Από το Μάιο δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στήριξη της EE

αναρτήθηκε στις 7 Ιαν 2014, 6:01 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 7 Ιαν 2014, 6:01 π.μ. ]
Λευκωσία: Το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο θα λειτουργήσει το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ενώ μέχρι τέλος του Ιανουαρίου θα καθοριστούν τα κριτήρια και η διαδικασία που θα ακολουθηθούν, ανέφερε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Όπως εξήγησε, θα πρόκειται για κάποιου είδους Φορέα, ο οποίος θα διοχετεύει χρήματα από την ΕΕ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών.

Δεν θα πρόκειται, είπε ο κ. Γεωργιάδης, για κρατική τράπεζα, αλλά για κάποιο σχήμα, το οποίο θα είναι συμπληρωματικό των τραπεζών και θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους.
Ο υπουργός παρέστη στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου που συζήτησε τρόπους άντλησης, αξιοποίησης και διοχέτευσης των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή συζήτησε επίσης την αναγκαιότητα δημιουργίας Τράπεζας Αναπτύξεως καθώς και την εισαγωγή των "έξυπνων μετρητών" από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως "η Επιτροπή Εμπορίου επιμένει επιτακτικά ότι σε αυτή τη δύσκολη και στενή οικονομική περίοδο που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υφίστανται τεράστια πλήγματα με αποτέλεσμα πάρα πολλές να οδηγούνται σε κλείσιμο και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στους δρόμους ότι αποτελεί καθήκον όλων να εξεύρουμε τρόπους χρηματοδότησης και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αντέξουν σε αυτή την δύσκολη περίοδο".

Θεωρούμε, είπε, ιδιαίτερα σημαντικό και το θέσαμε ότι τα κονδύλια τα οποία θα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ίσως η μοναδική πηγή χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αξιοποιούνται αποτελεσματικά και προς την κατεύθυνση και την προοπτική της επιβίωσης των ήδη στεναζούσων υπό προβλημάτων ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και βελτίωσης της επιχειρηματικότητας.

Θεωρούμε, συνέχισε, ιδιαίτερα αισιόδοξο το ότι ο Υπουργός Οικονομικών υιοθετεί τη θέση που είχαμε ως Επιτροπή ότι απαιτείται ένας φορέας επιχειρηματικότητας που μπορεί να λειτουργεί εν είδη τράπεζας που θα διοχετεύει κονδύλια στην αγορά όπως είναι σημαντικό και το γεγονός ότι ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι τον Μάιο θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Επιχειρηματικότητας από το οποίο θα αντλούν χρήματα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας.

"Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία φαίνεται να αφήνει ανοικτό το παράθυρο για ακόμη περαιτέρω χρηματοδοτήσεις πέραν των 150 εκ. που δόθηκαν αρχικά πέραν των 50 εκ. που δόθηκαν ως εγγυήσεις για το εξαγωγικό εμπόριο και πέραν των άλλων προοπτικών μέσω του Συνεργατισμού", σημείωσε.

Άρα με αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσε, θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα να αντλήσουμε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει η δυνατότητα να επιμείνουμε σε αυτόν τον τομέα αλλά πολύ περισσότερο να δημιουργηθεί το πλαίσιο για την σωστή αξιοποίηση και τοποθέτηση αυτών των χρημάτων.

Όσον αφορά τους "έξυπνους μετρητές", ο κ. Χριστοφόρου είπε πως είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η Αρχή Ηλεκτρισμού προγραμματίζει την εισαγωγή και την τοποθέτηση τους που ουσιαστικά θα υποβοηθήσει και τα φωτοβολταϊκά.

"Εμείς δεν υπεισερχόμαστε να εξετάσουμε κατά πόσον ήταν ορθή ή λανθασμένη αυτή η απόφαση, η οποία πρέπει και οφείλει να βασίζεται σε μελέτη. Αυτό που έχει σημασία και αξία για εμάς είναι αν γίνει πραγματικότητα τελικά η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών να γίνει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, να αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος και του δημοσίου συμφέροντος και των καταναλωτών κι ότι θα υπάρξει μια αποτελεσματικότερη και καλύτερη διαχείριση όσον αφορά τα ζητήματα ενέργειας. Με αυτά τα δεδομένα καλέσαμε την Αρχή Ηλεκτρισμού και τους εμπλεκόμενους να αναμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης καθώς και άλλα στοιχεία που ζητήσαμε ως Επιτροπή και με τις συνεδριάσεις του νέου ΔΣ το οποίο θα παραβρεθεί στην Επιτροπή μας να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στα ζητήματα που υπάρχουν", διευκρίνισε.

Εμείς, συνέχισε, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις της Γενικής Ελέγκτριας και θεωρούμε ως καθοδηγητικό άξονα αυτά τα οποία καταθέτει.

"Σίγουρα υιοθετήσαμε αυτά που έθεσε η Γενική Ελέγκτρια και όπως είπαμε αυτή την φορά οφείλουμε να φανούμε προμηθείς κι όχι επιμηθείς, να κλείσουμε τα οποιαδήποτε κενά υπάρχουν στις διαδικασίες και να υπάρξουν αντικειμενικές, αξιοκρατικές διαδικασίες προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κι όχι εκ των υστέρων να τρέχουμε να καταγγέλλουμε ή ακόμα και να προσβάλλουμε τις διαδικασίες που στο τέλος θα το πληρώσει ο ίδιος ο καταναλωτής. Άρα προλαμβάνουμε τα γεγονότα για να έχουμε την καλύτερη διαδικασία που μπορεί να υπάρξει για την διεκπεραίωση αυτού του σημαντικού έργου από την Αρχή Ηλεκτρισμού", συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας κλείνουν η μια μετά την άλλη λόγω της δραστικής μείωσης του κύκλου εργασιών τους, της μη παραχώρησης νέων δανείων, της μη μείωσης των δανειστικών επιτοκίων αλλά και του επικαιροποιημένου μνημονίου που συμφώνησε πρόσφατα η Κυβέρνηση, της μη μείωσης των ενοικίων λόγω της στάσης της Κυβέρνησης και των συγκυβερνώντων κομμάτων αλλά και του εξοντωτικού ωραρίου που επέβαλε το Υπουργείο Εργασίας".

Γι’ αυτό, σημείωσε, και χρειάζεται άμεσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να στηριχθούν. Ως ΑΚΕΛ, είπε, έχουμε εκφράσει την ικανοποίηση μας για την συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση ύψους 150 εκ. και τη σύσταση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας το οποίο θα δανείζει με χαμηλό επιτόκιο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ως ΑΚΕΛ, σημείωσε ο κ. Κώστα, ζητούμε από την Κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαδικασία για να μπορέσουμε να διασώσουμε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα είναι στον αναπνευστήρα.

Σημειώνουμε επίσης, είπε, την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών ότι η μελέτη και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία τράπεζας ανάπτυξης ή παρόμοιου μηχανισμού ενός φορέα που δεν θα είναι ακόμα μια τράπεζα θα διαχειρίζεται τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αναφορικά με την εισαγωγή των έξυπνων μετρητών, ο κ. Κώστα είπε πως η ΡΑΕΚ και η ΑΗΚ τόνισαν στην Επιτροπή Εμπορίου ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε μελέτη κόστους και οφέλους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως όσον αφορά τους τρόπους που θα γίνει η καλύτερη διαχείριση των χρημάτων που θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 100 εκ. καταρχήν τα οποία μαζί με άλλα τόσα που θα κατατεθούν από τις τράπεζες θα δημιουργήσουν ένα Ταμείο το οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο τέλος θα καταλήξει στις μικρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, ανέφερε, τα χρήματα που σε ένα παρόμοιο Ταμείο χρησιμοποιήθηκαν πριν τρία χρόνια ακόμα δεν μπορεί κανείς να πει που έχουν πάει ούτε το Υπουργείο Οικονομικών ούτε ο Σύνδεσμος Τραπεζών έχουν δώσει στοιχεία πώς αυτά τα χρήματα έχουν διαχειριστεί. Το ψάχνει η Επιτροπή εδώ και μήνες και δυστυχώς, είπε, δεν έχουμε πάρει ακόμη απάντηση.

Ελπίζουμε ότι και το νέο Ταμείο που δημιουργείται τώρα, συνέχισε, να μην έχει την ίδια κατάληξη. Θα παρακολουθούμε, είπε, αυτή την διαχείριση του Ταμείου και αναμένουμε να μας κατατεθούν και οι κανονισμοί βάση των οποίων θα διαχειριστούν αυτά τα χρήματα οι τράπεζες και θα είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε και τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές πώς μπορούν να προσεγγίσουν αυτό το Ταμείο.

"Για τη δημιουργία ενός φορέα ανάπτυξης - δεν μιλάμε για τράπεζα - που θα χρησιμοποιήσει χρήματα για να ενισχυθεί η ανάπτυξη είναι θετική η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι βλέπει θετικά το Υπουργείο του αυτή την ίδρυση ενός φορέα υπό τύπο τράπεζας αναπτύξεως που θα μπορεί αυτή την ώρα που δεν βρίσκονται χρήματα από τις τράπεζες για να ενισχύσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσω ενός τέτοιου φορέα να έχουμε αυτή την δυνατότητα", πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους "έξυπνους μετρητές", ο κ. Βότσης είπε πως είναι ένα πρόγραμμα το οποίο φαίνεται να είναι καλό εξαρχής, όμως θα πρέπει πριν προχωρήσει η εφαρμογή αυτού του προγράμματος να επιβεβαιωθεί ότι το όφελος είναι περισσότερο από το κόστος.

"Γίνεται μια τέτοια ανάλυση από την ΑΗΚ και τον Διαχειριστή κατ εντολή της ΡΑΕΚ και εμείς λέμε ότι πρώτα πρέπει να έχουμε πρώτα τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης και ακολούθως να προχωρήσουν οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες που αφορούν την εγκατάσταση είτε σε πιλοτικό επίπεδο είτε σε τελικό επίπεδο αυτών των συστημάτων. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν προτού προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια", συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Βαρνάβας Βαρνάβα είπε πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με απλές θεωρητικές δεσμεύσεις και με θεωρητικούς προγραμματισμούς δεν έχουν σωθεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

"Το γεγονός ότι σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών απλά ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Μάιο θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το γεγονός ότι δεν ήταν σήμερα σε θέση να ενημερώσει την Επιτροπή κατά πόσον υπάρχουν τρόποι άντλησης και αξιοποίησης και διοχέτευσης κονδυλίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αυτό είναι αρνητικό", σημείωσε.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε, που είναι το 95% της γενικότητας των επιχειρήσεων στην Κύπρο που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας του τόπου μας, η μια κλίνει μετά την άλλη.

Εμείς θεωρούμε, είπε, ότι είναι άμεση αναγκαιότητα να προχωρήσει η Κυβέρνηση στο να εξετάσει άμεσα τον τρόπο άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και παράλληλα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο τρόπος κατανομής αυτών των κονδυλίων σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά το θέμα των "έξυπνων μετρητών", ο κ. Βαρνάβα είπε πως φαίνεται βάσει του τι λέχθηκε στην Επιτροπή από τη Γενική Ελέγκτρια ότι η ΑΗΚ έχει βάλει την άμαξα μπροστά από το άλογο, κι έπρεπε πρώτα απ ΄ όλα να υπάρξει η μελέτη μέσα από την οποία θα διαφαινόταν το όφελος που θα επιφέρει η τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών και προς την ΑΗΚ αλλά ιδιαίτερα και στον καταναλωτή και μετά να συνεχίσουμε στην εφαρμογή αυτού του συστήματος.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είπε πως δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τους "έξυπνους μετρητές".

"Κάποιοι επέδειξαν ασύγγνωστη σπουδή να προωθήσουν αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα για τους έξυπνους μετρητές,» όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης. «Μπορεί να χρειαζόμαστε έξυπνους μετρητές, αλλά ο τρόπος που προωθείται δημιουργεί ερωτηματικά. Το γεγονός ότι η οικονομοτεχνική μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς επίσης και το γεγονός ότι η μελέτη δόθηκε στην ίδια την ΑΗΚ, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά", σημείωσε.

Πηγή: philenews 

7/1/2014