Η κυβέρνηση τίναξε στον αέρα την ομαλή λειτουργία της αγοράς για να εξυπηρετήσει μεγαλοεπιχειρηματίες

αναρτήθηκε στις 2 Οκτ 2013, 11:59 μ.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 2 Οκτ 2013, 11:59 μ.μ. ]
Ελευθεροποίησε πλήρως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων
«βαφτίζοντας» τουριστική περιοχή όλη σχεδόν την ελεύθερη Κύπρο

Η Κυβέρνηση, χωρίς οποιοδήποτε διάλογο με τους φορείς της αγοράς και τους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου, μετέτρεψε εν μία νυκτί όλη σχεδόν την Κύπρο σε τουριστική περιοχή, για να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών για ελευθεροποίηση του ωραρίου. 

Η κίνηση αυτή, η οποία έγινε μέσω διαταγμάτων που εξέδωσε η Υπουργός Εργασίας, είναι άκρως επικίνδυνη και θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από εκείνα που οι εμπνευστές της έπεισαν την Κυβέρνηση ότι μπορεί να επιλύσει. Πρώτα απ’ όλα επειδή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, εκατοντάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην καταστροφή. 

Ίσως η Κυβέρνηση να θεωρεί ότι με την επέκταση του ωραρίου θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Τελικά το μόνο που θα καταφέρει, θα είναι να μετατραπούμε όλοι σε υπαλλήλους μερικής απασχόλησης των μεγαλοκαταστημάτων, των μεγάλων υπεραγορών και των εμπορικών κέντρων. 

Η Κυβέρνηση με την ενέργειά της στην ουσία τινάζει στον αέρα τη φιλοσοφία και την ουσία της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου, η οποία διαχωρίζει τα καταστήματα σε γενικά και ειδικά, με τα πρώτα να έχουν περιορισμούς στα ωράρια λειτουργίας και τα δεύτερα στα προϊόντα που έχουν δικαίωμα να διαθέτουν. 

Διερωτόμαστε, μετά την προχθεσινή εξέλιξη, ποια η λογική να υπάρχουν γενικά και ειδικά καταστήματα και γιατί να μην μετατρέψουμε όλοι τα καταστήματα μας σε γενικά, απολαμβάνοντας το ωράριο που η Κυβέρνηση τους πρόσφερε με τα διατάγματα και διαθέτοντας όποια προϊόντα επιθυμούμε.    

Για άλλη μια φορά, παρά τις βαρύγδουπες διακηρύξεις περί των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας», θυσιάζονται οι πολλοί και μικροί προς εξυπηρέτηση των ολίγων μεγάλων. 

Καλούμε τους πάντες –και πρωτίστως την Κυβέρνηση– να αναλογιστούν αν αυτός δεν είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η οικονομία μας σήμερα βρίσκεται στην τραγική κατάσταση που κάποιοι μεγάλοι, με την ανοχή και τα χατίρια των εκάστοτε κυβερνώντων, την οδήγησαν. 

Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και εκ των υστέρων, να καλέσει τους επηρεαζόμενους φορείς σε ένα διάλογο για να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα διατηρούν εν ζωή τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. 

10 Ιουλίου 2013