Ο ΣΥΚΑΔΕ χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής  για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 8 Μαΐ 2015, 1:34 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 8 Μαΐ 2015, 1:34 π.μ. ]

Έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για στήριξη των μικρομεσαίων


Ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ) χαιρετίζει την υπεύθυνη στάση που επέδειξε η Βουλή και την απόφασή της να θέσει τέρμα στην ελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

 «Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για επάνοδο στην ομαλή λειτουργία της αγοράς του λιανικού εμπορίου», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΔΕ, Ανδρέας Θεοδούλου, προσθέτοντας ότι η Βουλή επέδειξε «υπεύθυνη στάση και στήριξε τους μικρομεσαίους αντί τα μεγάλα συμφέροντα».

Με την πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς προκλήθηκε μετακύλιση της πίττας της αγοράς σε 4-5 μεγάλους παίκτες του λιανικού εμπορίου,  οι οποίοι στόχο έχουν την εξαφάνιση των μικρών καταστημάτων και τη συγκέντρωση ολόκληρης της αγοράς στα χέρια τους. Σημειώνουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έκλεισαν εκατοντάδες περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης ενώ αντίστοιχη πορεία παρουσίασαν και άλλες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Τα διατάγματα του Υπουργείου Εργασίας, ακύρωσαν τη φιλοσοφία της Νομοθεσίας του 2006 και κατ’ επέκταση προκλήθηκε αδικία σε βάρος των Ειδικών καταστημάτων. Η νομοθεσία του 2006 διαχώριζε τα καταστήματα σε Γενικά (με περιορισμούς στα ωράρια λειτουργίας αλλά όχι στα προϊόντα που πωλούν) και σε Ειδικά (με διευρυμένα ωράρια λειτουργίας αλλά με περιορισμούς στα προϊόντα που μπορούν να πωλούν). Με τη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου, μέσω των διαταγμάτων της Υπουργού Εργασίας, η φιλοσοφία της νομοθεσίας είχε ανατραπεί εις βάρος των Ειδικών καταστημάτων, αφού με τα διατάγματα τα Γενικά καταστήματα απολάμβαναν διευρυμένα ωράριο, ενώ τα Ειδικά καταστήματα συνέχισαν να υφίστανται σημαντικούς περιορισμούς στα προϊόντα.

Αντιλαμβανόμενοι τις συνθήκες που επικρατούν στην Κυπριακή οικονομία, ως ΣΥΚΑΔΕ δεχθήκαμε τη λειτουργία Γενικών καταστημάτων με διευρυμένα ωράρια σε καθημερινή βάση συμπεριλαμβανομένων των εορτών, των αργιών, της Τετάρτης και του Σαββάτου όχι όμως και της Κυριακής. 

Ο ΣΥΚΑΔΕ εκφράζει την ετοιμότητά του για ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην όποια του απόφαση να έχει ως γνώμονα τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

8/5/2015