Untitled


Η Βουλή ανοίγει ξανά το θέμα με τα ωράρια των καταστημάτων – Αμετακίνητη η κυβέρνηση

αναρτήθηκε στις 3 Ιουλ 2019, 12:05 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin

Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής επιχείρησε χθες να ανοίξει ξανά το θέμα με τα ωράρια των καταστημάτων, αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση η οποία να επαναφέρει την ομαλότητα στο λιανικό εμπόριο.

Ωστόσο για άλλη μια φορά δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της. Μάλιστα η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου επιχείρησε να ανακόψει τη νέα πρωτοβουλία στη

Βουλή, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αν επανέλθει η ρύθμιση με τα διατάγματα ενδεχομένως να μην μπορεί να αξιοποιηθεί, επειδή το σύνολο της νομοθεσίας για τα ωράρια πιθανόν να είναι αντισυνταγματικό, όπως είπε.

Η επιμονή της κυβέρνησης προκάλεσε για άλλη μια φορά έντονες αντιδράσεις από κόμματα.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛΑνδρέας Φακοντής διερωτήθηκε γιατί όλα αυτά τα χρόνια το Υπουργείο Εργασίας δεν ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τα νομικά κωλύματα τα οποία επικαλέστηκε η Ζ. Αιμιλιανίδου.

«Μήπως τους κυβερνώντες και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούν, τους βολεύει η απουσία νομοθετικού πλαισίου;» διερωτήθηκε. Σημειώνεται πάντως ότι η Επιτροπή Εργασίας είναι αποφασισμένη να ανοίξει ξανά το θέμα με τα ωράρια των καταστημάτων. Μάλιστα κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας να ζητήσει άμεσα γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά και να προχωρήσει σε κοινωνικό διάλογο με σκοπό την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, το οποίο ταλανίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο εδώ και έξι χρόνια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

ΠΗΓΗ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Ολύμπιος Τουμάζου: Η πίτα της αγοράς του λιανικού εμπορίου

αναρτήθηκε στις 16 Μαΐ 2019, 11:36 μ.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 16 Μαΐ 2019, 11:38 μ.μ. ]

Στους παίκτες που απαρτίζουν το λιανικό εμπόριο της Κύπρου αναφέρθηκε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της RAI Consultants, Ολύμπιος Τουμάζου, εισηγούμενος παράλληλα δέκα τρόπους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Αναφερόμενος στον αριθμό των καταστημάτων, τόνισε ότι αυτά αυξήθηκαν στα 2,510 το 2018 από 2,475 το 2016. Ανάμεσά τους, 729 περίπτερα το 2018 έναντι 748 το 2016, την ώρα που τα convenience/mini market αυξήθηκαν το 2018 στα 716 σε σχέση με 669 το 2016. Αμετάβλητος στα 514 καταστήματα παρέμεινε ο τομέας του grocery, ενώ οι υπεραγορές αυξήθηκαν οριακά στις 145 από 143. Mικρή άνοδο κατέγραψαν και οι φούρνοι, τα καταστήματα των οποίων ανήλθαν στα 298 από 293 το 2016, με τους discounters να παραμένουν σταθεροί στους 108.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Συνοψίζοντας το μέγεθος της αγοράς, ανέφερε ότι υπολογίζεται στο €1,7 δισ. το 2018, συμπεριλαμβανομένων υπεραγορών, discounters (και Lidl), groceryconvenience/περίπτερα και φούρνους. Ωστόσο, όπως είπε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της RAI Consultants, ο μεγάλος χαμένος από πλευράς κύκλου εργασιών είναι τα hypermarkets, ο τζίρος των οποίων έχει συρρικνωθεί στο ένα τέταρτο από την χρυσή εποχή του 2001, ενώ σταθερά παραμένουν τα supermarkets. Έκπληξη, πρόσθεσε, αποτελεί η η αύξηση στον τζίρο των discounters.

Η συμπεριφορά των καταναλωτών

Αναλύοντας το προφίλ και τις συμπεριφορές των καταναλωτών, ο κ. Τουμάζου εξήγησε ότι επιζητούν ευκολία αγορών, ποικιλία, φρέσκα προϊόντα, πίστη στο brand, κυνηγούν τις προσφορές και είναι οικονομολόγοι, ενεργά ή παθητικά. «Το συμπεριφορικό προφίλ του καταναλωτή δείχνει ότι είναι εγωιστής, είναι απαιτητικός, τα θέλει όλα δικά του, δεν κάνει παραχωρήσεις, είναι κυκλοθυμικός, ενώ αν δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι διάφορες μορφές εξυπηρέτησης που ζητά, τότε θα φύγει γρήγορα, καθώς δεν είναι πιστός», πρόσθεσε.Πρόσθεσε ακόμα ότι οι Κύπριοι χαρακτηρίζονται από το να είναι αρεστοί στην κοινωνία, ενώ κατά την επίσκεψή τους στο κατάστημα θέλουν την ευκολία τους, με άνετο πάρκινγκ και χώρους, αλλά και ποικιλία προϊόντων.  Όσον αφορά το ψυχογραφικό προφίλ του καταναλωτή, ψηλά στις προτεραιότητές του είναι το θέμα φαγητό, που είναι συνδεδεμένο με την οικογένεια και το σπίτι. Την ίδια ώρα ο καταναλωτής αισθάνεται κοινωνική αδικία λόγω όσων έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια  (φούσκα ακινήτων, κούρεμα, περικοπές).

Οδηγός επιβίωσης: Δέκα τρόποι βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή που ο Ολύμπιος Τουμάζου κατέθεσε έναν οδηγό επιβίωσης προς τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, συνιστώντας δέκα ιδέες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Οι συμβουλές που έδωσε είναι:

  • Σταματήστε τα νέα καταστήματα στην ίδια εμβέλεια/περιοχή εκμετάλλευσης.
  • Δημιουργήστε μικρότερα πρατήρια (όσο μικρότερα, τόσο καλύτερα)
  • Εξερευνήστε το Omnichannel (έρευνες για βελτίωση της εμπειρίας των πελατών)
  • Δώστε έμφαση στο φρέσκο (διαφοροποίηση, βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ικανοποίηση των πελατών, υψηλότερο μεικτό κέρδος, αύξηση εσόδων μέσω της καινοτομίας)
  • Βελτιώστε την εμπειρία των πελατών (έμφαση στις πέντε αισθήσεις, την εμπειρία του πελάτη και τα συναισθήματα)
  • Αυξήστε την πίτα της λιανικής (ανάπτυξη μέσω συνεργασίας, όπως με ένταξη αλυσίδων καφέ σε υπεραγορές και φούρνους. αλλά και ταυτόχρονη μείωση των παράλληλων εισαγωγών που ανέρχονται στα €300 εκατ.)
  • Να πετύχετε οργανική ανάπτυξη (προϊόντα value added, έτοιμα να καταναλωθούν ή να μαγειρευτούν)
  • Μειώστε το λειτουργικό κόστος (μικρότερα καταστήματα, self service)
  • Μάθετε από τη διεθνή εμπειρία (Wal-Mart StoresAmazon)
  • Μετακινηθείτε με το ρεύμα/τις τάσεις (υβριδικά καταστήματα).
ΠΗΓΗ: InBusiness

Μίκρυναν οι τράπεζες

αναρτήθηκε στις 24 Απρ 2019, 2:03 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 24 Απρ 2019, 2:30 π.μ. ]

Σημαντική μείωση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών μετά την κρίση του 2013, ακολουθώντας τις αυστηρές συστάσεις και πολιτικές των επίσημων πιστωτών της Κύπρου. Στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα αποτυπώνουν τις ραγδαίες αλλαγές που σημειώθηκαν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη σμίκρυνση των τραπεζών σε επίπεδα που είναι πιο διαχειρίσιμα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα αποτυπώνουν τις ραγδαίες αλλαγές που σημειώθηκαν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη σμίκρυνση των τραπεζών σε επίπεδα που είναι πιο διαχειρίσιμα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το σύνολο του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών μειώθηκε το 2018 στα €59,7 δισ. από €67,6 δισ. το 2017.

Το 2010, πριν ξεσπάσει η μεγάλη κρίση που ανάγκασε τις τράπεζες να σμικρύνουν τον ισολογισμό τους και πριν το λουκέτο σε Λαϊκή και Συνεργατισμό, το ενεργητικό των τραπεζών είχε φτάσει τα €154,1 δισ.

Ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης αναφέρει στη StockWatch ότι σήμερα οι τράπεζες έχουν ένα ισολογισμό πολύ μικρότερο και πολύ καλύτερα διαρθρωμένο σε σύγκριση με ότι ίσχυε πριν από την κρίση, με αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια και μεγάλο περιθώριο ρευστότητας.

«Το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού μειώθηκε από οκτώ φορές το ΑΕΠ το 2010 σε τρεις φορές το 2018 και πολύ λιγότερο ακόμα σε ότι αφορά μόνο τις χορηγήσεις, κάτι περισσότερο από 1 ½ φορές σε σχέση με σχεδόν πέντε φορές το 2010», τονίζει. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι αναλυτές όχι μόνο στο ενεργητικό των τραπεζών αλλά και στη ρευστοτική και κεφαλαιακή τους κατάσταση.

«Το ποσοστό των ρευστών αποθεματικών είναι σημαντικά μεγαλύτερο που μειώνει τους κινδύνους από πιθανές απότομες διακυμάνσεις των καταθέσεων. Η κεφαλαιακή επάρκεια επίσης είναι σαφώς βελτιωμένη και η κάλυψη των προβλέψεων σημαντικά αυξημένη ώστε να παρέχονται διευρυμένες δυνατότητες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν απομείνει. Οι κυπριακές τράπεζες δηλαδή έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση και αυτό αποτυπώνεται στον ισολογισμό», υπογραμμίζει ο κ. Τιρκίδης.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης σημειώνει ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε πριν την κρίση του 2013 ήταν ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας που σε κάποια χρονική περίοδο ήταν και οκταπλάσιος του ΑΕΠ της χώρας και πολύ ψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Γι' αυτό και είχαμε το υπερβολικό ιδιωτικό χρέος που ακόμα βιώνουμε. Επίσης αυτό σήμαινε ότι σε περίπτωση προβλήματος, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί επαρκώς, όπως και συνέβηκε», προσθέτει.

«Το μέγεθος του τομέα μειώθηκε αρκετά με την κρίση του 2013 και στη συνέχεια είχε μια συνεχιζόμενη καθοδική πορεία ώστε το 2018 να είναι περίπου τριπλάσιος του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό κατά την άποψη μου είναι θεμιτό αφού το ζητούμενο είναι οι τράπεζες μας να έχουν το κατάλληλο μέγεθος σύμφωνα με το ΑΕΠ της χώρας. Επίσης να έχουν δάνεια (περιουσιακά στοιχεία) που δίνονται με τις ορθές τραπεζικές πρακτικές, αποπληρώνονται κανονικά και δεν γίνονται ΜΕΔ, και έτσι δεν χάνουν αξία», υπογραμμίζει.

Οι κυπριακές τράπεζες κατέγραψαν το 2018 κέρδη €186,1 εκ. για πρώτη φορά από το 2010. Το 2017 είχαν σημειώσει ζημιές €721,4 εκ.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι προβλέψεις των τραπεζών μειώθηκαν στα €569 εκ. από €1,4 δισ. το 2017 και €1,1 δισ. το 2016. Το 2015 οι προβλέψεις είχαν φθάσει το €1,7 δισ.

Οι τρεις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε προβλέψεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τους είχαν ζητήσει οι επόπτες


ΠΗΓΗ: Stockwatch

84 εκ. ευρώ σε κράτος και τράπεζες από την εκκαθάριση Ορφανίδη

αναρτήθηκε στις 24 Απρ 2019, 2:01 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 24 Απρ 2019, 2:29 π.μ. ]


Οι τράπεζες και το κράτος εξασφάλισαν το μεγάλο μερίδιο από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των υπεραγορών Ορφανίδη, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση που ετοίμασαν προ ημερών οι εκκαθαριστές.

Αντίθετα, οι δεκάδες προμηθευτές του Ορφανίδη φαίνεται να χάνουν τη μάχη των πολύχρονων προσπαθειών τους να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές ποσό, ως αποζημίωση, και σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να περιμένουν την έκβαση δικαστικών υποθέσεων με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα.

Η εταιρεία των 25 υποκαταστημάτων, που είχε ετήσιο τζίρο €200 εκ. και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο λιανικό εμπόριο, κατέρρευσε το 2012, αφήνοντας εκτεθειμένους περίπου 100 προμηθευτές της.

Σύμφωνα με στοιχεία των δύο εκκαθαριστών, προκύπτει ότι από τα περίπου €114 εκ.του συνόλου του χρέους που τους όφειλε η υπεραγορά, μόνο €1,2 εκ. κατάφεραν να αποκτήσουν από την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση που εξασφάλισε η StockWatch, που ετοιμάστηκε την περασμένη βδομάδα, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης συγκεντρώθηκε, κυρίως από πωλήσεις ακινήτων, εξοπλισμού, έσοδα ενοικίων, και λιανικών πωλήσεων, ποσό της τάξης των €99 εκ.

Από την πώληση των ακινήτων που κατείχε η πρώην δημόσια εταιρεία Ορφανίδη, οι εκκαθαριστές συγκέντρωσαν ένα ποσό της τάξης των €86,8 εκ. ενώ, από τις λιανικές πωλήσεις των υπεραγορών εισπράχθηκαν €7,3 εκ.

Από το σύνολο του ποσού αυτού, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα οποία οι υπεραγορές Ορφανίδη διατηρούσαν διάφορους λογαριασμούς, έλαβαν €75,4 εκ. λόγω των εξασφαλίσεων που είχαν παραχωρήσει στις τράπεζες στο πλαίσιο της χρηματοδότησης τους.

Οι προνομιούχοι πιστωτές που είναι οι διάφορες κρατικές και άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως το ΤΚΑ, ο ΦΠΑ,ο φόρος εισοδήματος, οι δημοτικές αρχές και τα συμβούλια υδατοπρομήθειας πήραν περίπου €8,7 εκ.  Άλλο €1,7 εκ. πήρε η ΑΗΚ. Το υπόλοιπο ποσό €2,8 εκ. από το σύνολο των €98 εκ. διατέθηκαν στο προσωπικό (απλήρωτοι μισθοί, υπερωρίες και 13ος μισθός). Οι πιθανότητες των προμηθευτών για περαιτέρω αποζημιώσεις εξανεμίζονται, σύμφωνα με σχετική έκθεση των εκκαθαριστών Αντώνη Βασιλείου και Τζορτζ Μαλόνι. Σημειώνουν ότι οι πιθανότητες να κερδίσουν κάτι περισσότερο μέσω των αγωγών που έχουν καταχωρήσει στο δικαστήριο, είναι περιορισμένες.

Τα ακίνητα Ορφανίδη αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο των 14 θυγατρικών εταιρειών που διατηρούσε ταυτόχρονα με τις δραστηριότητες των υπεραγορών. Σημειώνεται ότι στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας το 2011 εμφανίζονται ως περιουσιακό στοιχείο ακίνητα αξίας τότε €341 εκ. Το λουκέτο των υπεραγορών Ορφανίδη το 2012 άφησε εκτεθειμένους εκατοντάδες προμηθευτές και εταιρείες. Κάποιοι εξ αυτών που είχαν διαχρονική συνεργασία και συσσωρευμένες οφειλές του Χρ. Ορφανίδη, πτώχευσαν.

Η υπεραγορά Ορφανίδη ήταν από τους μεγαλύτερους πελάτες, μέχρι τότε, της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι ο ετήσιος τζίρος στο λιανικό εμπόριο υπολογίζεται κατά τα τελευταία τρία χρόνια κοντά στο €1,5 δισ. Το επαρχιακό δικαστήριο στις 26 Σεπτεμβρίου του 2017 καταδίκασε τον Χρήστο Ορφανίδη, πρώην ιδιοκτήτη των ομώνυμων υπεραγορών, σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών χωρίς αναστολή, για ιδιωτική ποινική υπόθεση έκδοσης ακάλυπτων επιταγών συνολικού ποσού €400 χιλ.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

Χαλούμι από... χρυσάφι

αναρτήθηκε στις 24 Απρ 2019, 1:51 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 24 Απρ 2019, 2:29 π.μ. ]

Μπορεί να ακυρώθηκε το εμπορικό σήμα «halloumi» στο Ηνωμένο Βασίλειο και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η νομική μάχη να έχει χαθεί, εντούτοις οι εξαγωγές χαλουμιού στη Βρετανία αποτελούν χρυσάφι για την Κυπριακή Δημοκρατία, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι συνολικές εξαγωγές χαλλουμιού κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση €38,5 εκατ. ή σε ποσοστό 25%, ξεπερνώντας τα €194,3 εκατ. σε σχέση με €155,7 εκατ. το 2017.

Εξάλλου, τα κιλά χαλλουμιού που εξήχθησαν την περσινή χρονιά έφτασαν τα 29,271,308 συγκριτικά με 23,422,849 το 2017, καταγράφοντας αύξηση 5,848,459.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εξαγωγές χαλλουμιού στη Βρετανία κατέλαβαν το 46,6%, καθώς ανήλθαν στα €90,6 εκατ. το 2018 από τα €67,8 εκατ. το 2017, καταγράφοντας άλμα €23 εκατ. με το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένει με διαφορά ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός του κυπριακού χαλλουμιού

ΠΗΓΗ: InBusinessnews

ΔΗΚΟ και Οικολόγοι επαναφέρουν το θέμα των ωραρίων καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 18 Μαρ 2019, 5:56 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 18 Μαρ 2019, 5:56 π.μ. ]

Το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία κατέθεσαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας πρόταση νόμου, η οποία επαναφέρει στον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την εξουσία έκδοσης διαταγμάτων με τα οποία να καθορίζεται το ωράριο των καταστημάτων.
 
Αυτό δήλωσαν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή με νόμο που ψήφισε το 2015 αφαίρεσε από την Υπουργό Εργασίας το δικαίωμα καθορισμού των ωραρίων μέσω έκδοσης διαταγμάτων. Ωστόσο το θέμα δεν έχει επιλυθεί οριστικά αφού ουδέποτε ήλθαν στη Βουλή κανονισμοί για ρύθμιση των ωραρίων.
 
«Έχει τώρα δυόμισι χρόνια που περιμένουμε από την κυβέρνηση να έρθει με κανονισμούς για να ρυθμιστεί το θέμα, επιλέγουν να μην ρυθμίσουν αυτό το σύστημα, θα επαναφέρουμε την εξουσία στην Υπουργό και επιτέλους να επιλυθεί αυτό το ζήτημα ου ταλανίζει τόσες χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο», είπε.
 
Ερωτηθείσα αν ήταν τελικά λάθος η αφαίρεση της εξουσίας από την Υπουργό εξ αρχής, η κ. Ξάνθου είπε πως ο λόγος που το αφαιρέσαμε ήταν η αυθαίρετη απόφαση της Υπουργού η οποία αποφάσισε ότι ολόκληρη η Κύπρος θα ήταν μια συγκεκριμένη τουριστική περιοχή και άρα σε όλη τη επικράτεια της Κύπρου τα ωράρια θα ήταν ελευθεροποιημένα και θα μπορούσαν όλοι να εργάζονται όσες ώρες θέλουν χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τουλάχιστον τα ελάχιστα για τους εργαζομένους.
 

Βολές Βότση προς την κυβέρνηση για ωράριο καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 5 Φεβ 2019, 5:32 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 5 Φεβ 2019, 5:32 π.μ. ]

Βολές προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης με αφορμή το θέμα του ωραρίου καταστημάτων κάνοντας λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης προς ρύθμιση του ζητήματος.

Ο κ. Βότσης δήλωσε ότι εδώ και έξι μήνες έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό να τον ενημερώσει σχετικά με τα πορίσματα πρωτοβουλίας συγκέντρωσης υπογραφών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την οποία είχε αναλάβει ο ίδιος, μαζεύοντας συνολικά πέραν των 800 υπογραφών για κατάργηση του ωραρίου καταστημάτων τις Κυριακές.

Σημείωσε ότι η συνάντηση δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί εδώ και έξι μήνες. «Αντιλαμβάνομαι το βεβαρημένο πρόγραμμα του προέδρου της Δημοκρατίας γι’ αυτό και ανέμενα για έξι μήνες», είπε, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος τον παρέπεμψε να συζητήσει το θέμα με την υπουργό εργασίας.

«Η υπουργός εργασίας παρά το ότι έδειξε όλη την καλή θέληση, μου ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση από το υπουργικό για να προχωρήσει η διαδικασία ρύθμισης του θέματος με συγκεκριμένη πρόταση. Μέχρι σήμερα η πολιτική βούληση δεν υπάρχει», πρόσθεσε ο κ. Βότσης.

«Για μένα το θέμα έχει λήξει. Ζήτησα να αποσυρθεί η επιστολή μου για αίτημα συνάντησης με τον πρόεδρο. Πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να νικήσουμε το σύστημα. Θέλω να παραδεχτώ ότι έχουμε ηττηθεί», είπε.

Σημείωσε πως «κάθε μέρα φυτρώνει και ένα νέο mall ή μια νέα υπεραγορά» και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είχε ξεκινήσει με σκοπό την επαναφορά της νομοθεσίας ως είχε ώστε τα γενικά καταστήματα να είναι κλειστά την Κυριακή.

Χαρακτήρισε «ξέφραγο αμπέλι» την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και σημείωσε ότι «είναι καλοδεχούμενα τα mall αλλά σε ωράριο που να μην τους δίνει πλεονέκτημα έναντι των μεμονωμένων καταστημάτων, που αναγκάζονται να ακολουθούν με επιπτώσεις που προκαλούν ζημιά στην κοινωνική συνοχή».

Έρευνα για καρτέλ στην εμπορία καπνού για στριφτά τσιγάρα

αναρτήθηκε στις 5 Δεκ 2018, 6:31 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 5 Δεκ 2018, 6:31 π.μ. ]

Την καταγγελία έκανε ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ)

Ενδεχόμενο καρτέλ στις τιμές του καπνού για στριφτά τσιγάρα ερευνά η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) μετά από σχετική καταγγελία.

Η έρευνα αφορά συγκεκριμένες εταιρίες οι οποίες φέρονται να προχωρούσαν σε συνεννοήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές χονδρικής και λιανικής πώλησης του καπνού σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Την καταγγελία έκανε ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ).

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΠΑ:

«Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), ανακοινώνει ότι ύστερα από την ολοκλήρωση της δέουσας προκαταρκτικής έρευνας που διεξήχθη από την Υπηρεσία της, αποφάσισε ενεργώντας δυνάμει του άρθρου 17 των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων του 2008 και 2014 (εφεξής «ο Νόμος») να κινήσει διαδικασία εξέτασης εναντίον των εταιρειών Fereos Ltd, Cosmos Trading Ltd, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΛΙΜΙΤΕΔ, B.A.T. (Cyprus) Ltd και Cassandra Trading Ltd, αναφορικά με πιθανολογούμενες εκ πρώτης όψεως παραβάσεις του άρθρου 3(1)(α) του Νόμου και 101(1) στοιχ. ‘α της ΣΛΕΕ και κοινοποίησε προς τούτο Έκθεση Αιτιάσεων προς αυτές.

Η προκαταρκτική έρευνα διεξήχθη μετά από καταγγελία του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ).

Οι πιθανολογούμενες εκ πρώτης όψεως παραβάσεις που έχουν κοινοποιηθεί στις υπό αναφορά εταιρείες αφορούν τα ακόλουθα:

(Α) παράβαση του Άρθρου 3(1)(α) του Νόμου και του αντίστοιχου άρθρου 101(1) στοιχ. α’ της ΣΛΕΕ, συνεπεία της εναρμονισμένης πρακτικής από μέρους των εταιρειών προμήθειας λεπτοκομμένου καπνού για στριφτά τσιγάρα και συγκεκριμένα των εταιρειών Fereos Ltd, Cosmos Trading Ltd, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΛΙΜΙΤΕΔ, B.A.T. (Cyprus) Ltd, Cassandra Trading Ltd μέσω της κατάρτισης και κυκλοφορίας τιμοκαταλόγων χονδρικών και λιανικών τιμών και σιωπηρά ή εκ προθέσεως ανταλλαγής και απόκτησης ευαίσθητων πληροφοριών που έχει ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό του μεικτού περιθωρίου κέρδους (mark up) των πελατών τους με συνέπεια να περιορίζεται ο ενδοσηματικός και διασηματικός ανταγωνισμός στην σχετική αγορά λεπτοκομμένου καπνού που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων (στριφτών) τσιγάρων στην Κύπρο.

(Β) παράβαση του Άρθρου 3(1) (α) του Νόμου και του αντίστοιχου άρθρου 101(1) στοιχ. α’ της ΣΛΕΕ από μέρους των εταιρειών προμήθειας λεπτοκομμένου καπνού για στριφτά τσιγάρα και συγκεκριμένα των εταιρειών Fereos Ltd και Cosmos Trading Ltd, για εναρμονισμένη πρακτική που συνίσταται στον έμμεσο ή άμεσο καθορισμό ίδιων χονδρικών τιμών και ίδιων λιανικών τιμών μεταπώλησης στην αγορά λεπτοκομμένου καπνού για την κατασκευή στριφτών τσιγάρων και δη στα προϊόντα Golden Virginia, Old Holborn, Drum, Camel Essential και Winston, στην Κύπρο μέσω της κατάρτισης και κυκλοφορίας τιμοκαταλόγων χονδρικών και λιανικών τιμών και σιωπηρώς ή εκ προθέσεως ανταλλαγής και απόκτησης ευαίσθητων πληροφοριών με αποτέλεσμα τη νόθευση του ανταγωνισμού σε μεγάλο μέρος της αγοράς αλλά και τον περιορισμό του ενδοσηματικού και διασηματικού ανταγωνισμού στην σχετική αγορά.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η παρούσα ανακοίνωση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά αμιγώς ενημερωτικό. Η κοινοποίηση της Έκθεσης Αιτιάσεων δεν προδιαγράφει το τελικό αποτέλεσμα της υπόθεσης, αλλά και ούτε δύναται σε καμία περίπτωση να προκαταλάβει και/ή να υποκαταστήσει την τελική κρίση, της Επιτροπής.

Η Επιτροπή, με την ολοκλήρωση της περαιτέρω διαδικασίας εξέτασης, της ενώπιόν της υπόθεσης και εφόσον διεξαχθεί η σχετική προφορική διαδικασία και μελετηθούν οι τυχόν γραπτές και προφορικές θέσεις των εμπλεκομένων μερών και τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου της υπόθεσης, θα εκδώσει αιτιολογημένη απόφαση αναφορικά με την ύπαρξη ή μη παράβασης, την οποία θα κοινοποιήσει στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και θα την δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και στην ιστοσελίδα της, διασφαλίζοντας την εμπιστευτικότητα των στοιχείων και δεδομένων των επιχειρήσεων».

Πηγή: EconomyToday 

Καμπανάκι στο λιανικό εμπόριο

αναρτήθηκε στις 8 Οκτ 2018, 11:15 μ.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 8 Οκτ 2018, 11:15 μ.μ. ]

Σε συναγερμό βρίσκονται το τελευταίο διάστημα αρμόδιοι φορείς στον τομέα του λιανικού εμπορίου, που διαπιστώνουν σημαντική κάμψη στην εμπορική κίνηση, ιδίως στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το κλίμα στο λιανικό εμπόριο έχει επιδεινωθεί τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας σε επίπεδα προηγούμενων ετών.

Η κατάσταση στο λιανικό εμπόριο διαφοροποιείται από τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας, που αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 4%.

Η επιδείνωση του κλίματος φαίνεται να ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του έτους και κυρίως τον Ιούλιο.  Με βάση στοιχεία της Eurostat, ο όγκος του κύκλου λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 7,6% το πρώτο εξάμηνο.  Τον Ιούλιο όμως, όταν οι καταστηματάρχες άρχισαν να εντοπίζουν την επιδείνωση της κατάστασης, η αύξηση περιορίστηκε στο 1,7%..

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης ανέφερε στη StockWatch τρεις βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση στο λιανικό εμπόριο.

Πρώτον, σημειώνει, η διάχυτη ανησυχία όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και η αβεβαιότητα που υπάρχει, δεύτερο το κλείσιμο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και οι ψίθυροι για την κατάσταση στο συνολικό τραπεζικό σύστημα αλλά και οι επισκέψεις και αγορές στα κατεχόμενα.

«Οι αγορές και οι επισκέψεις στα κατεχόμενα έχουν πάρει άλλη διάσταση τόσο σε όγκο όσο και σε αριθμό», τονίζει ο κ. Κουρσάρης.

Ως ΠΟΒΕΚ, αναφέρει, «έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για τα θέματα του κανονισμού της πράσινης γραμμής ενώ συνάντηση ζητήσαμε και από τον υπουργό εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη».

Σοκ καταστηματαρχών

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταστηματαρχών ένδυσης και υπόδησης Λευκωσίας Λάκης Ζωίδης δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες.

«Από τον Ιούλιο περάσαμε και περνάμε ένα σοκ λόγω των εξελίξεων στο Συνεργατισμό. Ο κόσμος ίσως φοβάται με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση του αγοραστικού ενδιαφέροντος».

Παράλληλα, προσθέτει, υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός με τα κατεχόμενα που δεν προσφέρουν την ίδια ποιότητα. «Από την πλευρά των τελωνείων έχει αυξηθεί ο έλεγχος, ωστόσο θα πρέπει να εντατικοποιηθεί», τονίζει.

Ο κ. Ζωίδης εκφράζει την ελπίδα ότι με την αλλαγή της σεζόν και τις γιορτές των Χριστουγέννων το κλίμα στην αγορά θα αλλάξει.

Εμπορικά κέντρα

Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα, η κατάσταση διαφέρει.  Ο εκ των ιδιοκτητών του My Mall Λεμεσού, Ανδρέας Χατζημιτσής αναφέρει ότι δεν «διαβλέπουμε κάποια κάμψη στο λιανεμπόριο. Ίσως να επηρεάζονται από τις αγορές κατεχομένων κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, κάποια καταστήματα», σημειώνει.

Ο κύκλος εργασιών του My Mall Λεμεσού καταγράφει αύξηση 5% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 φθάνοντας τα €52 εκ. από €49,7 εκ., αναφέρει.  Όσον αφορά την επισκεψιμότητα στο εμπορικό κέντρο, καταγράφει άνοδο 4% το εννεάμηνο του 2018 φθάνοντας τα 3,3 εκ.

Ο γενικός διευθυντής του The Mall of Cyprus Κύπρος Χατζηστυλλής σημειώνει ότι μέχρι τα μέσα του έτους υπήρχε αύξηση στα εμπορικά κέντρα. Προσθέτει όμως ότι «μετά τον Αύγουστο και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η αγορά είναι μουδιασμένη».

Της Γεωργίας Χαννή

Θέλουν «πράσινο ταμείο» για έσοδα από πλαστικές σακούλες

αναρτήθηκε στις 12 Σεπ 2018, 7:06 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin

Την απάντηση του υπουργείου οικονομικών σε ότι αφορά το αίτημα για δημιουργία πράσινου ταμείου στο οποίο να μπαίνουν οι εισπράξεις από τη χρέωση πλαστικών σακουλών αναμένει η επιτροπή περιβάλλοντος.

Η επιτροπή περιβάλλοντος συζήτησε το θέμα της εφαρμογής κατά τους δύο τελευταίους μήνες, της νομοθεσίας για την χρέωση των πλαστικών σακουλών, διαπιστώνοντας εκ νέου κενά που είχαν επισημανθεί και πριν από τη ψήφιση της νομοθεσίας.

Από την 1η Ιουλίου, όλες οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται με το ποσό των 5 σεντ συν ΦΠΑ, με εξαίρεση αυτές των γεωργικών φυτών και κηπευτικών ειδών, τις σακούλες δηλαδή που προμηθεύονται οι καταναλωτές από τις κατά τόπους φρουταρίες. 

Σύμφωνα με το νόμο, το 50% των εσόδων που εισπράττουν οι υπεραγορές από την πώληση σακουλών θα έπρεπε να διοχετεύεται στην χορήγηση επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών ενώ, το υπόλοιπο 50% θα έπρεπε να δαπανείται για περιβαλλοντικές εκδηλώσεις.

Εντούτοις, τα μέλη της επιτροπής φαίνεται να απασχολεί, όπως και πριν την ψήφιση του νόμου, η ιδέα της δημιουργίας ενός ταμείου στο οποίο να μπαίνουν τα εν λόγω ποσά και να τυγχάνουν διαχείρισης για σκοπούς περιβαλλοντικών δράσεων.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, στη νομοθεσία υπάρχουν γκρίζες ζώνες αναφορικά με το που πηγαίνουν τα χρήματα από τις εισπράξεις.

Ο κ. Αδάμου κάλεσε τον εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών να μεταφέρει το αίτημα της επιτροπής σε ότι αφορά την ανάγκη δημιουργίας «πράσινου ταμείου» στον υπουργό οικονομικών.

Η επιτροπή θα αναμένει την απάντηση του υπουργού, για να αποφασίσει σε σχέση με τα επόμενα της βήματα και κατά πόσο θα υπάρχει η ανάγκη συνάντησης με τον υπουργό.

Μείωση 80% στην χρήση των πλαστικών σακουλών

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, η χρήση των πλαστικών σακουλών μειώθηκε κατά 80% από 1,3 εκ. το μήνα στις 180 χιλ. το μήνα.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα καλό αποτέλεσμα και σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους του κόσμου.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που ανακύπτουν στην νομοθεσία σε σχέση με τις εισπράξεις από την πώληση σακουλών, σημειώνοντας ότι διαφαίνεται έντονα η ανάγκη δημιουργίας φορέα ή ταμείου για την είσπραξη των χρημάτων, προς αποφυγή της αισχροκέρδιας.

Σημείωσε επίσης, ότι τέθηκε η εισήγηση τα χρήματα να εισπράττονται από την Green Dot εντούτοις, όπως ανέφερε, είναι ιδιωτική εταιρεία και υπάρχει η ανησυχία ότι δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

Ο βουλευτής των οικολόγων και μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος Χαραλάμπος Θεοπέμπτου σημείωσε ότι εάν φτάσουμε στο σημείο που δεν θα βελτιώνεται άλλο η κατάσταση, το επόμενο στάδιο θα είναι η κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, υποστήριξε ότι όπως σε άλλες χώρες, πρέπει να δημιουργηθεί «πράσινο ταμείο» όπου να πηγαίνουν οι εισπράξεις από το ειδικό τέλος και να έχουν πρόσβαση άτομα και επιχειρήσεις για χρηματοδότηση δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος.

«Από την στιγμή που δεν επενδύονται οι εισπράξεις, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι είδαν το ειδικό τέλος ως χαράτσι και θεωρούν ότι βγάζει κέρδος η υπεραγορά ή το κράτος.

Της Μαρίας Χαμπή

1-10 of 157