Κλειστές την Κυριακή οι υπεραγορές

αναρτήθηκε στις 31 Ιουλ 2016, 11:02 μ.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 31 Ιουλ 2016, 11:03 μ.μ. ]

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΚΑΔΕ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες της επέκτασης των ωραρίων, προτείνει επίσης όπως ο Τύπος και τα καπνικά προϊόντα να καθοριστούν ως αποκλειστικά προϊόντα για τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης

Σε τρία χρόνια, έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 600 επιχειρήσεις, ενώ καθημερινά παρατηρείται και το κλείσιμο άλλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου

Πολλοί πελάτες μας αγοράζουν καπνό λαθραία από τα κατεχόμενα και χαρτάκια και φιλτράκια από τα περίπτερα


Η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων έχει πλήξει περισσότερο από κάθε άλλη επιχείρηση τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμό τους. Όπως δηλώνει στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ) Ανδρέας Θεοδούλου, τα τελευταία τρία χρόνια έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 600 επιχειρήσεις, ενώ καθημερινά παρατηρείται και το κλείσιμο άλλων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου.

Προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες της επέκτασης των ωραρίων, ο ΣΥΚΑΔΕ προτείνει όπως ο Τύπος και τα τσιγάρα και γενικά τα καπνικά προϊόντα να καθοριστούν αποκλειστικά προϊόντα για τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης, κάτι που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδούλου τονίζει ότι με τον καθορισμό συγκεκριμένων σημείων πώλησης των τσιγάρων, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων από τα κατεχόμενα, που έχει καταστεί μάστιγα για την κυπριακή οικονομία.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για στήριξή τους. Μεταξύ άλλων προτείνει όπως οι υπεραγορές να μένουν κλειστές τις Κυριακές, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, φούρνοι, φρουταρίες κτλ.

Φιλελευθεροποίηση των ωραρίων

Πώς επηρέασε τον κλάδο σας η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων των καταστημάτων;

Τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη επιχείρηση από τη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων. Η ισορροπία που υπήρχε στην αγορά με τον Νόμο του 2006 έχει ανατραπεί εις βάρος των ειδικών καταστημάτων, αφού πλέον τα γενικά καταστήματα απολαμβάνουν διευρυμένα ωράριο, ενώ τα ειδικά καταστήματα υφίστανται σημαντικούς περιορισμούς στα προϊόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση της πίτας της αγοράς της Κυριακής στις υπεραγορές.

Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία της ανεργίας στον κλάδο σας μετά το 2013 και των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει;

Μόνο στον δικό μας κλάδο (περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης) τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου διανομής Τύπου, έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 600 επιχειρήσεις, ενώ καθημερινά παρατηρείται και το κλείσιμο άλλων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου. Επίσης, έχει καταγραφεί ότι λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων, η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες.

Πώς οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου αντιμετώπισαν την αβεβαιότητα που επικρατεί εδώ και μήνες, αφού δεν ισχύει πλέον ο Νόμος του 2006;

Δυστυχώς τα Δικαστήρια δεν έδωσαν τις γνωματεύσεις που θα παρείχαν τις λύσεις στο πρόβλημα. Όλα πλέον κρέμονται από πολιτικές αποφάσεις, καθώς το Υπουργείο κρατά το τιμόνι και η Βουλή το χειρόφρενο και καθώς ο χρόνος περνά, τα καταστήματά μας στραγγαλίζονται από την ασυδοσία των μεγάλων του λιανικού εμπορίου, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, μένοντας ακόμη περισσότερες ώρες ανοιχτοί απ' ό,τι πριν. Ως περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης χαμηλώσαμε τις τιμές μας και εφαρμόσαμε σειρά εκπτώσεων σε συγκεκριμένα προϊόντα, ωστόσο χωρίς να λυθεί και πάλι το πρόβλημα.

Αντισταθμιστικά μέτρα

Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς ΣΥΚΑΔΕ για το ωράριο, ή κάποια πρόταση για αντιστάθμισμα της φιλελευθεροποίησης του ωραρίου;

Προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες της επέκτασης των ωραρίων, και δεδομένου ότι σε έκταση τα καταστήματά μας είναι κατά πολύ μικρότερα από τις υπεραγορές, προτείνουμε όπως ο Τύπος και τα τσιγάρα και γενικά τα καπνικά προϊόντα να καθοριστούν αποκλειστικά προϊόντα για τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης, κάτι που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η συνήθης αυτή πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κύπρο (τα εξειδικευμένα καταστήματα καπνικών προϊόντων θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά). Λόγω ακριβώς των πολύ χαμηλών περιθωρίων κέρδους στα καπνικά, δεν θα πρέπει να περιοριστεί ο κατάλογος των προϊόντων που πωλούν τα περίπτερα, όπως έγινε στην Ελλάδα και τελικά οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν κλείσει.

Κατά κύριο λόγο, η αποκλειστικότητα του Τύπου και των τσιγάρων θα λειτουργήσει θετικά ως προς την αύξηση της επισκεψιμότητας στα καταστήματά μας, τα οποία παλεύουν να επιβιώσουν, και όχι για την αύξηση του κέρδους μας από τα προϊόντα αυτά. Θα πρέπει να αναφέρω ότι λόγω της υποχρεωτικής αναγραφόμενης τιμής στον Τύπο και στα τσιγάρα, αποκλείονται οποιαδήποτε περιθώρια αισχροκέρδειας από τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης.

Θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η επιβίωση των καταστημάτων σας;

Ναι, θεωρούμε ότι με την αποκλειστικότητα των δύο αυτών προϊόντων, προστατεύεται για τα επόμενα χρόνια η ταυτότητα των περιπτέρων και των καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, με στόχο την κάλυψη των έκτακτων και συμπληρωματικών αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή. Βουλευτές από όλα τα κόμματα καθώς και η Υπουργός Εργασίας είδαν θετικά μία τέτοια εξέλιξη και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

Είναι σημαντικό να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Μπορούν να υπάρχουν διευρυμένα ωράρια, αλλά την Κυριακή η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους μικρομεσαίους, είτε είναι περίπτερα είτε φούρνοι ή άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να απορροφήσουν και επιπλέον προσωπικό. Θα αναφερθώ στο παράδειγμα της Ουγγαρίας, όπου δίνεται το πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανοίγουν την Κυριακή, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις το πλεονέκτημα των υπόλοιπων έξι ημερών με διευρυμένο ωράριο.

Λαθρεμπόριο τσιγάρων

Πόσο σας επηρεάζει το λαθρεμπόριο τσιγάρων;

Αυτή τη στιγμή η Κύπρος ταλανίζεται από το χαώδες περιβάλλον που επικρατεί από το λαθρεμπόριο, τόσο μέσω κατεχομένων όσο και από σημεία πώλησης εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το λαθρεμπόριο τσιγάρων αποτελεί μάστιγα, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Τόσο ο ΣΥΚΑΔΕ όσο και οι καπνοβιομηχανίες έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για περιορισμό του φαινομένου. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε καλύτερα τη διάσταση του προβλήματος.

Σε αρκετές περιπτώσεις πελάτες μας έρχονται και αγοράζουν μόνο χαρτάκια και φιλτράκια, χωρίς να αγοράζουν καπνό. Αυτό τι σημαίνει; Ότι βέβαια αγοράζουν καπνό λαθραία. Αφού υπάρχουν άτομα που εξοικειώθηκαν με μάρκες καπνού και τσιγάρων που είναι διαθέσιμα μόνο στα κατεχόμενα, και αυθόρμητα τα ζητούν και από περίπτερα στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τις επιχειρήσεις μας αλλά και τα έσοδα του κράτους, αφού εξαιτίας του λαθρεμπορίου χάνονται τεράστια χρηματικά ποσά που θα επωφελείτο το κράτος μέσω φορολογιών.

Με ποιον τρόπο δηλαδή μπορεί να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων;

Με τον καθορισμό συγκεκριμένων σημείων πώλησης των τσιγάρων, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Ο έλεγχος των καπνικών προϊόντων και των τσιγάρων από το κράτος θα καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικός, αφού η πρότασή μας περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικού μητρώου για έκδοση ειδικής άδειας με συγκεκριμένα κριτήρια. Επιπλέον, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν συμβατή και με τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση της διάθεσης και προώθησης των τσιγάρων και με τη νέα κυπριακή νομοθεσία που θα ψηφιστεί, για τις αλλαγές στις συσκευασίες.

Ποιο είναι το ποσοστό σας σε βασικά προϊόντα περιπτέρου, όπως εφημερίδες, γάλα και τσιγάρα;

Τα περιθώρια κέρδους μας σε όλα τα προϊόντα είναι πολύ χαμηλά, περίπου στο 3% και το 80% των πωλήσεών μας αφορά τσιγάρα, κάρτες τηλεφωνίας και Τύπο. Τα κέρδη μας είναι πολύ περιορισμένα, αφού οι πωλήσεις του Τύπου έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και έχει αυξηθεί η χρήση πιστωτικών καρτών από τους καταναλωτές. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι πολλά από τα προϊόντα που πουλούσαμε, οι καταναλωτές τα αγοράζουν πλέον και από τις υπεραγορές λόγω της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών στα καταστήματά μας. Αυτή τη στιγμή τα περίπτερα παλεύουν με νύχια και με δόντια να παραμείνουν ανοιχτά.

Εφημερίδα Σημερινή 30/7/2016