Μέτρα εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος από τη χρήση ψυγείων ανοιχτού τύπου

αναρτήθηκε στις 8 Απρ 2013, 6:16 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 8 Απρ 2013, 6:47 π.μ. ]
Θέμα μας αυτήν τη φορά είναι τα ψυγεία ανοιχτού τύπου που είναι τόσο της μόδας, λόγω της όμορφης παρουσίασης των προϊόντων, αλλά και της εξοικονόμησης χώρου.

Τα ψυγεία αυτά λειτουργούν με τριφασικό ρεύμα και έτσι πετυχαίνουμε ισομερή κατανομή κατανάλωσης ρεύματος στις τρεις φάσεις, άρα έχουμε τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση όσον αφορά τον ισολογισμό φάσεων (balance). Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουμε επαρκή χώρο στο κατάστημά μας και αποφασίζουμε να βάλουμε ψυγείο περίπου έξι μέτρων.

Συμβουλή 1: Μην βάλετε ψυγείο με μία μηχανή, αλλά με δύο. Πρώτος λόγος είναι για να δουλεύουν πιο ξεκούραστα οι μηχανές, γεγονός που συνεπάγεται λιγότερη κατανάλωση, και δεύτερος λόγος η ασφάλεια. Εάν τύχει να χαλάσει η μια μηχανή, μπορείτε να συντηρήσετε κάποια ευπαθή προϊόντα μετακινώντας τα στην πλευρά του ψυγείου, όπου η μηχανή δουλεύει. Οπωσδήποτε θα πρέπει ο τεχνικός που θα τοποθετήσει το ψυγείο να κάνει σωστές και μελετημένες ρυθμίσεις στις θερμοκρασίες λειτουργίας των δύο μηχανών, ισοζυγίζοντας τις ώρες λειτουργίας τους. Αυτό μπορεί να γίνει με συνεχόμενες μετρήσεις θερμοκρασίας και χρονομετρήσεις λειτουργίας των μηχανών για 2-3 συνεχόμενες μέρες.

Συμβουλή 2: Τοποθετούμε τις μηχανές έξω από το κατάστημα και γλιτώνουμε τη θερμότητα που προκαλούν εντός του εσωτερικού χώρου.

Συμβουλή 3: Πριν προχωρήσετε στην αγορά, μελετήστε καλά τις προδιαγραφές των μηχανών, κοιτάζοντας κυρίως την εγγύηση και μετά την κατανάλωση ρεύματος. Μέχρι εδώ όλα καλά και άγια! Με τις επιλογές μας κάναμε πιο όμορφο και σύγχρονο το κατάστημά μας και επιτύχαμε την εξοικονόμηση ρεύματος που επιδιώκαμε. Έλα, όμως, που ο στόχος της εξοικονόμησης δεν επιτεύχθηκε! Εδώ είναι η μεγάλη παραπλάνηση. Προηγουμένως είχαμε 4, 5 ή ακόμα και 6 ψυγεία που, όταν δούλευαν, ζεσταινόταν το κατάστημά μας από τις μηχανές τους, αλλά είχαν πόρτες. Και οι πόρτες διατηρούσαν τη θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο με μόνη απώλεια θερμοκρασίας όταν κάποιος το άνοιγε.


Μείωση του λογαριασμού ρεύματος μέχρι και
30% μπορείτε να πετύχετε με την τοποθέτηση
συρτών πόρτων στα ψυγεία ανοικτού τύπου

Διατήρηση θερμοκρασίας
Τα ψυγεία ανοιχτού τύπου έχουν τη λεγόμενη αεροκουρτίνα, με τη βοήθεια της οποίας γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί η θερμοκρασία που δημιουργούν οι μηχανές τους. Αυτή η αεροκουρτίνα, όσο δυνατή και αν είναι, δεν είναι αρκετά αξιόπιστη. Τοποθετήσαμε, λοιπόν, με τη βοήθεια κάποιου καλού τεχνίτη-αλουμινιτζή, έξι συρτές πόρτες, με διπλό γυαλί laminate (ειδικό θερμομονωτικό και άθραυστο) και ξεκινήσαμε τις μετρήσεις μας. Για μια βδομάδα με τις πόρτες πάνω στο ψυγείο και σε συνθήκες λειτουργίας του καταστήματος, δηλαδή με τους πελάτες και τους διάφορους τροφοδότες να παίρνουν ή να τοποθετούν προϊόντα στο ψυγείο, ανοιγοκλείνοντας τις πόρτες όποτε χρειαζόταν, κάναμε καταγραφή τις ώρες που δούλευαν οι μηχανές του ψυγείου. Βρήκαμε ότι για επτά μέρες, από τις 7π.μ. μέχρι τις 12μ.μ., οι δύο μηχανές δούλεψαν συνολικά 60 ώρες (προσθέσαμε τις ώρες λειτουργίας και των δύο μηχανών). Την επόμενη βδομάδα, αφαιρέσαμε εντελώς τις πόρτες και κάναμε τις ίδιες μετρήσεις, με τις ίδιες συνθήκες λειτουργίας του καταστήματος. Αποτέλεσμα: Οι δύο μηχανές δούλεψαν συνολικά 86 ώρες στις επτά μέρες.

Συμπέρασμα: Είχαμε εξοικονόμηση της τάξης του 30% με τις πόρτες τοποθετημένες. Δηλαδή για το δίμηνο –με τιμές Απριλίου– θα είχαμε κατανάλωση ρεύματος αξίας €775 χωρίς τις πόρτες και €540 με τις πόρτες. Έτσι, καταλήγουμε στη:

Συμβουλή 4: Τοποθετήστε συρτές πόρτες στα ψυγεία ανοιχτού τύπου.Συνεχίζουμε με την εξοικονόμηση ρεύματος και έχουμε ακόμα κάποια μικρά μυστικά. Στα  διάφορα ψυγεία που έχουμε, είτε συντήρησης είτε κατάψυξης, προσέχουμε οκτώ σημεία που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που τα ενώνουμε με την πρίζα:

1ο: Το καλώδιο να είναι ακριβώς όσο απέχει το ψυγείο από την πρίζα και αν είναι δυνατόν να είναι μικρότερο από 1,8 μέτρα.
2ο: Δεν παίρνουμε ποτέ ρεύμα από πολύπριζο. Υπάρχει κίνδυνος λόγω χαλάρωσης ή υπερθέρμανσης να προκληθεί πυρκαγιά, ή στην καλύτερη περίπτωση, να καεί η ασφάλεια της πρίζας.
3ο: Αν είναι μεγάλο το καλώδιο, ΠΟΤΕ μην το τυλίγετε σε κύκλους σπείρες, γιατί αυτές (οι σπείρες) λειτουργούν σαν πηνία (ηλεκτρομαγνήτες) με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι και 40% περισσότερη κατανάλωση στο κάθε ψυγείο.
4ο: Προσέχουμε τις πόρτες να είναι πάντα κλειστές.
5ο: Τοποθετούμε τα ψυγεία σε στεγασμένο και σκιερό χώρο ή στην ιδανική περίπτωση σε κλιματιζόμενο χώρο.
6ο: Αν έχουμε τριφασικό ρεύμα, με τη βοήθεια του ηλεκτρολόγου μας, διαχωρίζουμε και κατανέμουμε τα ψυγεία μας ισοδύναμα στις τρεις φάσεις, ανάλογα με το φορτίο του κάθε ψυγείου.
7ο: Ρυθμίζουμε τους θερμοστάτες των ψυγείων στις επιτρεπόμενες από το Nόμο θερμοκρασίες, και ποτέ πιο κάτω, σε απόλυτους αριθμούς. Οι θερμοκρασίες αυτές είναι:
α. Για ψυγεία συντήρησης με τρόφιμα από 2οC-7οC
β. Για ψυγεία κατάψυξης (παγωτών) από -15οC.
8ο: Μειώστε όσο το δυνατόν τον αριθμό των ψυγείων σας.
Αν ακολουθήσετε τις πιο πάνω συμβουλές, τότε μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 25%-35% κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανδρέας Εγγλέζος
(Πτυχιούχος ηλεκτρονικός, Γραμματέας ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε.)

Convenience Σεπτέμβριος 2011 (Τεύχος 7)
Comments