Ανακοινώσεις - Άρθρα


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Convenience

αναρτήθηκε στις 10 Απρ 2018, 11:56 μ.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 10 Απρ 2018, 11:56 μ.μ. ]

Διανεμήθηκε στα μέλη του ΣΥΚΑΔΕ το 26ο τεύχος του Convenience.

Διαβάστε μεταξύ άλλων:
 • Στον Πρόεδρο για διευθέτηση των ωραρίων
 • Έρευνα «λιανικό εμπόριο»
 • Διαδικτυακή εκπαίδευση επιχειρήσεων ως προς τη νομοθεσία για την προστασία τωνκαταναλωτών
 • Από 1η Ιουλίου 2018 η χρέωση στην Κύπρο για τις λεπτές πλαστικές σακούλες
https://docs.google.com/a/sykade.org.cy/viewer?a=v&pid=sites&srcid=c3lrYWRlLm9yZy5jeXx3d3d8Z3g6N2JkMmIwODg0ZGVmMzFhZQ


Εργαλείο εκτίμησης κινδύνου OiRA

αναρτήθηκε στις 14 Νοε 2017, 5:57 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 14 Νοε 2017, 6:07 π.μ. ]

Συμμετοχή ΣΥΚΑΔΕ

Το OiRA (Online, interactive Risk Assessment) είναι μια ολοκληρωμένη, εύχρηστη και δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή. Είναι ένα διαδραστικό εργαλείο αξιολόγησης των κινδύνων το οποίο επιτρέπει με εύκολο και τυποποιημένο τρόπο, τη δημιουργία της εκτίμησης των κινδύνων ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Το εργαλείο OiRA βοηθά τις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν σε μια σειρά από στάδια τη διαδικασία της διενέργειας εκτίμησης κινδύνων, από τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων στους χώρους εργασίας μέχρι τη λήψη αποφάσεων για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης των κινδύνων και την ανάληψη δράσης. Επίσης, επιτρέπει στους εργοδότες να παρακολουθούν τις εν λόγω διαδικασίες και να συντάσσουν τις σχετικές εκθέσεις όπως η γραπτή εκτίμηση κινδύνων.

Είναι προσβάσιμο στη σελίδα www.oiraproject.eu έτσι ώστε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να πραγματοποιήσουν την αξιολόγηση του κινδύνου στον τομέα δραστηριότητάς τους.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία προχώρησε στην ετοιμασία του εν λόγω εργαλείου εκτίμησης κινδύνων OiRA στα μικρά εμπορικά καταστήματα, προσαρμοσμένου στα κυπριακά δεδομένα. Άλλα οκτώ παρόμοια εργαλεία έχουν αναπτυχθεί σε αντίστοιχους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας (κομμωτήρια/κουρεία, εργασίες γραφείου, εργασίες τροφοδοσίας, κρεοπωλεία, σχολικές μονάδες, μικρά τουριστικά καταλύματα, συνεργεία επισκευής και βαφής οχημάτων και καφεστιατόρια)

Ο ΣΥΚΑΔΕ παρευρέθηκε σε συνάτηση στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας κατά την οποία έγινε ενημέρωση για την πορεία ανάπτυξης τεσσάρων νέων Δια-
δραστικών Εργαλείων Εκτίμησης Κινδύνων (OiRA).

Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε σχετικά ενημερωτικό φυλλάδια. Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Convenience

αναρτήθηκε στις 12 Οκτ 2017, 12:21 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 12 Οκτ 2017, 12:22 π.μ. ]

Διανεμήθηκε στα μέλη του ΣΥΚΑΔΕ το 25ο τεύχος του Convenience.

Διαβάστε μεταξύ άλλων:
 • Κλείσιμο περιπτέρων και μείωση τζίρου έφερε η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων
 • Ο ΣΥΚΑΔΕ συμμετέχει σε πρωτοβουλία για μείωση της χρήσης αλκοόλ από τους νέους
 • Υποστήριξη από ΣΥΚΑΔΕ του Προγράμματος LIFE
 • Πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών
 • Η Επ. Περιβάλλοντος της Βουλής διατηρεί το δικαίωμα να αυξήσει ή να μειώσει τη χρέωση στις πλαστικές σακούλες
https://docs.google.com/a/sykade.org.cy/viewer?a=v&pid=sites&srcid=c3lrYWRlLm9yZy5jeXx3d3d8Z3g6MjMwNmMzMjE5OTBkOTMxNQ

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Convenience

αναρτήθηκε στις 7 Αυγ 2017, 1:56 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 7 Αυγ 2017, 1:58 π.μ. ]


Διανεμήθηκε στα μέλη του ΣΥΚΑΔΕ το 24ο τεύχος του Convenience.


Διαβάστε μεταξύ άλλων:
 • Τα τσιγάρα, κόκκινη γραμμή για τα περίπτερα
 • Έκκληση ΣΥΚΑΔΕ για ωράρια καταστημάτων 
 • Ψηφίστηκε ο Νόμος για την Πάταξη του Λαθρεμπορίου Καπνικών Προϊόντων
 • Δημιούργησαν ψηφιακό βοηθό για περίπτερα
Κατεβάστε το νέο τεύχος εδώ 
Νέο business plan για περίπτερα λόγω ανταγωνισμού

αναρτήθηκε στις 7 Αυγ 2017, 1:35 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 7 Αυγ 2017, 1:37 π.μ. ]


Σε μείωση των τιμών διαφόρων προϊόντων, τα οποία πωλούν στα ράφια τους, προχωρούν το τελευταίο διάστημα τα περίπτερα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις μειωμένες πωλήσεις, το χαμηλό τζίρο και τον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από τις υπεραγορές.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθούν, κάποιοι ιδιοκτήτες περιπτέρων προχωρούν σε επιχειρηματικές κινήσεις, προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις επιχειρήσεις τους. Χώροι παρασκευής καφέ ή άλλου είδους μικρά καταστήματα κάνουν σιγά σιγά την εμφάνιση τους, μέσα σε περίπτερα, επιχειρώντας να προσελκύσουν πελατεία.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ), Ανδρέας Θεοδούλου, αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου και κυρίως στον μειωμένο τζίρο των περιπτέρων, λόγω και του έντονου ανταγωνισμού που προκύπτει από τις υπεραγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 1.000 περίπτερα σε παγκύπρια βάση. Μετά την κρίση του 2013, περίπου 350 περίπτερα έβαλαν λουκέτο.

Κατακόρυφη μείωση του τζίρου
Ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΔΕ, Ανδρέας Θεοδούλου ανέφερε ότι σήμερα ο ημερήσιος τζίρος ενός περιπτέρου κυμαίνεται μεταξύ €800 με €2.500, εισπράξεις οι οποίες είναι πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με τα δεδομένα πριν από την κρίση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι ημερήσιες εισπράξεις των περιπτέρων πριν από το 2013 ήταν τριπλάσιες ή και τετραπλάσιες σε σύγκριση με σήμερα.

Αναλύοντας τα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Θεοδούλου τόνισε πως το 80% των πωλήσεων των περιπτέρων αφορούν καπνικά προϊόντα, εφημερίδες, περιοδικά, λαχεία και κάρτες ανανέωσης χρόνου για κινητή τηλεφωνία, είδη τα οποία έχουν ποσοστό κέρδους που δεν ξεπερνά το 4% για τον κάθε περιπτεριούχο.

Εστιάζουν στο …convenience
Το άλλο 20% των πωλήσεων, πρόσθεσε ο κ. Θεοδούλου, αφορά προϊόντα, τα οποία ο καταναλωτής μπορεί να τα βρει και στις υπεραγορές. Και αυτό είναι το κομμάτι, στο οποίο εστιάζουν πλέον οι ιδιοκτήτες περιπτέρων, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Γι αυτό και το τελευταίο διάστημα, οι τιμές των εν λόγω προϊόντων στα περίπτερα έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το παρελθόν, που ήταν κατά πολύ υψηλότερες. Παράλληλα, γίνονται πλέον και κάποιες προσφορές. Αν και γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των υπεραγορών, τα περίπτερα επιχειρούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές που χρειάζονται λίγα προϊόντα και δεν έχουν διάθεση να μεταβούν στην υπεραγορά. «Σίγουρα δεν μπορεί το περίπτερο να ανταγωνιστεί την υπεραγορά, αλλά αν ο πελάτης γνωρίζει ότι η τιμή είναι χαμηλή, θα έρθει για να μην ταλαιπωρηθεί αναμένοντας στην ουρά στα ταμεία των υπεραγορών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδούλου. Μπορεί, πρόσθεσε «η τιμή να μην είναι τόσο χαμηλή στο περίπτερο όσο στην υπεραγορά, αλλά θα μπορεί να την ανταγωνιστεί».

«Πληγή» για τα περίπτερα ..υπεραγορές και ωράρια
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης ανέφερε ότι από τη μια οι υπεραγορές και από την άλλη τα ωράρια, όπως αυτά ισχύουν σήμερα, έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις πωλήσεις των περιπτέρων. «Το πλεονέκτημα που είχαμε παλαιότερα, όταν κάποια καταστήματα ήταν κλειστά τις Κυριακές και τα απογεύματα του Σαββάτου και της Τετάρτης, έχει χαθεί. Με μειωμένο τζίρο, είναι δύσκολο για έναν ιδιοκτήτη περιπτέρου να πληρώνει μισθούς, γι αυτό και αναγκάζεται να δουλεύει πολλές ώρες ο ίδιος», τόνισε ο κ. Θεοδούλου. Εξ’ ού, πρόσθεσε, και τα περίπτερα που δουλεύουν σε 24ωρη βάση, είναι πλέον ελάχιστα. «Και τα λίγα περίπτερα που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, το κάνουν για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα τους, λόγω μειωμένου τζίρου την ημέρα», συμπλήρωσε.

Ζητούν τα τσιγάρα … αποκλειστικά

Ο Ανδρέας Θεοδούλου αναφέρθηκε στην πρόταση του Συνδέσμου για αποκλειστική πώληση των καπνικών προϊόντων από τα περίπτερα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η πρόταση αυτή, τόνισε, στοχεύει στη διαφύλαξη της επισκεψιμότητας τους καταναλωτή στα περίπτερα. «Αν και οι πωλήσεις των τσιγάρων δεν προσφέρουν κέρδος, εντούτοις με τον συγκεκριμένο τρόπο, θα ενισχυθεί στα καταστήματα μας η παρουσία καταναλωτών, οι οποίοι θα αγοράζουν και επιπλέον προϊόντα», τόνισε ο κ. Θεοδούλου. Η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε ενώπιον της κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, την αντικρίζει με θετικό μάτι, αν και υπάρχει δυστοκία στην προώθησή της.

Έκκληση ΣΥΚΑΔΕ για ωράρια καταστημάτων

αναρτήθηκε στις 16 Μαρ 2017, 2:08 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 16 Μαρ 2017, 2:09 π.μ. ]

Βουλή και κυβέρνηση να βρουν 
τη χρυσή τομή πριν να είναι αργά


Έκκληση για συνεργασία και εξεύρεση της χρυσής τομής για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων απευθύνει στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Υπουργό Εργασίας ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ). 

Σε δηλώσεις του, με την ευκαιρία της συζήτησης του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΔΕ, Ανδρέας Θεοδούλου, ανέφερε ότι «τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη επιχείρηση από τη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων», εξηγώντας ότι τα τελευταία χρόνια έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 800 επιχειρήσεις. Ο κ. Θεοδούλου σημείωσε ότι  «τόσο η Βουλή όσο και η Υπουργός Εργασίας αναγνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και βλέπουν θετικά τις προτάσεις που έχει υποβάλει ο ΣΥΚΑΔΕ για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να συνυπάρξουν. Αν και υπάρχει η θέληση και από τις δύο πλευρές για συγκεκριμένες ενέργειες, λόγω του νομικού λαβυρίνθου που έχει δημιουργεί, επικρατεί μία στασιμότητα η οποία δεν επιτρέπει τη λήψη οποιονδήποτε διορθωτικών μέτρων.

Δυστυχώς, τα Δικαστήρια δεν έδωσαν τις γνωματεύσεις που θα παρείχαν τις λύσεις στο πρόβλημα. Όλα πλέον κρέμονται από πολιτικές αποφάσεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη οι δύο πλευρές να επιδείξουν σύνεση και υπευθυνότητα για την εξεύρεση, το συντομότερο δυνατό, λύσεων που θα επιτρέψουν την επαναφορά ισορροπίας στο λιανικό εμπόριο και την προστασία της ταυτότητας και επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεών μας».

Ευχές από τον ΣΥΚΑΔΕ

αναρτήθηκε στις 21 Δεκ 2016, 7:31 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 21 Δεκ 2016, 7:32 π.μ. ]


Στα μέλη του ΣΥΚΑΔΕ το νέο τεύχος του Convenience

αναρτήθηκε στις 21 Δεκ 2016, 7:28 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 21 Δεκ 2016, 7:29 π.μ. ]

Διανεμήθηκε στα μέλη του ΣΥΚΑΔΕ το 22ο τεύχος του Convenience.

Διαβάστε μεταξύ άλλων:
 • Νέο αδιέξοδο για το ωράριο καταστημάτων 
 • Πλαστική σακούλα μόνο με χρέωση
 • Ο Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου κατήγγειλε βουλευτές για το ωράριο
 • Κρούσματα απόπειρας απόσπασης χρημάτων μέσω χρήσης προπληρωμένων καρτών Pay-Safe
Διαβάστε την ψηφιακή έκδοση πατώντας στο πιο κάτω εικονίδιο.

https://docs.google.com/a/sykade.org.cy/viewer?a=v&pid=sites&srcid=c3lrYWRlLm9yZy5jeXx3d3d8Z3g6NjAxZWZlZTIyNDUzZTRjZA

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Convenience

αναρτήθηκε στις 9 Σεπ 2016, 1:06 π.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 9 Σεπ 2016, 1:06 π.μ. ]

Διανεμήθηκε στα μέλη του ΣΥΚΑΔΕ το 21ο τεύχος του Convenience.

Διαβάστε μεταξύ άλλων:
 • Δεκαπενταύγουστος: Δεν φοβήθηκαν το πρόστιμο οι υπεραγορές
 • Συνέντευξη Προέδρου ΣΥΚΑΔΕ στην Σημερινή στην οποία συζητήθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος
 • Πώς θα είναι οι νέες συσκευασίες τσιγάρων

https://docs.google.com/a/sykade.org.cy/viewer?a=v&pid=sites&srcid=c3lrYWRlLm9yZy5jeXx3d3d8Z3g6Mjc0ODI1ZjU2OGFmNGNlYg

Κλειστές την Κυριακή οι υπεραγορές

αναρτήθηκε στις 31 Ιουλ 2016, 11:02 μ.μ. από το χρήστη SYKADE Admin   [ ενημερώθηκε 31 Ιουλ 2016, 11:03 μ.μ. ]

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΚΑΔΕ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες της επέκτασης των ωραρίων, προτείνει επίσης όπως ο Τύπος και τα καπνικά προϊόντα να καθοριστούν ως αποκλειστικά προϊόντα για τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης

Σε τρία χρόνια, έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 600 επιχειρήσεις, ενώ καθημερινά παρατηρείται και το κλείσιμο άλλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου

Πολλοί πελάτες μας αγοράζουν καπνό λαθραία από τα κατεχόμενα και χαρτάκια και φιλτράκια από τα περίπτερα


Η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων έχει πλήξει περισσότερο από κάθε άλλη επιχείρηση τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμό τους. Όπως δηλώνει στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ) Ανδρέας Θεοδούλου, τα τελευταία τρία χρόνια έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 600 επιχειρήσεις, ενώ καθημερινά παρατηρείται και το κλείσιμο άλλων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου.

Προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες της επέκτασης των ωραρίων, ο ΣΥΚΑΔΕ προτείνει όπως ο Τύπος και τα τσιγάρα και γενικά τα καπνικά προϊόντα να καθοριστούν αποκλειστικά προϊόντα για τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης, κάτι που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδούλου τονίζει ότι με τον καθορισμό συγκεκριμένων σημείων πώλησης των τσιγάρων, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων από τα κατεχόμενα, που έχει καταστεί μάστιγα για την κυπριακή οικονομία.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για στήριξή τους. Μεταξύ άλλων προτείνει όπως οι υπεραγορές να μένουν κλειστές τις Κυριακές, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, φούρνοι, φρουταρίες κτλ.

Φιλελευθεροποίηση των ωραρίων

Πώς επηρέασε τον κλάδο σας η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων των καταστημάτων;

Τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη επιχείρηση από τη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων. Η ισορροπία που υπήρχε στην αγορά με τον Νόμο του 2006 έχει ανατραπεί εις βάρος των ειδικών καταστημάτων, αφού πλέον τα γενικά καταστήματα απολαμβάνουν διευρυμένα ωράριο, ενώ τα ειδικά καταστήματα υφίστανται σημαντικούς περιορισμούς στα προϊόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση της πίτας της αγοράς της Κυριακής στις υπεραγορές.

Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία της ανεργίας στον κλάδο σας μετά το 2013 και των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει;

Μόνο στον δικό μας κλάδο (περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης) τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου διανομής Τύπου, έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 600 επιχειρήσεις, ενώ καθημερινά παρατηρείται και το κλείσιμο άλλων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου. Επίσης, έχει καταγραφεί ότι λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων, η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες.

Πώς οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου αντιμετώπισαν την αβεβαιότητα που επικρατεί εδώ και μήνες, αφού δεν ισχύει πλέον ο Νόμος του 2006;

Δυστυχώς τα Δικαστήρια δεν έδωσαν τις γνωματεύσεις που θα παρείχαν τις λύσεις στο πρόβλημα. Όλα πλέον κρέμονται από πολιτικές αποφάσεις, καθώς το Υπουργείο κρατά το τιμόνι και η Βουλή το χειρόφρενο και καθώς ο χρόνος περνά, τα καταστήματά μας στραγγαλίζονται από την ασυδοσία των μεγάλων του λιανικού εμπορίου, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, μένοντας ακόμη περισσότερες ώρες ανοιχτοί απ' ό,τι πριν. Ως περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης χαμηλώσαμε τις τιμές μας και εφαρμόσαμε σειρά εκπτώσεων σε συγκεκριμένα προϊόντα, ωστόσο χωρίς να λυθεί και πάλι το πρόβλημα.

Αντισταθμιστικά μέτρα

Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς ΣΥΚΑΔΕ για το ωράριο, ή κάποια πρόταση για αντιστάθμισμα της φιλελευθεροποίησης του ωραρίου;

Προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες της επέκτασης των ωραρίων, και δεδομένου ότι σε έκταση τα καταστήματά μας είναι κατά πολύ μικρότερα από τις υπεραγορές, προτείνουμε όπως ο Τύπος και τα τσιγάρα και γενικά τα καπνικά προϊόντα να καθοριστούν αποκλειστικά προϊόντα για τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης, κάτι που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η συνήθης αυτή πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κύπρο (τα εξειδικευμένα καταστήματα καπνικών προϊόντων θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά). Λόγω ακριβώς των πολύ χαμηλών περιθωρίων κέρδους στα καπνικά, δεν θα πρέπει να περιοριστεί ο κατάλογος των προϊόντων που πωλούν τα περίπτερα, όπως έγινε στην Ελλάδα και τελικά οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν κλείσει.

Κατά κύριο λόγο, η αποκλειστικότητα του Τύπου και των τσιγάρων θα λειτουργήσει θετικά ως προς την αύξηση της επισκεψιμότητας στα καταστήματά μας, τα οποία παλεύουν να επιβιώσουν, και όχι για την αύξηση του κέρδους μας από τα προϊόντα αυτά. Θα πρέπει να αναφέρω ότι λόγω της υποχρεωτικής αναγραφόμενης τιμής στον Τύπο και στα τσιγάρα, αποκλείονται οποιαδήποτε περιθώρια αισχροκέρδειας από τα περίπτερα και τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης.

Θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η επιβίωση των καταστημάτων σας;

Ναι, θεωρούμε ότι με την αποκλειστικότητα των δύο αυτών προϊόντων, προστατεύεται για τα επόμενα χρόνια η ταυτότητα των περιπτέρων και των καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, με στόχο την κάλυψη των έκτακτων και συμπληρωματικών αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή. Βουλευτές από όλα τα κόμματα καθώς και η Υπουργός Εργασίας είδαν θετικά μία τέτοια εξέλιξη και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

Είναι σημαντικό να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Μπορούν να υπάρχουν διευρυμένα ωράρια, αλλά την Κυριακή η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους μικρομεσαίους, είτε είναι περίπτερα είτε φούρνοι ή άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να απορροφήσουν και επιπλέον προσωπικό. Θα αναφερθώ στο παράδειγμα της Ουγγαρίας, όπου δίνεται το πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανοίγουν την Κυριακή, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις το πλεονέκτημα των υπόλοιπων έξι ημερών με διευρυμένο ωράριο.

Λαθρεμπόριο τσιγάρων

Πόσο σας επηρεάζει το λαθρεμπόριο τσιγάρων;

Αυτή τη στιγμή η Κύπρος ταλανίζεται από το χαώδες περιβάλλον που επικρατεί από το λαθρεμπόριο, τόσο μέσω κατεχομένων όσο και από σημεία πώλησης εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το λαθρεμπόριο τσιγάρων αποτελεί μάστιγα, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Τόσο ο ΣΥΚΑΔΕ όσο και οι καπνοβιομηχανίες έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για περιορισμό του φαινομένου. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε καλύτερα τη διάσταση του προβλήματος.

Σε αρκετές περιπτώσεις πελάτες μας έρχονται και αγοράζουν μόνο χαρτάκια και φιλτράκια, χωρίς να αγοράζουν καπνό. Αυτό τι σημαίνει; Ότι βέβαια αγοράζουν καπνό λαθραία. Αφού υπάρχουν άτομα που εξοικειώθηκαν με μάρκες καπνού και τσιγάρων που είναι διαθέσιμα μόνο στα κατεχόμενα, και αυθόρμητα τα ζητούν και από περίπτερα στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τις επιχειρήσεις μας αλλά και τα έσοδα του κράτους, αφού εξαιτίας του λαθρεμπορίου χάνονται τεράστια χρηματικά ποσά που θα επωφελείτο το κράτος μέσω φορολογιών.

Με ποιον τρόπο δηλαδή μπορεί να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων;

Με τον καθορισμό συγκεκριμένων σημείων πώλησης των τσιγάρων, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Ο έλεγχος των καπνικών προϊόντων και των τσιγάρων από το κράτος θα καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικός, αφού η πρότασή μας περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικού μητρώου για έκδοση ειδικής άδειας με συγκεκριμένα κριτήρια. Επιπλέον, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν συμβατή και με τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση της διάθεσης και προώθησης των τσιγάρων και με τη νέα κυπριακή νομοθεσία που θα ψηφιστεί, για τις αλλαγές στις συσκευασίες.

Ποιο είναι το ποσοστό σας σε βασικά προϊόντα περιπτέρου, όπως εφημερίδες, γάλα και τσιγάρα;

Τα περιθώρια κέρδους μας σε όλα τα προϊόντα είναι πολύ χαμηλά, περίπου στο 3% και το 80% των πωλήσεών μας αφορά τσιγάρα, κάρτες τηλεφωνίας και Τύπο. Τα κέρδη μας είναι πολύ περιορισμένα, αφού οι πωλήσεις του Τύπου έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και έχει αυξηθεί η χρήση πιστωτικών καρτών από τους καταναλωτές. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι πολλά από τα προϊόντα που πουλούσαμε, οι καταναλωτές τα αγοράζουν πλέον και από τις υπεραγορές λόγω της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών στα καταστήματά μας. Αυτή τη στιγμή τα περίπτερα παλεύουν με νύχια και με δόντια να παραμείνουν ανοιχτά.

Εφημερίδα Σημερινή 30/7/2016

1-10 of 55