Ανάσταση, αγνοείται για την αγορά

αναρτήθηκε στις 15 Απρ 2014, 6:47 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 15 Απρ 2014, 6:48 π.μ. ]
Έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου
Δεν λέει να πάρει τα πάνω της η αγορά, παρά το γεγονός πως διανύουμε ήδη τη Μεγάλη Βδομάδα

Τι κι αν διανύουμε ήδη τη Μεγάλη Βδομάδα και βρισκόμαστε μιαν ανάσα πριν από το Πάσχα των Ελλήνων, η αγορά δεν λέει να πάρει τα πάνω της. Ειδικότερα η αγορά ειδών μη πρώτης ανάγκης, όπως είδη ένδυσης και υπόδησης, εξακολουθεί να καρκινοβατεί, με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών να συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους και τα πάθη τους να μην έχουν τελειωμό. Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης ανέφερε πως η εικόνα που λαμβάνει η Ομοσπονδία είναι απογοητευτική.

«Φαίνεται πως ένεκα της οικονομικής δυσχέρειας, γι' άλλη μια χρονιά οι Κύπριοι θα περιοριστούν στις αναγκαίες αγορές τους και θα αποφύγουν τυχόν περιττά έξοδα. Δηλαδή, θα προτιμήσουν αγορές των αναγκαίων αγαθών για να μυρίσει το Πάσχα σε κάθε σπίτι, και θα αποφύγουν τυχόν αγορές σε είδη ένδυσης και υπόδησης ή και δώρα, όπως έκαναν παλαιότερα», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως στην παρούσα οικονομική κατάσταση ουδείς αναμένει ότι θα γίνει κάποιο θαύμα και θα γεμίσουν τα καταστήματα με κόσμο.

Μείωσαν τιμές, αλλά…
Ερωτηθείς κατά πόσο οι καταστηματάρχες προσφέρουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές για να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ο κ. Κουρσάρης υπέδειξε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει εδώ και καιρό. «Πολλοί καταστηματάρχες εδώ και μήνες έχουν κατεβάσει τις τιμές τους στο χαμηλότερο σημείο, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που δεν έχεις να φας, θα πας να αγοράσεις ρούχα ή παπούτσια ή ηλεκτρικές συσκευές; Είναι προφανές πως όχι. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δυστυχώς η έλλειψη ρευστότητας δεν βοηθά», σημείωσε και ευχήθηκε όπως αυτοί που έχουν ακόμη την οικονομική δυνατότητα να κινήσουν έστω και ελάχιστα τη μουδιασμένη αγορά, η οποία, όπως υπέδειξε, δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση εποχή εορτών και μάλιστα μεγάλης εορτής, όπως είναι αυτή του Πάσχα.

Το ωράριο στο στόχαστρο
Ο κ. Κουρσάρης δεν παρέλειψε, στη συνέχεια, να εκφράσει και το παράπονό του για το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ακόμα και τη Μεγάλη Παρασκευή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «πως ούτε τον Επιτάφιο δεν μας αφήνουν να πάμε να προσκυνήσουμε». Πάντως χθες, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε το εν λόγω ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τις εορτές του Πάσχα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «λόγω της πασχαλινής περιόδου θα ισχύσουν οι ειδικές ρυθμίσεις σ’ ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, όπως αυτές αναφέρονται στον σχετικό Νόμο περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους. Για τον σκοπό αυτόν έχουν εκδοθεί σχετικά τροποποιητικά διατάγματα.

Σύμφωνα με τα διατάγματα, τα γενικά καταστήματα θα συνεχίσουν να παραμένουν ανοικτά από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο, από τις 5.00 π.μ. μέχρι τις 10.00 ή 11.00 μ.μ., ανάλογα με την επαρχία. Εξαίρεση αποτελούν η Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, ημέρες κατά τις οποίες τα γενικά καταστήματα είναι υποχρεωμένα να κλείσουν το αργότερο μέχρι τις 6.00 μ.μ. Τέλος, επισημαίνεται ότι η Κυριακή και η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργίες και ως εκ τούτου τα γενικά καταστήματα κατά τις εν λόγω ημέρες οφείλουν να παραμείνουν κλειστά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Άρχισαν οι έλεγχοι και οι καταγραφές τιμών
Σημειώνεται, τέλος, πως από χθες Υγειονομικές και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ξεκίνησαν εντατικούς ελέγχους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί πως ό,τι καταλήγει στο τραπέζι των καταναλωτών είναι άριστης ποιότητας και δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας για την υγεία των καταναλωτών. Επίσης, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή διενεργεί ελέγχους για την καταγραφή των τιμών που ισχύουν στα πασχαλινά εδέσματα και άλλα ήδη για το πασχαλινό τραπέζι, και εντός της βδομάδας θα ανακοινώσει τα σχετικά ευρήματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΜΑΪΟΥ
ΣΤΟΥΣ δρόμους ετοιμάζονται να βγουν τον Μάιο οι καταστηματάρχες, διαμαρτυρόμενοι για τη δραστική μείωση του τζίρου και του κύκλου εργασιών τους τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τα διευρυμένα ωράρια λειτουργίας, συνεπεία των σχετικών διαταγμάτων που έκδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Ομοσπονδίας για τη δραστική μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας πως τα διευρυμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων για πολλές επιχειρήσεις αποτέλεσαν τη χαριστική βολή.

«Από τη στιγμή που ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει τα απολύτως απαραίτητα, διερωτόμαστε σε τι εξυπηρετούν τα τουριστικά ωράρια. Δεν γίνεται να αναγκάζεις τις επιχειρήσεις να παραμένουν ανοικτές έως τις δέκα ή έντεκα το βράδυ, από τη στιγμή που κάποιοι καταστηματάρχες κάνουν ακόμα και μέρες να δουν πελάτη να μπαίνει στο κατάστημά τους. Αυτό λειτουργεί εις βάρος των επιχειρήσεων αυτών και, αν και το έχουμε επισημάνει πολλές φορές, εντούτοις η Υπουργός Εργασίας έχει κλείσει τα αφτιά της για να ακούσει τις κραυγές αγωνίας εκατοντάδων καταστηματαρχών», συμπλήρωσε ο κ. Κουρσάρης.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα διευρυμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και της συνεχούς μείωσης του κύκλου εργασιών των καταστημάτων, ο κ. Κουρσάρης προανήγγειλε εκδήλωση διαμαρτυρίας μετά το Πάσχα, πιθανότατα εντός Μαΐου, εκφράζοντας την ελπίδα πως «όταν οι μικρομεσαίοι βγουν στους δρόμους, το κράτος θα συγκινηθεί και θα λάβει, επιτέλους, μέτρα σωτηρίας των επιχειρήσεων αυτών, τις οποίες επανειλημμένα χαρακτήρισε ως τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας. Δεν γίνεται να χαρακτηρίζεις ως ραχοκοκκαλιά της οικονομίας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μη λαμβάνεις οποιοδήποτε μέτρο για τη σωτηρία τους», υπέδειξε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ.

«Ακούμε πολλά, λίγα βλέπουμε»
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως πριν από μερικές μέρες η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπέγραψαν συμφωνία δανείου 50 εκ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Κουρσάρης είπε πως «Ακούμε πολλά, λίγα βλέπουμε. Αναμένουμε να δούμε κατά πόσον αυτά τα εκατομμύρια θα διοχετευχθούν στην αγορά και υπό ποιους όρους. Γιατί είναι ένα να λες ότι είναι για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και είναι άλλο το πώς θα φτάσουν αυτά τα χρήματα στους μικρομεσαίους», κατέληξε ο κ. Κουρσάρης.


15/3/2014