Υπόγειες μεθοδεύσεις των υπεραγορών για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους

αναρτήθηκε στις 7 Απρ 2013, 7:01 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 7 Απρ 2013, 7:09 π.μ.από Ares Neophytou ]

Παιγνίδια πίσω από την προσπάθεια μείωσης των τιμών βασικών προϊόντων 

Η δήθεν υπεύθυνη στάση των υπεραγορών έναντι της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για μείωση των τιμών βασικών προϊόντων και η ευκολία με την οποία προχώρησαν σε δραστικές μειώσεις στις τιμές του γάλακτος, μπορεί να ξενίζουν τους καταναλωτές όχι όμως κι εμάς που γνωρίζουμε ποιες είναι οι μεθοδεύσεις τους και τι προσπαθούν να κερδίσουν μέσα από αυτές τις ενέργειες.

Πρώτα απ’ όλα είναι σαφές, από τις μειώσεις τιμών που ανακοίνωσαν, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κερδοσκοπούσαν σε βάρος των καταναλωτών εκμεταλλευόμενοι υψηλά ποσοστά προμηθειών από τις γαλακτοβιομηχανίες, τα οποία ποτέ δεν παραχωρήθηκαν στα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης και τα περίπτερα.

Πίσω από την όλη κινητικότητα κρύβεται η προσπάθεια των υπεραγορών να επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους την Τετάρτη το απόγευμα και τις Κυριακές. Δεν είμαστε απλώς πεπεισμένοι ότι αυτές είναι οι προθέσεις τους. Έχουμε αποδείξεις. Μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες υπεραγορών απέστειλε πριν από μερικές ημέρες στον Υπουργό Εμπορίου επιστολή στην οποία αναφέρει επί λέξει: «Με τους περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ο καταναλωτής δεν έχει επιλογή ψωνίσματος από υπεραγορές τόσο το απόγευμα της Τετάρτης όσο και την Κυριακή…». Σε άλλο σημείο της ίδιας επιστολής, η εν λόγω υπεραγορά καλεί τον Υπουργό Εμπορίου, σε συνεργασία με τον συνάδελφό του Υπουργό Εργασίας, να μελετήσει σε βάθος το ωράριο λειτουργίας των υπεραγορών σε σύγκριση με το ωράριο λειτουργίας των φούρνων. «Ευελπιστούμε σύντομα στην διαφοροποίηση των ωραρίων λειτουργίας των υπεραγορών…», καταλήγει.

Αφού, λοιπόν, κατάφεραν να αποδυναμώσουν τα άλλα καταστήματα και κυρίως τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης και τα περίπτερα, στερώντας τους το δικαίωμα διάθεσης ενός μεγάλου όγκου προϊόντων, με αντάλλαγμα δήθεν το ωράριο, έρχονται τώρα να διεκδικούν επέκταση του ωραρίου τους για να δώσουν τη χαριστική βολή σε όλους τους άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του δικού μας κλάδου.

Κατά τη συνάντησή μας με τον Υπουργό Εμπορίου, ως Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης χαιρετίσαμε την εκστρατεία που ανέλαβε για έλεγχο και συγκράτηση των τιμών βασικών προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών και δηλώσαμε πρόθυμοι και έτοιμοι να συνεργαστούμε με το Υπουργείο για να συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, σε αυτή την προσπάθεια και στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει.

Όσον αφορά το δικό μας κλάδο, εξηγήσαμε στον κ. Υπουργό ότι:

1. Ο κύριος όγκος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων μας προέρχεται από τις πωλήσεις εφημερίδων και περιοδικών, καπνικών προϊόντων, καρτών προπληρωμένης τηλεφωνίας και λαχείων. Για όλα τα πιο πάνω, οι προμήθειες που λαμβάνουμε και κατ’ επέκταση οι λιανικές τιμές πώλησης, είναι σχεδόν απόλυτα προκαθορισμένες.

2. Οι αυξημένες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων μας (πολλά λειτουργούν σε 24ωρη βάση), σε συνδυασμό με τη μείωση των προϊόντων που έχουμε δικαίωμα να διαθέτουμε (τα οποία καθορίζονται από το Νόμο που ρυθμίζει τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου), αύξησαν τα έξοδα λειτουργίας και μείωσαν αισθητά τα έσοδα των καταστημάτων μας.

3. Στο δικό μας κλάδο ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού περιπτέρων και καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης, όσο και λόγω της διάθεσης όλων σχεδόν των προϊόντων μας από άλλες κατηγορίες καταστημάτων (υπεραγορές, φούρνους, βενζινάδικα, φαρμακεία). Συνεπώς, δεν έχουμε πολλά περιθώρια αύξησης τιμών αν θέλουμε να διατηρήσουμε ή και να αυξήσουμε την πελατειακή μας βάση.

4. Σε σχέση με τα δύο βασικά προϊόντα επί των οποίων επικεντρώνει τις προσπάθειες ο Υπουργός Εμπορίου, εξηγήσαμε ότι τα καταστήματά μας δεν έχουν δικαίωμα διάθεσης οποιωνδήποτε προϊόντων αρτοποιίας, ενώ όσον αφορά το γάλα, οι τιμές μας κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με εκείνα των υπεραγορών και των φούρνων, παρά το γεγονός ότι το δικό μας περιθώριο κέρδους από τις γαλακτοβιομηχανίες είναι ελάχιστο έναντι των άλλων κατηγοριών.

17 Ιουλίου 2009
Comments