Επικαλούνται την οικονομική κρίση για να «βάλουν χέρι» στο ωράριο

αναρτήθηκε στις 7 Απρ 2013, 7:11 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 7 Απρ 2013, 7:11 π.μ.από Ares Neophytou ]

Προειδοποιούν με απολύσεις εργαζομένων για να επιτύχουν το στόχο τους 

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που γινόμαστε μάρτυρες μιας οργανωμένης προσπάθειας εκ μέρους των μεγάλων υπεραγορών να παρακάμψουν τη Νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου και κυρίως τις πρόνοιες που αφορούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Τον περασμένο Μάιο, ενόψει της εφαρμογής του τουριστικού ωραρίου, είχαν -σε συνεργασία με τις φρουταρίες- ζητήσει κατάργηση του θεσμού ή επέκτασή του και προειδοποιούσαν με λήψη μέτρων. 

Τον Ιούλιο, με αφορμή τις έντονες συζητήσεις γύρω από τις ψηλές τιμές βασικών προϊόντων, επανήλθαν δριμύτερες ζητώντας επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους για να μπορούν, δήθεν, οι καταναλωτές να ψωνίζουν από αυτούς φθηνότερα. Στην πορεία φυσικά αποκαλύφθηκε ότι οι μεγάλες υπεραγορές ήταν εκείνες που κερδοσκοπούσαν, τουλάχιστον από την πώληση γάλακτος.

Τώρα με αφορμή τη λήξη της περιόδου εφαρμογής του τουριστικού ωραρίου, θυμήθηκαν να ζητήσουν παράτασή του μέχρι το Φεβρουάριο, επικαλούμενες την οικονομική κρίση και απειλώντας ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.

Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και το επαναλαμβάνουμε. Πίσω από την όλη κινητικότητα κρύβεται η προσπάθεια των υπεραγορών να επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους την Τετάρτη το απόγευμα και τις Κυριακές. Αφού κατάφεραν να αποδυναμώσουν τα άλλα καταστήματα και κυρίως τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης και τα περίπτερα, στερώντας τους το δικαίωμα διάθεσης ενός μεγάλου όγκου προϊόντων, με αντάλλαγμα δήθεν το ωράριο, έρχονται τώρα να διεκδικούν επέκταση του ωραρίου τους για να δώσουν τη χαριστική βολή σε όλους τους άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του δικού μας κλάδου.

Είναι προφανές ότι αυτή τη φορά επιχειρούν να επιτύχουν το στόχο τους, εκμεταλλευόμενες την αυξητική τάση της ανεργίας και την ευαισθησία της Υπουργού Εργασίας στο συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι εργαζόμενους έχουν και οι δικές μας μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες σε περίπτωση ικανοποίησης των αξιώσεων που προβάλλουν οι υπεραγορές, δεν θα οδηγηθούν απλώς σε περικοπές θέσεων εργασίας αλλά και σε οριστικό κλείσιμο.

Η Νομοθεσία που ρυθμίζει το λιανικό εμπόριο περιλαμβάνει πολλές άλλες πτυχές πέραν του ωραρίου. Ας μη ζητούν λοιπόν μεμονωμένα την παράκαμψη του μόνου ζητήματος που δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως οι απαιτήσεις τους κατά τη συζήτηση της Νομοθεσίας. Αν θέλουν επαναδιαπραγμάτευση προνοιών του Νόμου, είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σε ένα διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους και ήδη έχουμε διαβιβάσει τις θέσεις και τις απόψεις μας για αλλαγές.

21 Οκτωβρίου 2009 
Comments