Βάλτωσε στην Εισαγγελία ο νέος αντικαπνικός Νόμος

αναρτήθηκε στις 26 Σεπ 2014, 1:45 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 26 Σεπ 2014, 1:46 π.μ. ]

Προβλέπει επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος και αυστηρότερες ποινές

Από τον  περασμένο Μάιο, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε γραπτώς τη Βουλή ότι ετοίμασε νέο νομοσχέδιο που εισάγει πρόσθετες αυστηρές πρόνοιες για το κάπνισμα και ότι το διαβίβασε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Τέσσερεις μήνες μετά, το νέο νομοσχέδιο εξακολουθεί να βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, σύμφωνα με απαντητική επιστολή του υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή στη Βουλή, ημερομηνίας 15/9/2014.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι κυριότερες πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου έχουν ως εξής:
• Επεκτείνεται η απαγόρευση του καπνίσματος και σε οποιοδήποτε εσωτερικό ή κλειστό χώρο. Με την εν λόγω τροποποίηση, αποφεύγεται η παρερμηνεία των εσωτερικών ανοικτών χώρων που οδήγησε κέντρα αναψυχής και όχι μόνο, στην κατασκευή παραπηγμάτων ως χώρους που επιτρέπεται το κάπνισμα. Περαιτέρω, επιπρόσθετα με το πρόστιμο που επιβάλλεται προστίθεται και η φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.

• Πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδότοπους.

• Θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους εργασίας.

• Θα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο μέχρι €850 στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη του χώρου απαγόρευσης του καπνίσματος στα υποστατικά που εμπίπτουν στο Νόμο που διέπει τα κέντρα αναψυχής.

• Θα απαγορεύεται η πώληση καπνικών προϊόντων ανά τεμάχιο ή σε πακέτα ή συσκευασία που περιέχει κάτω από 20 τεμάχια και τυλιχτό κάτω από 30 γρ. με εξαίρεση τα πούρα πολυτελείας άνω των €25 ανά τεμάχιο.

• Θα απαγορεύεται η διανομή, κατοχή ή χρήση προωθητικών προϊόντων όπως σταχτοδοχεία, αναπτήρες, πέννες, ομπρέλες κ.λπ. στα οποία βρίσκεται το λογότυπο καπνικού προϊόντος.

• Θα παρέχεται η δυνατότητα δειγματοληψίας τσιγάρων για προσδιορισμό της πίσσας, νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα.

• Ρυθμίζει τις συσκευασίες των καπνικών προϊόντων, τις προειδοποιήσεις για το βλαβερό του καπνίσματος και επιβάλλει τη χρήση έγχρωμων φωτογραφιών σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις που θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας της συσκευασίας.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος 26/9/2014