Αφαιρούν διατάγματα από Ζέτα για ωράριο

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2015, 4:50 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 5 Φεβ 2015, 4:51 π.μ. ]
Φρένο στα διατάγματα που εκδίδει η υπουργός εργασίας σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων επιχειρεί να βάλει το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ με πρόταση νόμου την οποία θα καταθέσει το απόγευμα στην ολομέλεια. 


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας και βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Φακοντή, η πρόταση νόμου αφαιρεί την εξουσία της υπουργού εργασίας να ρυθμίζει με διατάγματα τα ωράρια των καταστημάτων, τις τουριστικές περιοχές, την τουριστική περίοδο και τις αργίες. 

Ανέφερε πως η κατάθεση της πρότασης νόμου κατέστη αναγκαία λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο όπως η ίδια είχε δεσμευτεί ενώπιον της επιτροπής εργασίας πριν από το τέλος του 2014. 

«Η πρόταση μας», είπε, «καταργεί τα διατάγματα και τα αντικαθιστά με κανονισμούς», επισημαίνοντας πως « στόχος μας είναι να δοθεί οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα, επαναφέροντας την ισορροπία και τον υγιή ανταγωνισμό στο λιανικό εμπόριο και συνακόλουθα να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και επίσης να διασφαλίσει την προστασία των εργαζομένων από την άγρια εκμετάλλευση που τυγχάνουν σήμερα». 

Σημείωσε πως μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη βουλή κανονισμούς για να ρυθμίσει τα συγκεκριμένα ζητήματα μέσα από αυτούς τους κανονισμούς. 

«Ελπίζουμε», είπε, «οι κανονισμοί να έρθουν ενώπιον της επιτροπής πριν από το τέλος Απριλίου που λήγει το υφιστάμενο διάταγμα που έχει εκδώσει η υπουργός - ούτως ώστε να μπορέσει να θεσπιστεί ένα νέο πλαίσιο μέσα από τους κανονισμούς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα από τον Απρίλιο και μετά με βάση τους νέους κανονισμούς». 

Πηγή: Stockwatch 
5/2/2015