Νέα αγοράς

Η πλαστική σακούλα χρεώνεται και στα περίπτερα

αναρτήθηκε στις 9 Ιουλ 2018, 12:00 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 9 Ιουλ 2018, 12:00 π.μ. ]

Στη μεγάλη προσπάθεια για περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλα συμμετέχει ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ), ο οποίος απέστειλε σχετική ενημερωτική ανακοίνωση σε 1,500 περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης ανά το παγκύπριο, καλώντας τα μάλιστα να την αναρτήσουν στα καταστήματά τους.
Rά

Στην ενδελεχή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος ενημερώνει για τη νέα νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου του 2018, σύμφωνα με την οποία όλοι οι πωλητές υποχρεούνται να χρεώνουν κατ’ ελάχιστον 5 σεντ συν ΦΠΑ για κάθε πλαστική σακούλα μεταφοράς.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΚΑΔΕ, το μέτρο εφαρμόζεται για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 50μm, ενώ δεν εφαρμόζεται για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα τροφίμων (όπως φρούτα) ή όταν η χρήση τους συμβάλλει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων.

Εξάλλου, διευκρινίζει ότι τη νομοθεσία υποχρεούνται να εφαρμόσουν υπεραγορές, φαρμακεία, καταστήματα και περίπτερα, χρεώνοντας κάθε πλαστική σακούλα, η οποία θα φεύγει από τα ταμεία τους.


Τα έσοδα
Η νομοθεσία προνοεί ότι τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τη χρέωση της πλαστικής σακούλας θα διατίθενται για δράσεις προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς. 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ΣΥΚΑΔΕ προς τα μέλη του, σε επόμενο στάδιο, θα υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με την Green Dot Cyprus για σκοπούς γενικών δράσεων, μέσω του οποίου μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιούνται στο συλλογικό πρόγραμμα και το υπόλοιπο από τους ίδιους τους πωλητές για δικές τους δράσεις. 

Ωστόσο, ο Σύνδεσμος διευκρινίζει ότι στόχος είναι η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας και όχι η συλλογή χρημάτων. 

Οι δράσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας και την ενθάρρυνση εναλλακτικών λύσεων όπως η επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα.


Απέδωσε καρπούς το μέτρο
Ο Σύνδεσμος, ο οποίος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζει και ευχαριστεί το κοινό για τη συνεργασία του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κίνηση αυτή του Συνδέσμου έχει ήδη αποφέρει καρπούς, καθώς σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, καταγράφεται ήδη μια μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας στα περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης που φτάνει το 70-80%.

Συμμεριζόμενος τις ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατανάλωση πλαστικής σακούλας ο ΣΥΚΑΔΕ καλεί όλους να συμβάλουν στην προσπάθεια μετριασμού των επιπτώσεων μέσω της εφαρμογής της νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνει σημαντικό οι καταστηματάρχες να ενημερώνουν τους καταναλωτές και να τους καλούν να μην χρησιμοποιούν ή να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Διαδικτυακή εκπαίδευση επιχειρήσεων για την προστασία των καταναλωτών

αναρτήθηκε στις 29 Μαρ 2018, 7:17 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 29 Μαρ 2018, 7:17 π.μ. ]

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή πληροφορεί τις κυπριακές επιχειρήσεις, και ειδικά τις μικρομεσαίες, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αποσκοπεί στην εκπαίδευση των επιχειρήσεων για τη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών. Η εκπαίδευση των επιχειρήσεων παρέχεται μέσω διαδικτυακών μαθημάτων (online courses) κατά τα οποία οι επιχειρήσεις μπορούν –μεταξύ άλλων– να ζητούν καθοδήγηση από εμπειρογνώμονες.

Στην ιστοσελίδα www.consumerlawready.eu  υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό, ηλεκτρονικά τεστ, βίντεο και κουίζ που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τις απαραίτητες γνώσεις και να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε αρκετά για τα δικαιώματα των καταναλωτών. Επιπρόσθετα στην ιστοσελίδα θα μπορείτε να κάνετε συζητήσεις μέσω φόρουμ με συναδέλφους αλλά και με τους εισηγητές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που θα εγγραφούν στο πρόγραμμα θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα κατά τον χρόνο που τους διευκολύνει, ενώ με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης των μαθημάτων μπορούν να κάνουν ένα ηλεκτρονικό τεστ με το οποίο θα επιστεγάσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν με ένα πιστοποιητικό.

Τονίζεται ότι οι περισσότερες πληροφορίες και υλικό στην ιστοσελίδα διατίθενται και στην ελληνική γλώσσα. 

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει όλες τις κυπριακές επιχειρήσεις να εγγραφούν στο πρόγραμμα, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη νομοθεσία για τα δικαιώματα των καταναλωτών όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Η γνώση των νομικών σας υποχρεώσεων οδηγεί στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρετε στους πελάτες σας, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνη προς την επιχείρησή σας και στην απόκτηση γνώσεων που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίζετε καλύτερα πιθανά παράπονα καταναλωτών.

Πηγή: www.consumer.gov.cy 

Ζέτα: Δώστε μας την εξουσία να ρυθμίσουμε το ωράριο

αναρτήθηκε στις 27 Μαρ 2018, 6:32 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 27 Μαρ 2018, 6:32 π.μ. ]

Την επαναφορά του δικαιώματος έκδοσης διατάγματος για ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ζήτησε εκ νέου από τη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα να επαναφερθεί η ρύθμιση, η οποία, όπως είπε θα είναι προς το συμφέρον όλων.
 
«Δεν μπορείτε να ζητάτε από την Κυβέρνηση να κάνει κάτι, για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει την εξουσία», τόνισε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας η κ. Αιμιλιανίδου, υπενθυμίζοντας ότι, με απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κρίνει ότι η νομοθετική εξουσία δεν έχει δικαίωμα επέμβασης στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας.
 
«Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Εργασίας έχει καταργηθεί το δικαίωμα στην εκτελεστική εξουσία για ρύθμιση των ωραρίων των καταστημάτων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κάνουν οτιδήποτε, εξηγώντας ότι «αν κατατεθούν κανονισμοί, θα είναι παράνομοι».
 
Παράλληλα, η υπουργός υπενθύμισε ότι αν και παλαιότερα εκδίδονταν διατάγματα από τους εκάστοτε Υπουργούς, σύμφωνα με τα οποία «δρόμοι λογίζονταν ως τουριστικοί, μαγαζιά λογίζονταν ως τουριστικοί, ιδιοκτησίες ακινήτων έμπαιναν στις τουριστικές ζώνες, εντούτοις η Βουλή δεν αντιδρούσε και τα δεχόταν».
 
Την ίδια ώρα, η κ. Αιμιλιανίδου επανέλαβε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν έχει πλέον κανένα δικαίωμα να ρυθμίσει το ωράριο, μετά την «παράνομη πράξη που έγινε εκ μέρους της Βουλής, όπως απεφάνθη και το Ανώτατο Δικαστήριο», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «θα είναι επέμβαση στην εκτελεστική εξουσία, σε περίπτωση που αναμειχτεί η Βουλή στο περιεχόμενο των κανονισμών».
 
Φακοντής: Ανοιχτή πληγή το ωράριο
Ανοιχτή πληγή χαρακτήρισε το ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν έχει κλείσει και ότι θα γίνει προσπάθεια επίλυσής του.
 
Αναφέροντας ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη, καθώς η πλειοψηφία της Βουλής θέλει ρύθμιση για το θέμα της Κυριακής, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, ο κ. Φακοντής τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν έχει κληθεί μέχρι στιγμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνάντηση με στόχο την επίλυση του προβλήματος.
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι απορριφθέντες από τη Βουλή κανονισμοί ήταν αυτούσιοι με το περιεχόμενο των διαταγμάτων που εξέδιδε η υπουργός Εργασίας για τα ωράρια.

«Έκτοτε συζητούμε το θέμα της ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων, χωρίς διαφοροποίηση από την επικρατούσα κατάσταση, με το ωράριο να παραμένει ακόμα αρρύθμιστο και να δημιουργούνται προβλήματα τόσο στους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και στους εργαζόμενους», σημείωσε ο κ. Φακοντής.
 
Ταυτόχρονα, κάλεσε εκ νέου την υπουργό να φέρει νέους κανονισμούς για το ωράριο των καταστημάτων, επαναλαμβάνοντας ότι, όπως είχε πει ο Γενικός Εισαγγελέας, η λύση του θέματος δεν μπορεί να βρεθεί στα δικαστήρια, αλλά με τη συναντίληψη εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.
 
Βότσης: Στο Προεδρικό η λύση
Την πεποίθηση ότι ενδεχόμενη λύση του προβλήματος μπορεί να εξευρεθεί μόνο με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης.
 
«Βλέποντας με πόση λεπτομέρεια η συγκεκριμένη υπουργός αντιμετωπίζει και χειρίζεται άλλα θέματα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο Υπουργείο, αλλά πιο ψηλά», είπε σχετικά ο κ. Βότσης, επισημαίνοντας ότι πιθανή λύση είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Από 1η Ιουλίου η χρέωση στις λεπτές πλαστικές σακούλες

αναρτήθηκε στις 25 Ιαν 2018, 1:05 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 25 Ιαν 2018, 1:05 π.μ. ]

Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Ιουλίου 2018, το μέτρο για την απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από πωλητές προϊόντων που διαθέτουν τέτοιες σακούλες στα σημεία πώλησης τους, σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
 
Η χρέωση για κάθε λεπτή σακούλα μεταφοράς θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στα πέντε σεντ (€0,05) συν ΦΠΑ από όλους τους πωλητές προϊόντων και θα είναι διακριτή στα δελτία αποδείξεων που δίνονται στους αγοραστές, καθώς και σε αυτά που φυλάγονται από τον πωλητή προϊόντων.
 
Όπως αναφέρει το Τμήμα Περιβάλλοντος, λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς σημαίνει την πλαστική σακούλα μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 50 μικρά (μm). Οι Κανονισμοί δεν εφαρμόζονται για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων ή όταν η χρήση τους συμβάλλει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων και έχουν πάχος τοιχώματος μικρότερο από 15 μικρά (μm). Αυτό συνεπάγεται ότι η χρέωση θα αφορά τις λεπτές πλαστικές σακούλες με πάχος από 15 μέχρι 50 μικρά (μm).

Σημειώνεται δε ότι τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται από τη χρέωση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς θα χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση δράσεων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε συνεργασία με τα συλλογικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών, τους πωλητές προϊόντων ή και οργανωμένα σύνολα πωλητών προϊόντων.
 
«Ο περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017 (Ν.163(Ι)/2017)» με πρόνοιες για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς έχει τεθεί σε ισχύ από τις 15 Νοεμβρίου, ενώ από τις 17 Νοεμβρίου 2017 έχουν τεθεί σε ισχύ «Οι περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών (Μείωση της Κατανάλωσης Λεπτής Πλαστικής Σακούλας Μεταφοράς) Κανονισμοί του 2017 (Κ.Δ.Π. 375/2017)».
 
Σκοπός του Τροποποιητικού Νόμου είναι η πλήρης εναρμόνιση και συμμόρφωση με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/720 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2015 η οποία τροποποιεί την Οδηγία 94/62/ΕΚ με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης των λεπτών πλαστικών σακούλων μεταφοράς. Σκοπός των Κανονισμών είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα, για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς στη Δημοκρατία.
 
Ο Τροποποιητικός Νόμος και οι Κανονισμοί βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος www.moa.gov.cy/environment στη διαδρομή Διεθνείς Συμβάσεις, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, Εθνική Νομοθεσία > Εθνική νομοθεσία > Διαχείριση Αποβλήτων.
 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Λεωφ. 28ης Οκτωβρίου 20-22, 2414 Έγκωμη, Λευκωσία, στο τηλέφωνο 22866248 (κα Έλενα Χριστοδουλίδου), στο τηλεομοιότυπο 22774945 και στην ηλεκτρονικό ταχυδρομείο echristodoulidou@environment.moa.gov.cy.

Ειδικός φόρος σε προϊόντα καπνού και υγρό για ηλεκτρονικά τσιγάρα

αναρτήθηκε στις 25 Σεπ 2017, 6:30 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 25 Σεπ 2017, 6:31 π.μ. ]


ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και στο υγρό για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ανακοινώνει το Τμήμα Τελωνείων.


Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Τμήματος, με βάση τον τροποποιητικό Νόμο περί Φόρων Κατανάλωσης, δημιουργείται μια νέα κατηγορία βιομηχανοποιημένων καπνών με την ονομασία «θερμαινόμενα προϊόντα καπνού» με συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης €150 ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους επί του μείγματος καπνού.

Ως θερμαινόμενα προϊόντα καπνού θεωρούνται τα προϊόντα που περιέχουν μείγμα καπνού τα οποία παράγουν αερόλυμα μέσω της θέρμανσης του μείγματος και όχι καύσης.

Δημιουργείται επίσης μια νέα κατηγορία άλλων προϊόντων με την ονομασία «υγρό για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα» με συντελεστή φόρου κατανάλωσης €0,12 ανά χιλιοστόλιτρο επί της ποσότητας του υγρού ανεξάρτητα εάν αυτό περιέχει νικοτίνη.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα αυτά επιβαρύνονται με φόρο κατανάλωσης όταν παράγονται στο εσωτερικό της Δημοκρατίας, προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισάγονται στη Δημοκρατία από τρίτες χώρες καθώς και σε άλλες περιπτώσεις όπως αυτές καθορίζονται στον περί Φόρο Κατανάλωσης Νόμο Ν. 91(Ι)/2004.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι με βάση το Νόμο για την κατασκευή άλλων προϊόντων όπως το υγρό για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, απαιτείται η έκδοση σχετικής άδειας από το Τελωνείο με την καταβολή ετήσιου τέλους.

Ως εκ τούτου, καλούνται οι κατασκευαστές υγρού για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα να υποβάλουν άμεσα σχετική αίτηση στο Τελωνείο στην χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται τα υποστατικά στα οποία θα κατασκευάζονται τα προϊόντα.

Επίσης, μέχρι την υποβολή και εξέταση της άδειας τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Τελωνείο στην χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται τα υποστατικά τους για διευθέτηση της λειτουργίας τους και την καταβολή τυχόν οφειλών που έχουν προκύψει από την ημερομηνία εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

Πηγή: tvonenews

Κλειστά τα γενικά καταστήματα το δεκαπενταύγουστο

αναρτήθηκε στις 7 Αυγ 2017, 2:01 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 7 Αυγ 2017, 2:02 π.μ. ]


Όλα τα Γενικά Καταστήματα την Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η ρύθμιση αυτή, σημειώνεται, γίνεται σύμφωνα με την περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νομοθεσία, αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ.

Επιπλέον, όσα Ειδικά Καταστήματα λειτουργήσουν, θα πρέπει να αποζημιώσουν τους υπαλλήλους που θα απασχοληθούν την ημέρα αυτή με αναλογία 1:2.

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την 1η Μαΐου

αναρτήθηκε στις 27 Απρ 2017, 6:43 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 27 Απρ 2017, 6:43 π.μ. ]

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία των καταστημάτων την 1η Μαΐου

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμο, όλα τα Γενικά Καταστήματα τη Δευτέρα 1η Μαΐου 2017, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Επιπλέον, όσα Ειδικά Καταστήματα λειτουργήσουν, θα πρέπει να αποζημιώσουν τους υπαλλήλους που θα απασχοληθούν την ημέρα αυτή με αναλογία 1:2. 

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών 

Convenience stores want better regulations

αναρτήθηκε στις 11 Απρ 2017, 1:00 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 11 Απρ 2017, 1:00 π.μ. ]

Owners of 24-hour convenience stores know the Sunday shopping debate has been settled, but they feel the state has to give them something if the neighbourhood kiosk is to survive.

The Cyprus Association of Convenience Stores (SYKADE), a group advocating for kiosks that operate 24 hours a day, is calling on parliament and government to find a happy medium in the shopping debacle.

SYKADE president Andreas Theodoulou says their members are on the losing side if nothing is done.

He recently argued before a House Labour Committee that convenience stores ought to have an exclusive right to sell tobacco products and print media.

“This can bring about better inspections on the sale of tobacco and also help kiosks stay afloat,” Theodoulou told the Cyprus Weekly, adding that they are not against the free market.

“We just want the state to regulate the market fairly, that’s all,” Theodoulou said.

For years, small businesses fought alongside opposition parties against supermarkets opening on Sunday. But the SYKADE head says Sunday shopping was eventually engraved in people’s mind.

“It’s not something that people are willing to give up, Sunday shopping is widely accepted now”, he said.

The Nicosia convenience store owner believes the government has an important role in setting some ground rules. He cited zones for large discount stores in other countries, saying this is a form of regulation that makes sense with no losers.

“Giving kiosks exclusivity on tobacco and media is not any different from having other specialised shops like tyre dealers for example,” he said.

Theodoulou says MPs and Labour Minister Zeta Emilianidou have already agreed with his proposal, but this is a catch-22 situation.

On the one hand, they took away the minister’s right to regulate, and on the other, passing a law this year is politically impossible, he said.

“People need their supermarkets, but they also need their convenience stores,” he added.

Κλειστά τα καταστήματα Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

αναρτήθηκε στις 5 Απρ 2017, 4:44 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 5 Απρ 2017, 4:44 π.μ. ]

Ανοιχτά μόνο μέχρι τις έξι το απόγευμα Μεγάλη Παρασκευή και Σάββατο

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει ότι σύμφωνα με την περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων νομοθεσία, όλα τα γενικά καταστήματα θα πρέπει να είναι κλειστά κατά την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα. Οι εργαζόμενοι σε ειδικά καταστήματα οι οποίοι θα εργαστούν τις πιο πάνω μέρες, θα πρέπει να αποζημιωθούν με αναλογία 1:2 για κάθε ώρα εργασίας.

Επίσης, σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πιο πάνω νομοθεσία, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο όλα τα γενικά καταστήματα πρέπει να κλείσουν στις 6:00μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ληφθούν στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και στο τηλέφωνο 22803100.

Μέτρα πίεσης για το ωράριο θα μελετήσει η Βουλή

αναρτήθηκε στις 8 Μαρ 2017, 10:49 μ.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 8 Μαρ 2017, 10:50 μ.μ. ]

Ανακινούν το θέμα στην Επιτροπή Εργασίας στις 14 Μαρτίου

Στην εξέταση εναλλακτικών λύσεων και μέτρων πίεσης προς την κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει η Βουλή, σε περίπτωση που ναυαγήσουν και πάλι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την Τρίτη 14 Μαρτίου, σε ενημέρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για την επίδραση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και  τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρόταση των βουλευτών Αντρέα Φακοντή, Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, Ελένης Μαύρου, Μαρίνου Μουσιούττα και Άγγελου Βότση.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένει να διαπιστώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης προκειμένου να καθορίσει τα επόμενά της βήματα. Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Αντρέας Φακοντής, η Βουλή θα αναμένει να ακούσει τις θέσεις της υπουργού Εργασίας και κατά πόσο θα υπάρξει διαφοροποίηση στη στάση και οποιαδήποτε νέα πρόταση από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας. 
«Αν και υπήρξαν άτυπες συναντήσεις, διάφορες προτάσεις και αρχικές σκέψεις από πλευράς κυβέρνησης για να δούμε κατά πόσο οι δύο πλευρές μπορούν να εξεύρουν μία λύση, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη πρόταση από πλευράς της υπουργού», είπε σχετικά ο κ. Φακοντής.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, σε περίπτωση που οι συζητήσεις αποδειχθούν και πάλι άκαρπες, ανέφερε ότι θα δοθεί χρόνος και ότι η Βουλή έχει διάφορες σκέψεις επί του θέματος.

«Σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την ίδια στάση, η Βουλή θα πρέπει να μελετήσει κατά πόσο μπορεί να ασκήσει άλλα μέτρα πίεσης», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «κανένας από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το θέμα, εφόσον έχει μεσολαβήσει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου». 

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, δεν αναμένεται οποιαδήποτε νέα πρόταση επί του θέματος από πλευράς κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να προκρίνει την επιστροφή στην υπουργό Εργασίας του δικαιώματος έκδοσης διαταγμάτων για ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων ως τη μοναδική διαθέσιμη νομική οδό.

Για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς και οι εμπλεκόμενες οργανώσεις και σύνδεσμοι του λιανικού εμπορίου.

Αυτορρύθμιση της αγοράς
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΠΑ.ΣΥ.ΛΙ.Ε, Μάριος Αντωνίου δήλωσε στο InBusinessNews ότι η αγορά λειτουργεί ομαλά και με πλήρη τάξη, σημειώνοντας ότι «το κάθε είδος επιχείρησης προσάρμοσε αναλόγως τα ωράριά του για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών». 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, με εξαίρεση το άρθρο, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, τον Μάρτιο του 2016, «εφαρμόζεται πλήρως η νομοθεσία του 2006 για το ωράριο των γενικών καταστημάτων όσον αφορά στην τήρηση των αργιών και στην παραχώρηση των ωφελημάτων στους εργαζομένους». 

Όπως είπε ο γγ του ΠΑ.ΣΥ.ΛΙ.Ε, «εάν πράγματι η Βουλή επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ωραρίου των καταστημάτων, ο μόνος τρόπος είναι να παραχωρήσει εκ νέου το δικαίωμα στην υπουργό Εργασίας να εκδώσει διάταγμα, με το οποίο θα ρυθμίζεται το ωράριο».

Το ωράριο για τις αργίες και το Πάσχα
Σημειώνεται ότι τα γενικά καταστήματα - μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΛΙ.Ε θα παραμείνουν ανοιχτά το Σάββατο 25 Μαρτίου, ενώ θα είναι κλειστά το Σάββατο 1 Απριλίου.

Όσον αφορά στο ωράριο των ημερών του Πάσχα, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 18:00.

Πηγή: InBusinessNews 

1-10 of 146