Αβεβαιότητα για το ωράριο των καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 2 Νοε 2015, 7:16 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 2 Νοε 2015, 7:16 π.μ. ]

Κλειστά την Κυριακή αν δεν υιοθετηθούν νέοι κανονισμοί στη Βουλή 

Σε κατάσταση αβεβαιότητας εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, παρόλο ότι ένας μόνο μήνας απομένει πριν λήξει το τελευταίο διάταγμα της Υπουργού Εργασίας και προτού εισέλθουμε στο χριστουγεννιάτικο ωράριο.
 
Οι δύο αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ωράριο καταστημάτων εκκρεμούν στο Ανώτατο Δικαστήριο και δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση πριν το τέλος του χρόνου. Η μία αναφορά επικαλείται την αντισυνταγματικότητα της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή, ενώ η άλλη λόγους δημοσίου συμφέροντος.
 
Για να μην παρατηρηθεί κενό από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου προσανατολίζεται να επαναφέρει ενώπιον της Βουλής κανονισμούς για ρύθμιση του θέματος. Η ίδια πάντως προτού καταθέσει τους κανονισμούς δεσμεύτηκε να διαβουλευθεί προηγουμένως με τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι περιμένουν την πρόσκληση της Υπουργού.
 
Η κ. Αιμιλιανίδου προειδοποίησε πως αν δεν κατατεθούν ή αν δεν εγκριθούν νέοι κανονισμοί, τότε από τον Ιανουάριο του 2016 όλα τα καταστήματα σε ολόκληρη την Κύπρο θα είναι κλειστά την Κυριακή και το απόγευμα της Τετάρτης.
 
Οι κανονισμοί, για να ισχύουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2016, θα πρέπει να συμφωνηθούν με τη Βουλή πριν την εκπνοή του 2015.
 
Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, βλέποντας το ενδεχόμενο να μη ληφθεί απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο, επισήμανε ότι αναμένει την πρόσκληση της Υπουργού Εργασίας. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Υπουργός Εργασίας φαίνεται να επιμένει στη φιλοσοφία των διαταγμάτων και για τους κανονισμούς που αναμένεται να συζητήσουν, πολιτική, τόνισε, που δεν υιοθετείται από την πλειοψηφία της Βουλής. Επομένως, είπε, αναμένεται να εφαρμοστεί ο νόμος του 2006 που προβλέπει την Κυριακή όλα τα γενικά καταστήματα να είναι κλειστά, να τηρείται ημιαργία την Τετάρτη και το Σάββατο να παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 7 το απόγευμα. 
 
Ανέφερε πως αυτό δεν θα είναι πρόβλημα μέχρι το τέλος Μαρτίου 2016. Ωστόσο, σημείωσε ότι το πρόβλημα θα προκύψει στις αρχές Απριλίου όπου αν δεν γίνει συμφωνία τα γενικά καταστήματα θα είναι κλειστά την Κυριακή στις τουριστικές περιοχές. 
 
Οι κανονισμοί που αναμένεται να εισηγηθεί η Υπουργός Εργασίας είναι στη βάση του διατάγματος που ισχύει σήμερα που προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου θα είναι ανοικτά από Δευτέρα – Σάββατο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και την Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. Στην επαρχία Αμμοχώστου τα καταστήματα μπορούν να μένουν ανοικτά από Δευτέρα – Σάββατο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ και την Κυριακή από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.
 
Αν δεν υιοθετηθούν οι κανονισμοί τότε από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα εφαρμοστεί το πιο κάτω ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων:

Ώρα ανοίγματος μετά τις 5:00 π.μ.

Ώρα κλεισίματος τη χειμερινή περίοδο (1 Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου) Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 7:30 μ.μ., Τετάρτη: 3:00 μ.μ., Σάββατο: 7:00 μ.μ., Κυριακή κλειστά.
 
Ώρα κλεισίματος τη θερινή περίοδο (1 Απριλίου - 31 Οκτωβρίου) Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 μ.μ., Τετάρτη: 3:00 μ.μ., Σάββατο: 7:30 μ.μ.,  Κυριακή κλειστά.

Πηγή: Philenews
2/11/2015