Επιτέλους, πείτε «όχι» στους μεγάλους της αγοράς

αναρτήθηκε στις 30 Μαρ 2013, 3:54 μ.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 25 Σεπ 2013, 2:05 π.μ.από Ares Neophytou ]

ΣΥΚΑΔΕ: Στόχος της επέκτασης του ωραρίου είναι η εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Του Ανδρέα Θεοδούλου*

Οι μεγάλοι της αγοράς, οι οποίοι μονίμως όχι απλώς επιδιώκουν αλλά απαιτούν όλοι και όλα να κινούνται στους δικούς τους ρυθμούς και να προσαρμόζονται στη λογική των δικών τους συμφερόντων, έπεσαν κυριολεκτικά με τα μούτρα πάνω στην κυβέρνηση, τα κόμματα, τους πολιτικούς και όποιον άλλο θεωρούν ότι μπορούν να επηρεάσουν (εκβιάσουν), για να επιτύχουν επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τους.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθούν να πείσουν ότι ο λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν περισσότερα, είναι γιατί δεν έχουν χρόνο να το πράξουν. Όχι ότι ο κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση περιορίζοντας τα έξοδά του. Όχι ότι αναγκάστηκε, ως αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων του, να αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες. Όχι ότι οι τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα και δεν δανείζουν πλέον σχεδόν κανένα. Όχι ότι πέραν των τριάντα χιλιάδων συμπολιτών μας είναι άνεργοι και αδυνατούν –μαζί με χιλιάδες άλλους χαμηλόμισθους– να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Εμείς, που γνωρίζουμε καλά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται και τις τακτικές που ακολουθούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, ξέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν κάτι τέτοιο. Και ξέρουμε ότι ο στόχος τους δεν είναι ούτε η αναθέρμανση της αγοράς ούτε ασφαλώς η μείωση της ανεργίας. Είναι η ολοκληρωτική εξαφάνιση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν περίπου δύο στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στον τόπο μας και απασχολούν περίπου 200.000 άτομα).

Καλούμε την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους πολιτικούς, πριν υποκύψουν στις πιέσεις της μικρής ομάδας μεγαλοεπιχειρηματιών του τόπου, να αναλογιστούν τις συνέπειες των επιλογών τους.

Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι μόνο δεν θα προσλάβουν νέο προσωπικό αλλά θα εξαναγκάσουν –ίσως και με την απειλή της απόλυσης– τους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερες ώρες, μάλιστα χωρίς την καταβολή υπερωριών.

Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι και στις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις που θα χρειαστούν προσωπικό, η προτεραιότητά τους θα είναι η πρόσληψη χαμηλόμισθων αλλοδαπών και όχι Κυπρίων, όπως κάνουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι λεγόμενοι «μεγάλοι παίκτες» οι οποίοι επεκτάθηκαν πέραν των δυνατοτήτων της ίδιας της αγοράς και έχουν γονατίσει κυριολεκτικά εμπόρους και προμηθευτές, ακόμη και τράπεζες, με τις καθυστερημένες οφειλές τους.

Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι ούτε η επέκταση του ωραρίου ούτε η καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα ανακόψουν την πορεία κάποιων από τους μεγάλους του εμπορίου προς την κατάρρευση, με ανυπολόγιστες ζημιές για τις τράπεζες, τους εργαζομένους και την οικονομία στο σύνολό της.

Καλούμε τους επιχειρηματικούς και εργοδοτικούς συνδέσμους (ΟΕΒ και ΚΕΒΕ), να ταχθούν στο πλευρό της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων του τόπου (και μελών τους) και να πάψουν συστηματικά και εργολαβικά να προωθούν τα συμφέροντα των λίγων μεγάλων. Διαφορετικά, ούτε ως οργανωμένοι σύνδεσμοι, ούτε ως μεμονωμένες επιχειρήσεις έχουμε οποιοδήποτε λόγο να είμαστε μέλη σε Ομοσπονδίες και Επιμελητήρια που καθημερινά πολεμούν τα συμφέροντα και την ίδια την επιβίωσή μας.

Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουν όλοι εάν οι διακηρύξεις τους ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας», δεν είναι σύνθημα και λόγια κενά περιεχομένου. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουν ότι συνειδητοποιούν, όπως και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, «τη σημαντικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφορικά με τις δυνατότητες που έχουν λόγω της ευελιξίας τους και της απλής οργανωτικής δομής που τις χαρακτηρίζει στην αντιμετώπιση κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων».

Κάθε άλλη επιλογή θα είναι ολέθρια για το σύνολο της οικονομίας του τόπου.

*Ο Ανδρέας Θεοδούλου είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης.

2 Μαρτίου 2012