Συστήματα παρακολούθησης και συναγερμού

αναρτήθηκε στις 8 Απρ 2013, 6:39 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 8 Απρ 2013, 6:39 π.μ. ]
Aγαπητοί συνάδελφοι,

Συνεχίζουμε σ’ αυτό το τεύχος με το πολύ καυτό θέμα της ασφάλειας των καταστημάτων μας και την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης και συναγερμού. Θα ασχοληθούμε κυρίως με κάποια μυστικά που είναι πολύ ουσιώδη και απαραίτητα για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αυτών. Δεν αρ-
κεί να τοποθετήσουμε συστήματα παρακολούθησης και συναγερμού και να πιστεύουμε ότι όλα θα λειτουργούν άψογα. Πρέπει να προσέξουμε κάποια πολύ βασικά σημεία τα οποία οι τεχνικοί που ασχολούνται με την εγκατάσταση των συστημάτων αγνοούν είτε γιατί τα υποτιμούν, είτε γιατί δεν τα γνωρίζουν.

Συστήματα συναγερμού

Υπάρχουν αρκετά είδη συστημάτων συναγερμού.Μπορούμε να καλύψουμε το χώρο μας με ανιχνευτές κίνησης, με μαγνητικές επαφές για πόρτες και παράθυρα (ασύρματες ή με καλώδια), ανιχνευτές δόνησης για σταθερές τζαμαρίες, ανιχνευτές πίεσης, δέσμες φωτός, laser κλπ. Όλοι οι ανιχνευτές ενώνονται με την κεντρική μονάδα ελέγχου (ΚΜΕ). Η ΚΜΕ θα πρέπει να έχει ανεξάρτητη πηγή ενέργειας (μπαταρία) την οποία να ελέγχουμε τακτικά, κάθε 3-4 μήνες. Το ίδιο συχνά
ελέγχουμε τις μπαταρίες στους ασύρματους ανιχνευτές. Καλό θα ήταν να έχουμε και 2η μπαταρία (π.χ. ένα UPS). Ενώνουμε το σύστημα με ένα ασύρματο τηλέφωνο (GSM) από το οποίο μπορούμε να παίρνουμε ειδοποιήσεις στο δικό μας κινητό, για όλες τις αλλαγές που θα συμβαίνουν στο κατάστημά μας. Δηλαδή μπορεί να μας ειδοποιεί για το πότε ανοίγει ή κλείνει το κατάστημα και από ποιο εξουσιοδοτημένο άτομο, αν έχει σημειωθεί διακοπή ρεύματος κ.ά. Έξω θα πρέπει να υπάρχει σειρήνα με δική της αυτόνομη μπαταρία ίσως και δυο σειρήνες ή ακόμα και μια τρίτη εικονική (ψεύτικη). Στη συνέχεια θα πρέπει να προβούμε στις εξής ενέργειες:

Πρώτο, κάνουμε πραγματική δοκιμή λειτουργίας του συναγερμού με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης.
Δεύτερο, ελέγχουμε κάθε 2-3 μήνες εάν λειτουργεί σωστά το σύστημα.
Τρίτο, ελέγχουμε τις μπαταρίες των συσκευών κάθε 2-3 μήνες.

Συστήματα παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος
Αφού επιλέξουμε την κεντρική μονάδα, όπου θα καταγράφονται όλοι οι χώροι από τις κάμερες, είτε αυτή είναι ένας υπολογιστής, είτε ένα DVR εγγραφέας, τοποθετούμε μέσα και έξω από το κατάστημα τις κάμερες, προσέχοντας να καλύψουμε όσο το δυνατό καλύτερα το χώρο. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι για να βάλουμε σύστημα παρακολούθησης:

1) Να παρακολουθούμε ζωντανά ή αργότερα με την ησυχία μας το κατάστημα για περιπτώσεις κλοπών από πελάτες ή άλλους.
2) Να ελέγχουμε αν ο υπάλληλός μας στο ταμείο «κτυπά» σωστά στην ταμειακή, ή αν η συμπεριφορά του με τους πελάτες μας είναι η ενδεικνυόμενη.
3) Να ξέρουμε ποιοι πέρασαν έξω από το κατάστημά μας, τι ώρα και τι έκαναν. Βλέπουμε για παράδειγμα τι ώρα ήλθαν από το πρακτορείο Τύπου και αν πήραν όλες τις επιστροφές μας.
4) Αν έχουμε υποστεί διάρρηξη και για κάποιο λόγο δεν σήμανε ο συναγερμός, να μπορέσουμε να δούμε τι έγινε στο κατάστημά μας και τι ώρα.

Μην χρησιμοποιείτε ασύρματες κάμερες γιατί μπορεί επιτήδειοι να υποκλέψουν τις εικόνες ή ακόμα και να τις «τυφλώσουν» με τη χρήση διαφόρων μηχανημάτων

Τι πρέπει να προσέξουμε:
• Βάζουμε υπολογιστή ή DVR με δίσκο μεγάλης χωρητικότητας τουλάχιστον 500GB, για να γράφει πιο πολλές μέρες. Οπωσδήποτε επιλέγουμε να γράφουμε τα πιο πολλά καρέ, τουλάχιστον πάνω από 15 καρέ/sec, για να μην χάνουμε σκηνές.
• Βάζουμε UPS (μπαταρία) στο σύστημα και στην τροφοδοσία των καμερών για να καταγράφει ακόμα και όταν έχουμε διακοπή ρεύματος. Για μεγαλύτερη ασφάλεια βάζουμε διπλά UPS.
• Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε ασύρματες κάμερες γιατί μπορεί κάποιοι να υποκλέψουν τις εικόνες, ή ακόμα και να τις «τυφλώσουν» με διάφορα μηχανήματα, ή να τις αχρηστέψουν.
• Αφήνουμε αναμμένα φώτα τη νύχτα στο ταμείο και στον εξωτερικό χώρο, πρώτο για να εκφοβίζουμε επίδοξους διαρρήκτες και δεύτερο για να μπορούμε να τους καταγράφουμε. Επειδή μπορεί να προκαλέσουν διακοπή ρεύματος,θα έχουμε φροντίσει να βάλουμε πάνω από το ταμείο και τον εξωτερικό χώρο φωτισμό έκτα-
κτης ανάγκης.
• Βάζουμε πάνω και πίσω από το ταμείο και στον εξωτερικό χώρο κάμερες υψηλής ευκρίνειας, για να έχουμε δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησης και καταγραφής.
• Συνδέουμε το σύστημα μέσω internet με τον υπολογιστή που έχουμε στο σπίτι ή στο γραφείο (προτιμούμε άλλο χώρο από αυτόν του καταστήματος) και έτσι μπορούμε να παρακολουθούμε από εκεί το κατάστημα αλλά και να καταγράφουμε όλες τις κινήσεις. Αν κάτι πάει στραβά με τον υπολογιστή του καταστήματος έχουμε τα στοιχεία στον εφεδρικό υπολογιστή.
• Τοποθετούμε όσες κάμερες χρειάζονται για να καλύψουμε το χώρο μας μέσα και έξω, αλλά βάζουμε και κάποιες εικονικές που μοιάζουν σαν αληθινές.
• Δεν βάζουμε ποτέ σε οθόνη ορατή στους πελάτες όλες τις κάμερες που έχουμε, γιατί έτσι δείχνουμε τα τυχόν «νεκρά» σημεία, δηλαδή μέρη που δεν καλύπτονται από τις κάμερες. Οπωσδήποτε δεν αφήνουμε πρόσβαση στις κάμερες του ταμείου στο προσωπικό.
• Βάζουμε στην είσοδο επιγραφή ότι ο χώρος καλύπτεται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Προσοχή: Μην τοποθετήσετε ποτέ και για κανένα λόγο κάμερες στις τουαλέτες, ή σε χώρους ιδιωτικής πρόσβασης. Απαγορεύεται! Συμβουλή μας είναι να συνδυάσετε συστήματα συναγερμού και συστήματα παρακολούθησης, αλλά και πάλι φροντίστε να κλειδώνετε πολύ καλά το κατάστημά σας και να το αφήνετε κάπως φωτισμένο. Έτσι δεν προκαλείτε τους επίδοξους διαρρήκτες.

Ανδρέας Εγγλέζος
Πτυχιούχος ηλεκτρονικός,
Γραμματέας ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε.

Από το τεύχος Νοεμβρίου  2011 του Convenience
Comments