Ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές με νέο διάταγμα

αναρτήθηκε στις 13 Μαΐ 2015, 5:44 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση διατάγματος (αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας) που θα προβλέπει ότι τα γενικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά και την Κυριακή, όπως προνοούσαν και τα προηγούμενα διατάγματα, επιβεβαιώνοντας το σημερινό πρωτοσέλιδο του «Φιλελεύθερου».

Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, προκηρύσσεται στις 15 Μαΐου σχέδιο για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βάση το οποίο θα επιδοτηθεί το 60% του μισθολογικού κόστους για πρόσληψη ενός νέου υπαλλήλου έτσι ώστε να μπορέσουν να προσλάβουν νέο υπάλληλο και να μείνουν ανοικτές την Κυριακή.

Μικρομεσαία επιχείρηση θεωρείται αυτή που εργοδοτεί μέχρι τέσσερις υπαλλήλους.

H κ. Αιμιλιανίδου ερωτηθείσα για αναφορές από πλευράς ΠΟΒΕΚ ότι αυτή η κίνηση είναι αντισυνταγματική, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι είναι δυνατή η έκδοση αυτού του διατάγματος το οποίο θα ισχύσει μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

“`Η αν εκδοθεί απόφαση για την αναφορά στο Ανώτατο, που θα λέει ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι συνταγματικός τότε θα λήξει η ισχύς του διατάγματος”, ανέφερε.

Σε ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση που εκπνεύσει το διάταγμα και δεν έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου η Υπουργός είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε.

“Πιστεύω ότι η απόφαση του Ανωτάτου θα εκδοθεί πριν το Νοέμβριο”, είπε.
Σε άλλη ερώτηση η Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει δικαίωμα για άλλο διάταγμα. “Είναι το τελευταίο διάταγμα με βάση τον υφιστάμενο νόμο”, είπε.

Σε παρατήρηση ότι τα κόμματα είχαν προειδοποιήσει να μην προχωρήσει η Κυβέρνηση σε αυτή τη κίνηση και αν είναι έτοιμη (η Κυβέρνηση) να προχωρήσει σε σύγκρουση, η Υπουργός απάντησε ότι δεν είναι θέμα σύγκρουσης.

“Είναι θέμα ότι είναι υποχρέωση για ένα νόμο για τον οποίο υπάρχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι εκ πρώτης όψεως είναι αντισυνταγματικός, δεν μπορεί να μην προχωρήσει με αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την κατάσταση, όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, αυτό θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια λύση η οποία ουσιαστικά να είναι προς το δημόσιο συμφέρον” είπε η Υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείσα για το σχέδιο που αναμένεται να προκηρυχθεί στις 15 Μαΐου η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι θα επωφεληθούν πάρα πολλές επιχειρήσεις που εργοδοτούν ως και τέσσερις υπαλλήλους.

“Αρα δίνουμε ένα κίνητρο σε αυτές τις επιχειρήσεις, να μπορέσουν με χαμηλό κόστος,  να προσλάβουν ένα νέο υπάλληλο έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν ανοικτές”, ανέφερε.

Σύμφωνα με το σημερινό "Φιλελεύθερο", η διεύρυνση του ωραρίου σ’ ολόκληρη την Κύπρο θα γίνει μέσω διατάγματος που προβλέπει εκτός απροόπτου ότι όλα τα καταστήματα στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου θα είναι ανοικτά από Δευτέρα – Σάββατο από τις 5 π.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. και την Κυριακή από τις 11 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. Στην επαρχία Αμμοχώστου τα καταστήματα μπορούν να μένουν ανοικτά από Δευτέρα – Σάββατο από τις 5 π.μ. μέχρι τις 11 μ.μ. και την Κυριακή από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 11 μ.μ. 

Την πάτησε η Βουλή;
 
Ερωτηματικά προκύπτουν πάντως για τον νόμο που ενέκρινε η Βουλή στις 30 Απριλίου, παρατείνοντας ουσιαστικά για 14 ημέρες την εξουσία της υπουργού Εργασίας να ρυθμίσει με διάταγμα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Μια ρύθμιση που δεν χρειαζόταν να γίνει εφόσον ο νόμος που αφαιρούσε τις εξουσίες από την υπουργό Εργασίας να εκδίδει διατάγματα θα τίθετο σε ισχύ την 1η Μαΐου. 

Σημειώνεται ότι στις 30 Απριλίου η υπουργός εξέδωσε διάταγμα με το οποίο καθόριζε ολόκληρη την Κύπρο ως τουριστική μέχρι τις 14 Μαΐου, παρέχοντας στη Βουλή χρόνο για να καταλήξει στο θέμα αυτό. Βέβαια, η απόφαση της Βουλής δεν άρεσε στην κυβέρνηση και για τον σκοπό αυτό εξάλλου έγινε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Με την απόφαση της Βουλής, να τροποποιήσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε, η απογόρευση έκδοσης διατάγματος από την υπουργό τίθεται σε εφαρμογή στις 14 Μαΐου, επομένως μέχρι αυτή την ημερομηνία η υπουργός έχει το δικαίωμα να εκδώσει νέο διάταγμα. 

Πηγή: Philenews
Comments