορές, που βρέθηκαν έξω από τη Βουλή την ώρα που συνεδρίαζε η Επιτροπή Εργασίας, με πανό και συνθήματα απαίτησαν να συνεχιστεί η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Υπό τα δρακόντεια μέτρα της Αστυνομίας, Κύπριοι και ξένοι εργαζόμενοι, μέλη του Συνδέσμου Νεοπροσληφθέντων Λιανικού Εμπορίου, έκλεισαν το δρόμο μπροστά από τη Βουλή μέχρι τις 11πμ περίπου, σε μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά την οποία εξέφρασαν ανησυχία για τις θέσεις εργασίας τους, υποδεικνύοντας ότι έχουν ανάγκη και τα 500 ευρώ που λαμβάνουν και ότι αν κλείσουν τα καταστήματα, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.

Μπροστά από το κοινοβούλιο στάθμευσαν και φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία κόρναραν προκαλώντας πραγματικό πανδαιμόνιο.

Πηγή: Politis-news.com